Pretraga

Učilište na meti USKOK-a i policije: Davali lovačke dozvole osobama koje nisu položile ispit?

A- A+

U novoj velikoj akciji USKOK-a i policije uhićena je 41 osoba, a riječ je o lovcima i vlasniku privatnog lovačkog učilišta. Lovce se sumnjiči da su plaćali za lovačka uvjerenja, ali da prethodno nisu položili ispit. Uvjereni su da su prijavljeni jer su postali konkurencija Hrvatskom lovačkom savezu.

lovac

Ilustracija: Unsplash

Policijska uprava Varaždinska kratko je u srijedu izvijestila kako njihovi službenici u suradnji s USKOK-om provode ‘više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora te osobnih vozila i poslovnih prostorija kod većeg broja osoba osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.’ Istraživanjem je obuhvaćena 41 osoba.

Dobivali dozvole za lov, a nisu polagali ispite?

Kako doznaje n1.info.hr, riječ je o lovcima za koje se sumnja da su plaćali za lovačka uvjerenja, te ih dobivali bez da su prošli potrebnu edukaciju. policija je još prije godinu dana upala u privatno lovačko učilište koje se nalazi u Zagorju, a među uhićenima je i vlasnik. Sumnja se da su se zainteresirani kandidati interesirali preko posrednika za polaganje lovačkih ispita.

Predavanja su im organizirana u učilištu u Zagorju, te su za to plaćali po 100 eura. USKOK tvrdi, prenosi n1.info.hr, da tečajeva zapravo nije bilo i da su osumnjičenici bez polaganja ispita dobivali uvjerenja potrebna za izdavanje lovačkih dozvola. Posrednici se sumnjiče za posredovanje u davanju mita, a vlasnik učilišta za primanje mita.

N1.info.hr prenosi da osumnjičenici tvrde da su se ispiti provodili, navode da su tijekom korone predavanja bila online, a kasnije uživo. Smatraju da su prijavljeni jer su postali konkurencija Hrvatskom lovačkom savezu.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Bivši dekan i profesor Geodetskog dobili otkaz: Jedan od njih još ostaje u istražnom zatvoru

Lovački savez: U razvijenim zemljama ispite za lovca provodi isključivo nacionalni savez

Hrvatski lovački savez o svemu se oglasio priopćenjem u kojem, među ostalim, ističu da nije rijetkost da ispite za lovce isključivo provode nacionalni savezi.

– Hrvatski lovački savez pozdravlja sve akcije koje uvode red u područje izobrazbe lovaca. Osposobljavanje kadrova u lovstvu odvija se prema važećem istoimenom Pravilniku Ministarstva poljoprivrede. Prema Pravilniku, svaki kandidat mora proći izobrazbu od ukupno 125 sati predavanja i vježbi, točnije 90 sati predavanja i 35 sati vježbe kako bi pristupio pismenom i usmenom dijelu ispita. Nakon položenog ispita, kandidatu se izdaje Uvjerenje o položenom lovačkom ispitu. Hrvatski lovački savez provodi ispite od 30-tih godina prošlog stoljeća. U razvijenim europskim zemljama ispite za lovca provodi isključivo nacionalni savez lovaca, stoji u priopćenju Hrvatskog lovačkog saveza.