Pretraga

UNESCO se ne bavi samo kulturom: Evo, daju preko 290.000 kuna za obnovu škole u Petrinji

A- A+

Iako mnogi UNESCO povezuju samo sa zaštitom baštine, riječ je o organizaciji koja brine i o obrazovanju u svijetu. Zahvaljujući toj činjenici, UNESCO je osigurao i nemalih više od 290.000 kuna za obnovu potresom stradale petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića.

OŠ Petrinja | foto: Ministarstvo kulture i medija

UNESCO se, iako to mnogi zaboravljaju, bavi i obrazovanjem. Akronim je to, naime, Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (na engleskome: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Stoga ne čudi što će upravo UNESCO pomoći obnovi jedne od petrinjskih škola.

Nakon razornih potresa koji su pogodili Republiku Hrvatsku u ožujku i prosincu 2020. godine, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija uspostavilo je protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera.

Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, navode iz Ministarstva, UNESCO je izrazio spremnost na pomoć za stradale u potresu te odobrio financijsku potporu iz svog Hitnog fonda za obnovu kulturne baštine.

Izdvojeni članak

Pokrenuta velika humanitarna akcija za obnovu Srednje škole Petrinja: ‘Zajedno možemo sve’

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija zatražilo je od UNESCO-a sredstva za obnovu potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije, a u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sisačko-moslavačkom županijom izabrana je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića kao prioritet kako bi se osigurao što brži povratak djece u školu.

Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, navode iz Ministarstva kulture, pohađa više od 500 učenika među kojima ima i učenika s poteškoćama koji pohađaju specijalizirane učionice i edukacijske grupe. Donirana sredstva iz UNESCO-ovog programa za hitne slučajeve u vrijednosti od 46.000,00 američkih dolara (što je otprilike 290.048 kuna) koristit će se za građevinske radove.

POGLEDAJTE GALERIJU: