Pretraga

Ukrajinski učenici u Koprivničko-križevačkoj županiji dobili rječnike za lakše sporazumijevanje

A- A+

Ukrajinski učenici na području Koprivničko-križevačke županije dobit će rječnike kako bi se lakše sporazumjeli na hrvatskom jeziku. U prostorima Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac danas je održana primopredaja donacije hrvatsko-ukrajinskih rječnika namijenjenih školama. Rječnike su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Europe Direct Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

ukrajinsko hratski rječnik

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Održana je primopredaja hrvatsko-ukrajinskih rječnika za škole na području Koprivničko-križevačke županije. Rječnike su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Europe Direct Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Ovoj se inicijativi priključio i Europe Direct Koprivničko-križevačke županije koji je osigurao rječnike za ukrajinske učenike na području te županije.

Više od 130 osnovnih pojmova

Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku te napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismu. Na 44 stranice prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova i brojevi do 100 te je prikazana usporedba hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice.

Ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić pojasnila je kako je županijski Europe Direct jedan od 11 takvih centara na području Hrvatske koji predstavljaju produženu ruku Europske komisije te promoviraju aktualne mjere namijenjene pomoći građanima.

– Cilj izrade ovih rječnika je ukrajinskim učenicima i njihovim roditeljima olakšati komunikaciju s nastavnicima i građanima, odnosno općenito olakšati boravak i školovanje ukrajinske djece u Hrvatskoj. Priključili smo se inicijativi kako bismo im barem malo pomogli u teškoj situaciji i drago nam je što će rječnici stići u ruke djece koja će ih koristiti u svakodnevnoj komunikaciji, izjavila je ravnateljica Birčić

Izdvojeni članak

[FOTO] Mlada Ukrajinka održala izložbu u Zagrebu: Fotografijama ispričala svoj ‘Put prema doma’

Bolja integracija učenika

Zamjenik župana Ratimir Ljubić  poručio je kako je važno suosjećati s patnjama koje prolaze stanovnici Ukrajine te kako im je potrebna pomoć u svakom smislu, a posebno djeci kako bi što mirnije mogla nastaviti obrazovanje.

Ravnatelji su zahvalili na ovoj vrijednoj donaciji te istaknuli kako će rječnici doprinijeti boljoj integraciji učenika iz Ukrajine u obrazovni sustav kojih je trenutno 15 na području đurđevačke Podravine, ali i općenito u lokalnu zajednicu. Najviše učenika s područja Ukrajine nalazi se u đurđevačkoj Osnovnoj školi, trenutno devet, a ravnatelj Osnovne škole Đurđevac Danijel Domišljanović kazao je kako će rječnici pomoći kvalitetnijoj i boljoj organizaciji nastave te unaprijediti rad obrazovnih djelatnika. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovoj plemenitoj akciji te je učenicima poželio da obrazovanje nastave u svojoj domovini i uživaju u djetinjstvu.

Elektroničko izdanje hrvatsko-ukrajinskog rječnika dostupno je i online, a možete ga pregledati i preuzeti u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab