Pretraga

Ukida se mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa!

A- A+

Mjera stručnog osposobljavanja pokrenuta je prije punih devet godina, kao pokušaj odgovora tadašnje Vlade i bivšeg ministra rada Miranda Mrsića na problem nezaposlenosti mladih. Ubrzo je ona postala supstitut za redovno zapošljavanje mladih. No, u idućoj se godini tzv SOR ukida, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Kako prenosi N1 u 2020. godini ukinut će se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Do ukidanja je došlo, kratko su poručili zbog promjena na tržištu rada.

Naglasak u davanju potpora za zapošljavanje bit će stavljen na mjeru pripravništva, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Mjera pripravništva će, tvrde iz HZZ-a, mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Ističu i da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati ‘ekonomsku i socijalnu sigurnost’, prenosi N1.

Izdvojeni članak

6 apsurdnih stvari u stručnom osposobljavanju zbog kojih biste danas trebali izaći na prosvjed

Korisnici  SOR-a primaju novčanu pomoć i primjerice, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, dok korisnici pripravništva primaju plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te će imaju materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Kako piše N1, Odlukom o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini propisano je da se kod potpora za zapošljavanje ukida gornji limit sufinanciranja. Tako će se mjera potpore za zapošljavanje sufinancirati 50% ili 75% plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje.

Uz navedeno se u mjeru potpore za samozapošljavanje u idućoj godini uvode tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt, dok su u mjere obrazovanje i osposobljavanje uvedene su nove podmjere, piše N1.

Napomenimo kako je ukidanje mjere stručnog osposobljavanja bilo očekivano, budući da je iz podataka koje nam je nedavno dostavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vidljivo kako je broj korisnika u posljednje tri godine drastično pao. Tako je u prvih devet mjeseci 2017. u mjeri SOR-a bilo  6.219 novouključenih osoba,  u prvih devet mjeseci 2018. bilo je 3.578 novouključenih osoba, dok je u prvih devet mjeseci 2019. u mjeri SOR-a bilo 2.003 novouključenih osoba.