Pretraga

Oko Geodezije se oglasio USKOK: Od EPPO-a traži da im dostave sudske odluke oko nadležnosti

A- A+

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) oglasio se oko slučaja Geodetskog fakulteta, konkretnije uhićenja koja su u studenom 2023. provedena na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). USKOK sada traži da mu EPPO dostavi pravomoćno rješenje o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti. Žele i informaciju o tome što će biti predmet daljnje istrage EPPO-a.

geodetski fakultet

Foto: srednja.hr

Prvo jednim kratkim priopćenjem koje je povučeno, a onda i malo opširnijim, USKOK se u utorak oglasio oko istrage Ureda europskog tužitelja (EPPO) vezane uz slučaj geodetskog fakulteta.

USKOK od EPPO-a traži da im dostave sudske odluke oko nadležnosti

Kako stoji u priopćenju, USKOK je uputio dopis Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, s traženjem za dostavom pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU) 2017/1939.

– Odredbama Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja (‘EPPO’) i Zakona o provedbi navedene Uredbe propisana je nadležnost EPPO-a i nacionalnih tijela kaznenog progona. U skladu s navedenim propisima USKOK i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije. Upravo u cilju ostvarenja preliminarne evaluacije dostupnih i javno objavljenih informacija vezano za određeni predmet, a u skladu s načelom lojalne suradnje EPPO-a i nacionalnih tijela sukladno člancima 25. i 26. Uredbe vijeća (EU) 2017/1939, upućen je navedeni dopis, stoji u priopćenju USKOK-a.

Pobliže su objasnili i da se spomenute javno objavljene informacije odnose se na predmet Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj iz studenog 2023. Tada je, naime, objavljeno da je  EPPO pokrenuo istragu protiv 29 hrvatskih državljana, tog 8. studenog uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).

Izdvojeni članak
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivši profesori Geodetskog Almin Đapo i Boško Pribičević foto Geodetski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture, Danas.hr, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Europski tužitelji provode hitne pretrage oko Geodetskog: Policija upala u Ministarstvo kulture

Sve je počelo uhićenjima na Geodetskom u studenom 2023.

Tada su, podsjetimo, uhićeni bivši dekan Geodetskog fakulteta, Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, za koje se sumnja se da su manipulirali u čak 28 postupka nabave kroz koje su sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima. Novac je dvojac s Geodetskog trošio i na uređenje vikendica. U siječnju su dobili otkaz.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kako se ispostavilo, osobnom je odlukom Geodetskom fakultetu dala je 19,1 milijuna kuna za posao dubinskog snimanja zgrada nakon potresa, o čemu je opsežno izvještavao portal Telegram.hr, koji je pisao i da je Geodetski pojedina snimanja naplatio višestruko više od cijena koje bi tražile privatne tvrtke.

Krajem siječnja u Ministarstvu kulture i medija bio je i PNUSKOK po nalogu Ured europskog javnog tužitelja. Sredinom veljače EPPO je ponovno objavio da su tog dana provodili hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage slučaja Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Policija je bila i u Ministarstvu kulture. Sve vrijeme ministrica Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković brane postupak tvrdeći da snimanja nisu preplaćena i da su plaćana iz nacionalnih sredstava.

Izdvojeni članak
Lijevo glavna europska tužiteljica Laura Kövesi, desno premijer Andrej Plenković te u pozadini zgrada Geodetskog fakulteta

Glavna europska tužiteljica o Plenkoviću: ‘Vjerujem da mu nije cilj miješati se u istrage EPPO-a’

U čijoj je nadležnosti istraga?

Plenković je i tada, nakon posjeta policije Ministarstvu kulture, propitivao nadležnost EPPO-a.

– Europski tužitelji krenuli su istraživati Geodetski fakultet, jahte i aute, nešto što nema veze s potresom. Bavili su se time, onda gledali šire i došlo je do ovoga, rekao je tada Plenković.

Glavna europska tužiteljica, Laura Kövesi, brzo je reagirala na Plenkovićeve komentare. Naglasila je tada važnost neuplitanja u istrage EPPO-a, jer bi to moglo ozbiljno narušiti funkcioniranje istraga i ugroziti njihov ishod. Ovoga vikenda Kövesi je dala i veći intervju za N1 televiziju.

– Općenito vrlo dobro procjenjujemo svoju nadležnost, pridržavamo se Uredbe i pravila kada je riječ o nadležnosti EPPO-a. U ovom slučaju želim naglasiti da ako netko gaji sumnje o tumačenju Uredbe, ovdje u Luksemburgu nalazi se Sud Europske unije i svi koji imaju sumnje trebaju se obratiti sudu i pitati kako bismo trebali tumačiti Uredbu. O nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, to je nešto što pripada pravosuđu. To je moj komentar, a iza ovoga leži pravo pitanje vezano uz ovaj slučaj: je li počinjena prevara ili ne? A EPPO nastoji istražiti ovaj slučaj i utvrditi je li doista tako. Mislim da bi hrvatski građani željeli znati je li počinjena prijevara, je li netko ukrao novac ili nije, to je pravo pitanje, rekla je Kövesi za N1.

Samo dan nakon ovog intervjua premjer Plenković održao je konferenciju za medije. Kada su ga novinari pitali u čijoj je nadležnosti slučaj preplaćenih snimanja, rekao je da je to USKOK, ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz državnog proračuna. Novinarima je rekao i da pitaju USKOK, kao i DORH, zašto se nisu oglasili oko toga. Podsjetimo i da je danas za glavnog državnog odvjetnika i šefa DORH-a prisegnuo Ivan Turudić.