Pretraga

U ratu u Ukrajini uništeno je više od 1.300 škola: Samo trećina djece pohađa nastavu

A- A+

U godinu i pol dana, odnosno od početka ruske invazije, u Ukrajini je u potpunosti uništeno više od 1.300 škola, a mnogo ih je teško oštećene. Neke su zatvorene i iz predostrožnosti zbog kontinuiranih raketiranja ukrajinskih gradova.

Foto: Unsplash

Od početka ruske invazije 2022. godine, u Ukrajini je u potpunosti uništeno više od 1.300 škola, dok ih je velik broj teško oštećen. Prema navodima UNICEF-a, samo trećina tamošnje djece školske dobi kontinuirano fizički pohađa nastavu.

– Unutar Ukrajine, napadi na škole se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, ostavljajući djecu duboko potresenom i bez sigurnih prostora za učenje. Ne samo da se zbog toga ukrajinska djeca bore za napredak u obrazovanju, već se bore i da zadrže ono što su naučila dok su njihove škole u potpunosti funkcionirale, kaže regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i Centralnu Aziju, Regina De Dominicis. 

Izdvojeni članak
učenje_zadaća_student_učenik (4)

U Hrvatskoj je oko 1.400 učenika iz Ukrajine: I u idućoj godini provodi se mjera koja će im olakšati školovanje

Škole koje nisu pretrpjele izravne pogotke, zatvorene su zbog mjera opreza tijekom osamnaestomjesečnih raketnih i topničkih napada na stambena područja širom Ukrajine. Navodi se i gotovo polovica ukrajinskih učenika ističe slabije rezultate djece u obrazovanju, osobito u jezicima, čitanju i matematici. Prisutan je, također, faktor izostanka osjećaja sigurnosti.

Podsjećamo da će Hrvatska u nadolazećoj školskoj godini učenicima iz Ukrajine financirati udžbenike, ali i ostale obrazovne materijale. Prema posljednjim podacima, u naše je škole tijekom školske godine 2022./2023. bilo upisano 1.394 ukrajinske djece, a očekuje se da će se taj broj od rujna povećati..