Pretraga

U Zadru se odavno upozoravalo na financiranje doma zbog kojeg je uhićena Vican: Novac tražila i od grada

A- A+

Jure Zubčić, gradski zastupnik u Zadru i predsjednik SDP-a Zadarske županije, objavio je da je Dijana Vican prije četiri godine od Grada Zadra tražila 6,2 milijuna kuna za projekt studentskog doma jer joj Ministarstvo nije htjelo financirati dodatne troškove. Nakon što je Vican uhićena jer nije naplatila garanciju građevinskoj tvrtki koja je odustala od radova za taj studentski dom, oglasio se i njezin odvjetnik. Vican navodno tvrdi da su sve napravili zaposlenici zaduženi za javnu nabavu.

dijana vican i studentski dom

Dijana Vican i studentski dom u Zadru otvoren 2022. godine | foto: Sveučilište u Zadru

Jure Zubčić, gradski vijećnik u Zadru, nakon uhićenja bivše rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican objavio je da je prije četiri godine Vican od Grada Zadra tražila 6,2 milijuna kuna za dodatne troškove izgradnje studentskog doma. Podsjetimo, USKOK je potvrdio navode da Vican nije naplatila bankovnu garanciju tvrtki Graditelj svratišta na zahtjev Josipe Pleslić (ex Rimac) koja je od direktora te tvrtke zauzvrat dobila oslobođenje plaćanja režija u zagrebačkom stanu i novu tendu. Zbog toga je Sveučilište u Zadru oštetila za 1,45 milijuna kuna.

‘Kao vjernoj štovateljici HDZ-a bilo je logično tražiti javni novac svih građana’

Zubčić je kazao da su već prije četiri godine upozoravali na financiranje tog projekta. Rekao je da Ministarstvo nije htjelo financirati te dodatne troškove koje je na kraju pokrio Grad Zadar. Zubčić je objavio i odluku Gradskog Vijeća Zadra iz koje je vidljivo da je Grad dao traženi novac Sveučilištu.

– Danas, četiri godine kasnije, rektorica Vican je uhićena jer nije naplatila 1,5 milijuna kuna bankovne garancije. Kao vjernoj štovateljici HDZ-a bilo je logično tražiti javni novac svih građana, a pritom poštedjeti izvođača, napisao je Zubčić na Facebooku.

Podsjetimo, na otvaranju studentskog doma u 2022. premijer Andrej Plenković rekao je da je u dom uloženo 95 milijuna kuna te da je to kvalitetan način iskorištavanja novca. Sveučilištu u Zadru su za provedbu projekta ‘Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu’ dodijeljena bespovratna sredstva Europske unije u iznosu 67 milijuna kuna, a ukupna odobrena vrijednost projekta je 74 milijuna kuna. Razliku financiranja Sveučilište je osiguralo od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 13 milijuna kuna te od Grada Zadra u iznosu od šest milijuna kuna. Novi studentski dom i menza u Zadru iščekivali su se godinama, a početak gradnje u 2019. bio je i odgođen.

Izdvojeni članak

[FOTO] Moderne sobe, dnevni i menza od 500 mjesta: Otvoren novi studentski dom, stanarina je ‘paprena’

Vican tvrdi da su sve napravili zaposlenici zaduženi za javnu nabavu?

Cijena tog doma na lokaciji Put Stanova 1A za studente u ovoj akademskoj godini iznosi 109,50 eura mjesečno za dvokrevetnu sobu. U trokrevetnoj sobi cijena je 89,59 eura, a u jednokrevetnoj sobi za osobe sa smanjenom pokretljivošću iznosi 79,63 eura mjesečno. Studenti u Zadru su ovo ljeto pokrenuli i peticiju u kojoj su tražili prenamjenu poslovne zgrade u studentski dom. Studenti su nam tada rekli da su studentski domovi u Zadru napravljeni tako ‘da je mnogo novca potrošeno uzalud te da je izostala kvaliteta ‘ i da ‘domovi jedva ispunjavaju standard, a veliki broj studenata išao bi na stan da ih se ne izbacuje prvog lipnja’.

O uhićenju Dijane Vican za N1 oglasio se njezin odvjetnik Alan Kubat. N1 piše da Vican tvrdi da su sve napravili zaposlenici zaduženi za javnu nabavu. Kubat je rekao da je Vican istražiteljima ukazala na razloge zbog kojih ne postoji nikakva njezina odgovornost u ovom slučaju. Također, Vican je prema riječima Kubata izjavila da nema nikakve veze s Pleslić i da nije postupala po njezinim traženjima. Uhićenje Vican, kao što smo pisali, komentirao je i trenutni rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić, koji je za vrijeme mandata Vican bio prorektor te je surađio s njom. Naveo je da mu je ovaj događaj nespojiv s Vican te da je u Centru ‘Stjepan Matičević’, gdje je radila Vican, također obavljen izvid.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu:

Copy link
Powered by Social Snap