Pretraga

Stipendije za obrtničke škole nema već dvije godine, Ministarstvo: Planiramo je vratiti u 2024.

Nije tajna da je ranijih godina bilo puno muke s privlačenjem učenika u trogodišnje obrtničke škole i deficitarne smjerove. Jedna od mjera kojom je država nastojala riješiti taj problem bile su posebne stipendije za učenike koji upisuju obrtničke škole. No, stipendiranje učenika obrtničkih škola naprasno je prekinuto u 2021. jer država nije osigurala nova europska sredstva. Sada Ministarstvo gospodarstva u odgovoru na naš upit najavljuje kako je u planu od ove kalendarske godine ponovno dodjeljivati stipendije.

učenje stipendija potprora

Ilustracija: Unsplash

Nedavno smo pisali o tome kako će Srbija učenicima koji upišu deficitarno zanimanje davati po 5.000 dinara mjesečno, odnosno 43 eura. U Hrvatskoj ovakva mjera na razini države ne postoji. Stipendiranje učenika koji su upisali deficitarna obrtnička zanimanja naprasno je prekinuto 2021. godine, nakon što država nije osigurala nova europska sredstva za stipendije koje su mjesečno iznosile 1.800 kuna po učeniku. U 2021./22. i 2022./23. državna stipendija za srednjoškolce u obrtničkim školama nije se dodjeljivala.

Ministarstvo planira od ove godine ponovno dodjeljivati stipendije za učenike u obrtničkim školama

U Nacionalnom planu razvoja sustava obrazovanja (2023.) stoji kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) ‘kontinuirano osigurava i sredstva za stipendije učenicima koji stječu deficitarna zanimanja iz sustava vezanih obrta prema Jedinstvenome modelu obrazovanja (JMO), kao i sredstva za poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju ovih učenika te je pokrenulo niz intervencija kako bi adresiralo navedene probleme, ali unatoč poduzetim naporima pad broja učenika i dalje predstavlja problem.’

S obzirom na to da je tek djelomično točno da su sredstva kontinuirano osiguravana jer se stipendija nije dodjeljivala protekle dvije godine, odlučili smo provjeriti hoće li se ove stipendije dodjeljivati ponovno. I koliko je mjera uopće bila učinkovita. U službenom odgovoru iz Ministarstva gospodarstva otkrivaju da će se učenici u obrtničkim školama ponovno stipendirati.

– Imajući u vidu važnost nastavka mjere stipendiranja učenika u obrtničkim zanimanjima, provedba iste je planirana u ovoj godini sukladno raspoloživim sredstvima koja su osigurana u državnom proračunu u visini od 1.592.673,70 eura, kažu iz Ministarstva gospodarstva, ne otkrivajući puno detalja oko broja stipendija i eventualnog natječaja za dodjelu.

Izdvojeni članak

HZZ objavio listu za 2024.: Ovo su deficitarna zanimanja i ona u kojima treba smanjiti upisne kvote

Iz EU-a su tražili da država sama osigura novac za nove stipendije

Kada je riječ o prijašnjim ciklusima stipendiranja učenika, stipendija za učenike u obrtničkim školama pokrenuta je 2002. godine i sve do 2016. sredstva za nju bila su osiguravana u državnom proračunu. Od 2016. do 2020. godine stipendija se dodjeljivala na temelju sredstava EU.

U godinama kada se stipendija dodjeljivala iz državnog proračuna, dobivalo ju je prosječno oko 350 učenika godišnje, no prelaskom na financiranje putem ESF-a i broj i iznos stipendija značajno je porastao. Tako je zadnje godine stipendiranja, 2020./21. dodijeljeno čak 4.561 stipendija u ukupnom iznosu od 82.098.000,00 kuna. Nakon toga pa do ove godine stipendija se ne dodjeljuje.

– Za školske godine 2021./2022. i 2022./2023. nije bilo moguće osigurati stipendije za učenike koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja jer je financiranje iz Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014.-2020. bilo završeno. Ujedno, proces pripreme programskih dokumenata za novo financijsko razdoblje trajao je gotovo dvije godine te je tek 11. listopada 2022. godine Europska komisija usvojila Operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2021. – 2027. Međutim, u konačnici u okviru navedenog Operativnog programa, unatoč svim uloženim naporima s naše strane, na žalost nisu osigurana sredstva za nastavak provedbe mjere stipendiranja učenika u deficitarnim zanimanjima jer je Europska komisija smatrala da je mjera ispunila svoju svrhu u periodu od 2016. do 2020. godine te ukoliko Republika Hrvatska smatra da postoji potreba za provedbom takve mjere, financijska sredstva je potrebno osigurati u okviru nacionalnog proračuna, odgovaraju nam iz Ministarstva gospodarstva.

Izdvojeni članak
novac, stipendija, studentski dom stjepan radić

Dodatnih 492 studenata dobilo državnu stipendiju, provjerite jeste li sada na listi

Ministarstvo smatra da je interes za obrtničke škole rastao i zbog stipendija

No, ključno je pitanje koje se nameće – koliko su uopće ove stipendije bile učinkovite, budući da i samo Ministarstvo obrazovanja u Nacionalnom planu razvoja sustava obrazovanja priznaje da ‘unatoč poduzetim naporima pad broja učenika i dalje predstavlja problem’.

– Na temelju podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja razvidno je da od školske godine 2019./2020. započinje blagi porast broja učenika u sustavu vezanih obrta nakon drastičnog pada od školske godine 2013./2014. (do tada je bilo upisano preko 21.000 učenika u ovim zanimanjima na godišnjoj razini u sva tri razreda), a što je zasigurno potaknuto stipendijama i našim promocijskim aktivnostima, rezolutni su u Ministarstvu gospodarstva.

Navode i još neke brojke, koje se, doduše, odnose na trenutno stanje, dakle za godinu kada se stipendije ne dodjeljuju. Ističu da je trenutno u sva tri razreda trogodišnjih strukovnih škola upisano 12.753 učenika, odnosno da je 4.543 učenika u prvom razredu srednje škole koji se obrazuju u sustavu vezanih obrta.

– U odnosu na školsku godinu 2018./2019. (školsku godinu prije nego je započeo porast) navedeni broj predstavlja povećanje od 2.969 učenika u apsolutnom broju odnosno oko 23,2 posto, što nije zanemariv broj. Ujedno, u prvi razred srednje škole u tekućoj školskoj godini upisano je oko 950 učenika više nego školske godine 2018./2019., što je povećanje za oko 20,9 posto, navode iz MINGOR-a.