Pretraga

Istrom se proširila snimka mučnog nasilja u školi u Medulinu, evo što se do sada zna o slučaju

A- A+

Na području Istre se prošlog tjedna proširio videozapis koji prikazuje mučne scene zlostavljanja jednog od učenika osnovne škole u Medulinu. Iz policije su tada javili da su upoznati sa slučajem, ali nisu htjeli otkrivati daljnje informacije. Ravnateljica škole nije htjela komentirati slučaj, a događaje u osnovnoj školi Mate Demarina osudili su i načelnik općine Ivan Kirac te istarski župan Boris Miletić. Ravnateljica škole danas se oglasila demantijem novinarskih navoda o mogućem zataškavanju slučaja.

Osnovna škola Mate Demarin | Screenshot: Google

Videozapis, o kojem je 11. veljače pisao Glas Istre, prikazuje scene zlostavljanja nad dječakom na području školskog igrališta osnovne škole Mate Demarina u Medulinu. Potresan sadržaj iz očitih razloga nije objavljen, a saznaje se kako se radilo o maltretiranju učenika nižih razreda od grupe starijih učenika. Dječak se, zbog siline mnogobrojnih udaraca, nekoliko puta našao na podu, a nastavnika koji bi spriječili ovakav događaj u blizini nije bilo.

Iz policije su tada na upit o slučaju odgovorili kako su stupili u kontakt sa školom te kako su u procesu prikupljanja informacija bitnih za rasvjetljavanje ovog događaja. Ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon tada je izjavila kako ne želi komentirati okolnosti događaja te je upućivala sve daljnje upite na službenu mail adresu.

Slučaj osudili načelnik i župan

U međuvremenu su slučaj osudili načelnik Medulina Ivan Kirac i istarski župan Boris Miletić, koji je naglasio kako tolerancije za bilo kakav oblik nasilja ne smije biti, a kada se ono događa među mladima, to treba biti dodatan razlog za hitnu reakciju. Izrazio je i svoju nadu kako se slučajevi slični ovome više neće događati, a i kako će Istarska županija, kao osnivač osnovne škole u pitanju, poduzeti sve potrebne radnje da se slučaj rasvijetli, prenio je Miletićeve riječi Glas Istre u subotu.

Izdvojeni članak
nasilje

Vršnjačko nasilje postaje kazneno djelo: Učenici bi mogli dobiti od tri do deset godina zatvora

Ravnateljica odbacuje mogućnost zataškavanja: ‘Sve je bilo sukladno Protokolu’

Ravnateljica škole Pinzan Chiavalon najstrože je osudila postupke učenika u ovom slučaju, koji su osim maltretiranja učenika, isti događaj snimali i distribuirali. Uvjerila je kako je uspostavljena aktivna suradnja sa svim nadležnim institucijama, a odbacila je sumnje da su učenici tog trenutka bili prepušteni sami sebi.

– Školsko dvorište je iznimno veliko, oko 4.500 kvadrata, te dežurni učitelj u tom trenutku nije vidio događanje s obzirom da se nalazio na drugom dijelu dvorišta. Čim je uočio nasilje, odmah je poduzeo sve mjere da se prekine i zaustavi nasilno postupanje, te je odmah potražio pomoć drugih djelatnika škole i mene, na što smo odmah reagirali i poduzeli sve aktivnosti i mjere sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, a koji postupak još uvijek traje, zaključila je u svojem odgovoru.

Ravnateljica je također demantirala sve navode o zataškavanju podrobno opisujući kronološki korake koje je škola poduzela glede ovog slučaja.