Pretraga

Od potresa je prošlo tri godine, a sve škole u Petrinji nisu gotove, ministar: ‘Zadovoljan sam brzinom obnove’

A- A+

Gotovo tri godine nakon potresa u Petrinji, obnova i dalje traje, ali se vide neki pomaci. Šest škola je obnovljeno, dvije su sagrađene, ali grade se još I. osnovna škola Petrinja te Srednja strukovna škola u Petrinji. Neke škole obnovljene su iz županijskog proračuna dok su za obnovu i izgradnju drugih škola zasluženi privatni donatori.

Izgradnja škole u Petrinji

Izgradnja škole u Petrinji | foto: Sisačko-moslavačka županija

Susret s ministrom Bačićem počeo je radnim sastankom u Petrinji, kojemu je uz ministra, župana i državnog tajnika, prisustvovala i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes (HDZ). Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima obnove te o dinamici radova na području grada Petrinje.

– Razgovarali smo o aktualnostima na području grada, projektima koji se provode, o projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Radovi idu dobrom dinamikom i zadovoljni smo tijekom obnove u dijelu nadležnosti Grada Petrinje, izjavila je gradonačelnica Komes.

Nakon sastanka, obišli su i gradilište petrinjske gradske tržnice koja će biti rekonstruirana unutar projekta ‘Tržnica u gradu’ koji sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Jedna od lokacija obilaska bili su i radovi na obnovi obiteljske kuće Tome Lopara koja se obnavlja u suradnji s Hrvatskim Caritasom, a obilasku je nazočio i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Obnova školskih objekata

Ministar Bačić, župan i suradnici obišli su i gradilište nove zgrade I. osnovne škole Petrinja čija se gradnja financira donacijom mađarske vlade i državnog proračuna Republike Hrvatske.

– Zadovoljstvo nam je što se nalazimo na gradilištu I. osnovne škole Petrinja gdje su nastavljeni radovi i što idu dobrom dinamikom. Očekivano je da će radovi biti završeni do kraja ove godine što znači da bi se učenici početkom drugog polugodišta vratili u školu, izjavio je župan Ivan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija izvijestila je priopćenjem o rezultatima obnove. Na području grada Petrinje obnovila je do sada šest škola, a izgradila dvije nove škole. Obnovljene su osnovna škola Mate Lovraka Petrinja, osnovna škola Dragutina Tadijanovića Petrinja, osnovna škola Jabukovac, područna škola Češko Selo, područna škola Hrastovica, područna škola Mošćenica, a završena je izgradnja osnovna škola Ivan Goran Kovačić u Gori te područna škola u Nebojanu.

Izdvojeni članak
Svečano otvorena novoizgrađena zgrada Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora

Skoro tri godine od potresa otvorena jedna od teže stradalih škola: ‘I u Austriji rijetko viđaju ovakve’

Sve više učenika u Sisačko-moslavačkoj županiji

Župan Ivan Celjak je izjavio kako je zadovoljan upisima na području grada Petrinje, ali i na području čitave Sisačko-moslavačke županije.

– Na području grada Petrinje ove školske godine u odnosu na prethodnu imamo čak 45 posto više upisanih prvašića dok na području županije imamo čak 116 učenika više upisanih u prvi razred osnovnih škola, a u prve razrede srednje škole imamo upisanih 52 učenika više nego prošle godine, rekao je župan.

U sklopu radnog posjeta, zajedno s predstavnicima Svjetske banke obišla se i Srednja škola Petrinja, koja je također u izgradnji. Ova škola nalazit će se u objektu kojeg je darovala tvrtka Gavrilović, a matičnu zgradu škole obnavlja Sisačko-moslavačka županija.

– Nova zgrada I. osnovne škole Petrinja te nova zgrada Srednje škole Petrinja omogućili su nam da objekte koje su učenici koristili do potresa koristimo za druge namjene pa ćemo te zgrade nakon obnove koristiti za potrebe knjižnice, odsjeka glazbene škole te dio za učenički dom, zaključio je župan.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar Bačić izrazio je zadovoljstvo što se plan i program obnove zacrtan još u veljači u najvećoj mjeri ispunjava, a zadovoljan je i razinom iskorištenosti sredstava iz Fonda solidarnosti. Rekao je da je većina kontejnerskih naselja u potpunosti iseljena te da se, s ciljem ubrzanja obnove, provodi javna nabava za oko 1100 novih gradilišta. Grade se i stambena naselja u kojima će biti smještene obitelji iz Gline, Petrinje i Siska dok se njihovi domovi ne obnove, a nakon toga će u tim naseljima biti smješteni korisnici domova za starije osobe.

Izgradnja zgrade u Petrinji

Izgradnja zgrade u Petrinji | foto: Sisačko-moslavačka županija