Pretraga

Nema natječaja za državne stipendije učenicima u obrtničkim školama: Sredstva za 2021. još nisu odobrena

A- A+

Ministarstvo gospodarstva prijašnjih je godina dodjeljivalo stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Od 23. rujna smo u Ministarstvo gospodarstva poslali ukupno šest službenih mailova s upitom kada će i hoće li se i ove godine raspisati natječaj za tu stipendiju. Ovog utorka poslali su nam poveznicu na današnju obavijest kako natječaja nema jer su sredstva iz prethodnog programa potrošena, a nova za razdoblje od 2021. do 2027. još nisu odobrena.

tomislav ćorić

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić
Ilustracija: Unsplash | Screenshot N1

S glavnim ciljem poticanja upisa učenika u deficitarna obrtnička zanimanja, Ministarstvo gospodarstva prethodnih je godina srednjoškolcima koji upišu ta zanimanja dijelilo stipendije. Iznosi su se mijenjali, ali spomenimo kako su lani učenici koji zadovoljavaju uvjete mogli dobiti stipendiju u nemalom iznosu od 18.000 kuna, a natječaj je bio završen već u studenom.

Ministarstvu šaljemo upite još od rujna

Nekoliko tjedana nakon početka ove školske godine, 23. rujna, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslali smo službeni mail s pet pitanja:

  • Hoće li se ove godine dodjeljivati stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima?
  • Kada kreće proces dodjele i tko se može prijaviti za stipendiju?
  • Na koji način se učenici u obrtničkim zanimanjima prijavljuju za stipendiju Ministarstva gospodarstva
  • Koliki će u 2021./2022. biti iznos ove stipendije i za koliko se mjeseci ona dodjeljuje?
  • Koliko će se stipendija dodijeliti u ovoj školskoj godini?

Na taj prvi upit odgovoreno nam je nekoliko dana kasnije.

– Otvoreni javni poziv ‘Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima’ za 2021. godinu još nije raspisan te nismo u mogućnosti dostaviti informacije koje ste tražili, odgovorili su iz Ministarstva nekoliko dana kasnije.

Izdvojeni članak
stipendije

Krenuo novi krug dodjele STEM stipendija, evo kada bi trebala izaći lista dobitnika socio-ekonomskih

Novi programi još nisu odobreni

Kako smo ulazili dublje u novu školsku godinu, a natječaja nije bilo, do prošlog ponedjeljka u Ministarstvo gospodarstva poslali smo još pet službenih mailova s istim pitanjima. Tek ovog utorka, dakle više od dva mjeseca od prvog upita, dobili smo odgovor u kojem stoji poveznica na današnju obavijest Ministarstva. Ukratko, natječaja nema jer su sredstva iz prethodnog operativnog programa iskorištena, a nova Europska komisija još nije odobrila.

– Kako su sredstva iz Operativnog programa temeljem kojih je resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo financiranje navedenih aktivnosti u prethodnom programskom razdoblju iskorištena, a operativni programi za razdoblje 2021. – 2027. još nisu odobreni od strane Europske komisije, nažalost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u mogućnosti raspisati nove natječaje za dodjelu stipendija i bespovratnih potpora gospodarskim subjektima, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

No, dodaju, s obzirom na to da novo programsko razdoblje uključuje i 2021. godinu, ‘ako će biti moguće raspisati natječaje za navedene aktivnosti, izgledno je da će biti moguće i retrogradno financiranje nastalih troškova’.

– Napominjemo da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u mogućnosti utjecati na proces donošenja operativnih programa za buduće programsko razdoblje zbog činjenice da, sukladno djelokrugu nadležnosti, upravljanje navedenim procesom nije u nadležnosti ovog Ministarstva. Sve daljnje relevantne informacije vezane za provedbu ovih aktivnosti pravovremeno će biti objavljene na našim mrežnim stranicama, kažu iz Ministarstva gospodarstva.

U istom priopćenju iz Ministarstva navode i kako je u prethodnom razdoblju dodijeljeno preko 8.700 stipendija učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja u ukupnom iznosu od 162 milijuna kuna. Istodobno, gospodarskim subjektima koji izvode naukovanje dodijeljeno je 940 potpora ukupnom iznosu od preko 69 milijuna kuna. Napominju i kako su sredstva za provedbu ovih aktivnosti osigurana su iz Europskog socijalnog fonda s minimalnim opterećenjem na državni proračun, čiji udio je iznosio 15%.