Pretraga

Učenicima koji upišu deficitarno zanimanje u susjednoj državi daju po 43 eura mjesečno

A- A+

Slično kao i u Hrvatskoj i u susjednoj Srbiji postoji manjak interesa učenika za deficitarna strukovna zanimanja. Tom problemu pokušat će doskočiti tako da svakom učeniku koji upiše takav smjer mjesečno daju po 5.000 dinara, odnosno oko 43 eura. Taj iznos dobivaju uz naknadu koja im se isplaćuje na praksi, a koja iznosi 70 posto od minimalne cijene rada po satu. U Hrvatskoj takva stipendija od 2021. godine ne postoji.

Foto: Unsplash

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila ‘Uredbu o financijskoj podršci dualnom obrazovanju’ radi pružanja podrške učenicima koji će biti upisani na trogodišnje i četverogodišnje dualne obrazovne profile na kojima se školuju za deficitarna zanimanja.

Učenici u Srbiji koji upišu deficitarna zanimanja dobivat će 5.000 dinara mjesečno

Kako piše Blic.rs, u prethodnim godinama, analizom upisa, utvrđeno je da se učenici rjeđe opredjeljuju za trogodišnja zanimanja, iako su ona često na tržištu rada vrlo tražena i bolje plaćena. Na ovaj način učenicima će biti omogućeno da im za sve tri godine, pored zakonom propisane naknade za praksu, u neto visini od najmanje 70 posto minimalne cijene rada po satu, iz budžeta Republike Srbije bude isplaćeno po još 5.000 dinara mjesečno u trajanju od po devet mjeseci godišnje.

Ovime bi, smatraju u Srbiji, učenici trebali imati više motivacije za upis zanimanja poput bravara zavarivača, pekara, slastičara, kuhara, industrijskih mehaničara i srodnih smjerova.

Od učenika koji dobije ovu vrstu stipendije očekuje se da redovito ispunjava svoje obveze. U suprotnom, novčanu potporu može izgubiti. To se događa, među ostalim, ako je neopravdano izostao na više od pet posto fonda sati prakse ili ima negativnu ocjenu na polugodištu za sve mjesece do mjeseca u kojem je ispravio ocjenu.

Izdvojeni članak
tomislav ćorić

Nema natječaja za državne stipendije učenicima u obrtničkim školama: Sredstva za 2021. još nisu odobrena

U Hrvatskoj se ovakva stipendija prestala dodjeljivati 2021.

Uvedena je u Srbiji i podrška poslodavcima kod kojih učenici pohađaju praksu, u vidu subvencioniranja dijela naknade koju poslodavac mora isplatiti učeniku. Za poslodavce kod kojih na praksu dolaze učenici deficitarnih zanimanja iznos subvencije je 50 posto.

– Od uredbe očekujemo, prije svega zadovoljstvo mladih ljudi, što će imati višu financijsku podršku za svoje opredjeljenje da uče kroz rad, povećanje motivacije da se upisuju na trogodišnje programe uz saznanje da u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju imaju pravo i na dalje školovanje, ali ponajprije saznanje da njihovo znanje vrijedi i da odmah nakon formalnog obrazovanja mogu započeti svoju karijeru, navela je direktorica Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Gabrijela Grujić, prenosi Blic.rs.

Podsjetimo, u Hrvatskoj državna stipendija za učenike koji upisuju deficitarne smjerove ne postoji. Stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja prestala se dodjeljivati 2021., a ranije godine učenici su mogli dobiti iznos od čak 18.000 kuna. Obrazloženje Ministarstva gospodarstva koje ih je dodjeljivalo bilo je da natječaja u 2021. nema ‘jer su sredstva iz prethodnog operativnog programa iskorištena, a nova Europska komisija još nije odobrila’.

Ministarstvo gospodarstva dodjeljivalo je i sredstva za poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju ovih učenika. No, kako stoji u Nacionalnom planu razvoja sustava obrazovanja do 2027. godine, ‘unatoč poduzetim naporima pad broja učenika i dalje predstavlja problem’. Sada tako dodjela stipendija za deficitarna zanimanja ovisi o lokalnim vlastima, pa je, primjerice, Grad Zagreb učenicima dodjeljuje u iznosu od 360 eura mjesečno.