Pretraga

Upoznajte čovjeka čiji lik krasi novčanicu od 50 kuna

A- A+


Izdvojeni članak

Radio u polju cijeli pubertet, a sad osvojio Nobela za književnost

Na današnji dan prije 424 godine rođen je Dubrovčanin Ivan Gundulić, velikan hrvatske književnosti. Gundulići su bili stara aristokratska obitelji, čiji su članovi još od 13. stoljeća obavljali različite administrativne poslove u Dubrovačkoj republici. Najpoznatija su mu djela Suze sina razmetnoga, Dubravka i Osman, koja su i obvezne srednjoškolske lektire.

Obrazovao se u Dubrovniku, a jedan od učitelja mu je bio Toskanac Camillo Camilli poznat po tome što je dovršio velebni spjev Oslobođeni Jeruzalem talijanskog pjesnika Torquata Tassa. Među učiteljima mu je bio i Petar Palikuća svećenik koji je preveo Život Karla Borromea. Nakon završetka obrazovanja po uzoru na svoje pretke obavljao je mnoge upravljačko – administrativne poslove. Bio je knez u Konavlima, član Velikog i Malog vijeća u Dubrovniku, kao i senator.

Izdvojeni članak

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

Ivan Gundulić vrlo se rano počeo baviti književnošću. Već sa 15 godina piše svoje prve pjesme, ali kako je sam bio nezadovoljan svojim prvotnim djelima nazvao ih je “porod od tmine”. Neka od njih sam je spalio, dok se drugih u dobi od 30 godina odrekao.

Prvo njegovo djelo, koje se ubraja u klasike hrvatske književnosti bilo je Pjesni pokorne kralja Davida. Upravo u predgovoru ove zbirke pripjeva biblijskih psalama, spomenuo je poimence svoje mladenačke radove. Zbog efektnog stila i intrigantnih tvrdnji iznesenih u pripjevima, djelo je ostvarilo veliki utjecaj. Do 19. stoljeća djelo će doživjeti četiri izdanja.

Na današnji dan umro Marko Polo

Moreplovac i trgovac kojeg svojatamo i mi i Talijani, umro je prije 689 godina. Postoji dokument iz 15. stoljeća u kojem se navodi da je Marko Polo rođen na Korčuli. Najpoznatiji je po svojim zapisima s putovanja kroz Kinu, te službovanju kod velikog mongolskog Kublaj-kana. Pričama s njegovih putovanja nadahnjivali su se mnogi budući moreplovci, među njima i Kristofor Kolumbo.

Gundulić se nakon psalama, nastavio baviti biblijskim temama. Suze sina razmetnoga poema je koja obrađuje priču iz Lukina evanđelja u kojoj otac oprašta sinu rastrošnost, uvidjevši njegovo iskreno kajanje. Osman te Dubravka su Gundulićeva posthumno izdana djela. Do 2000. godine doživjela su preko 20 reizdanja, a dio su obvezne lektire u srednjim školama. Osman je povijesno – ljubavni spjev o životu sultana Osmana Drugog, dok je Dubravka drama u 3 čina.