Pretraga

Unatoč sigurnom zapošljavanju i dalje slab interes za deficitarna zanimanja

A- A+

Iako je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavljeno više stotina tisuća ljudi poslodavci sa slobodnim radnim mjestom ne mogu pronaći kandidate s odgovarajućim obrazovanjem. Učenici i studenti upisuju popularne i na prvi pogled zanimljive smjerove, a razredi za zanimanja s kojima se lako može do posla ostaju prazna.

www.theaustralian.com.au

Državne i velike privatne tvrtke uglavnom smanjuju troškove i trenutni broj radnika, a nova zapošljavanja u idućih nekoliko mjeseci u najvećoj mjeri planiraju mikro poslodavci u privatnom sektoru. Međutim, postoje manje popularna zanimanja u kojima već godinama manjka kvalificiranih radnika, a unatoč preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje je slab interes za upisivanje struka s kojima se posao može dobiti odmah po završetku srednje škole.

Izdvojeni članak

Prvi pogled na prioritetne liste: Sve manje učenika bira strukovne škole

Unatoč velikom broju nezaposlenih za neke profesije i dalje postoji nedovoljan broj kandidata

I prema anketi koju je u srpnju među hrvatskim poslodavcima provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najveća je potreba za radnicima srednjoškolskog strukovnog obrazovanja. I dok se na burzi gomila sve više nezaposlenih poslodavci kao glavni problem navode nedovoljan broj kandidata s odgovarajućim obrazovanjem.

S obzirom na to kako posao traži više stotina tisuća nezaposlenih pomalo nevjerojatno zvuči da postoji bilo kakav nedostatak radne snage i da se iz mnogobrojnih potencijalnih kandidata ne mogu probrati osobe koje odgovaraju zahtjevima. Očiti problem je loša upisna politika koja godinama nije pratila tržišne trendove. Kako bi se to izbjeglo Hrvatski zavod za zapošljavanje na temelju spomenute ankete svake godine objavljuje preporuke za povećanje ili smanjivanje kvota.

Izdvojeni članak

Odgovor anonimnoj gimnazijalki: Je li sramota biti učenik strukovne škole?

Unatoč garanciji za posao nema zainteresiranih za tokara i bravara

Međutim, taj dokument nikoga na ništa ne obvezuje, a osim toga, nitko ne može natjerati djecu da upisuju smjerove koji ih ne interesiraju pa razredi namijenjeni obrazovanju deficitarnih zanimanja i dalje ostaju prazni. Među strukama za koje fale kvalificirani radnici navode se i tokari i
bravari, ali interes je i ove godine izostao za te deficitarne
profesije. Detaljan popis preporuka po županijama i gradovima možete pronaći na stranicama HZZ-a.

– Ja sam dva puta gostovao na radio Kninu te sam objavio obećanje tvrtke DIV d.o.o da će zaposliti sve naše metalce. Osim toga, održavali smo i prezentacije u naše dvije osnovne škole kako bi promovirali zanimanja koja su deficitarna u našoj županiji, ali nismo ostvarili željene rezultate. U ovoj školskoj godini nismo upisali niti jednog tokara, ni bravara, profesije s kojima se kod nas do posla može doći odmah po završetku naše škole, izjavio je Stipe Djaković, ravnatelj Srednje strukovne škole kralja Zvonimira u Kninu.