Pretraga

Upoznajte maturanticu iz BiH-a koja se prijavila na šest američkih fakulteta i na svaki primljena

A- A+

Imman Merdanović je maturantica iz bosanskohercegovačkog grada Zenice koja se prijavila za studij na šest američkih sveučilišta i na svako je primljena. Odlučila se upisati na njujorkški St Lawrence, gdje će studirati medicinu. Strastveni je zaljubljenik u muziku, a završila je i osnovnu muzičku školu. To što je primljena na poznati bostonski Berklee College of Music, bilo joj je dovoljno priznanje, pa je radi širenja vidika, ipak odabrala medicinu, ali svakako joj je želja osim liječnice, postati i pjevačicom.

Privatna arhiva

Maturantica iz bosanskohercegovačkog grada Zenice Imman Merdanović poslala je dokumente sa svojim ocjenama i drugim uspjesima na šest američkih sveučilišta i na svako je primljena. Odlučila je upisati medicinu na St Lawrencu, gdje je proglašena aplikanticom godine, a time i zaslužila punu stipendiju. Prva dva razreda srednje škole bila je odlična učenica u Prvoj gimnaziji u Zenici, a zatim je dobila priliku školovati se u nizozemskom Maastrichtu u sklopu međunarodnog programa United World College, gdje je provela naredne dvije godine.

Izdvojeni članak

Maturanti humanom i zrelom gestom usrećili tri obitelji

Svestrana Imman govori dva strana jezika, svira dva instrumenta, a uspješna je sportašica

Osim St Lawrenca gdje će Imman studirati, aplicirala je još na šest američkih sveučilišta. Bili su to Clark University u Massachusettsu, Bennington College u Vermontu, Smith College u Connecticutu, ‘Berklee College of Music’ u Bostonu (Massachusetts) i ‘Westminster College’ u Missouriu.

– Škola koju sam pohađala u Maastrichtu ima svoju fondaciju koja pomaže internacionalnim studentima da na što lakši način dođu do stipendije na američkim univerzitetima. Čak 70 posto maturanata ove škole svake godine se odlučuje na inozemne aplikacije. Upravo zbog pozitivnog trenda koje su ostvarile generacije prije mene, dobivši stipendije na prestižnim američkim univerzitetima, ali i zbog znatiželje, objašnjava Imman zašto se odlučila za studiranje u SAD-u.

Velika je zaljubljenica u glazbu, ali ipak nije htjela da joj se sve u životu svede na to, pa ipak nije upisala muzičku akademiju, iako je i to bila opcija.

– Muzika mi mnogo znači i zaista ne mogu da zamislim svoj život bez nje. Završila sam Osnovnu muzičku školu na odsjeku za violinu, a gitaru sam naknadno sama naučila svirati. Moj san oduvijek je bio položiti prijemni ispit na Berklee koledžu muzike i sada kada sam to uspjela i kada konačno imam certifikat koji to i potvrđuje, mogu da se opustim i da uz muziku svoj život posvetim i nečemu drugom, kao što je medicina. Moja želja je da se ostvarim kao pjevačica , ali i da završim jedan jak fakultet. Tek kada dobijem svoju medicinsku diplomu uspjet ću u potpunosti uživati u svojoj muzičkoj karijeri. Za akademiju se nisam odlučila iz tog razloga što ne želim da muzika bude jedina stvar kojom se bavim i u kojoj sam dobra. Želim da proširim svoje vidike, a ne samo da budem muzičar koji je vezan za mikrofon, govori Imman.

Sjajno govori engleski i talijanski jezik. Kako će studirati u New Yorku, engleskim će se svakako morati služiti, a talijanski je odabrala za izborni predmet na fakultetu, kako bi zadržala znanje iz ovog jezika koje ima. Nekoliko se već godina bavi plivanjem, pa će se pokušati izboriti u fakultetski plivački tim.

Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Maturantica Petra piše najbolje eseje: Osvojila broncu na filozofskoj olimpijadi

Proces predaje i obrade dokumenata traje dva do tri mjeseca, ali može se uspjeti

Obrazovni sustav u Nizozemskoj ima sličnosti s onim u Hrvatskoj, ponajprije u postupku pisanja državne mature. Ima dakako i razlika.

– U Nizozemskoj se točno zna kada i u koliko sati počinju završni testovi, koliko traju, cijeli proces je dobro organiiran, a rezultate dobivamo online. Svi testovi se rade pod šifrom, tako da je subjektivnost profesora u potpunosti isključena. Također, profesori su mnogo pristupačniji od onih s kojima sam radila u Bosni i Hercegovini, a to je po mom mišljenju ključ dobre edukacije. Neki profesori u BiH s kojima sam radila iskorištavali su svoj autoritet, pa sam nekada imala osjećaj da mi u toku nastave nije bilo dozvoljeno ni disati, a pogotovo ne obratiti im se. U Nizozemskoj razred je sačinjen od maksimalno 15 učenika , a odnos profesor-učenik izgrađuje se i izvan škole, podijelila je Imman svoje impresije iz Nizozemske s nama.

Za sve one koji imaju dovoljno samopouzdanja da se kandidiraju za neko od američkih sveučilišta, pitali smo Imman da otprlike pojasni postupak i njegovo trajanje.

– Iz iskustva kojeg sam imala mogu reći da je jako teško aplicirati na američke fakultete. Procedura traje oko dva do tri mjeseca, potrebni su mnogi dokumenti , eseji , diplome, vannastavne aktivnosti, preporuke profesora, intervjui, ulazni test za Ameriku (SAT) i naravno dobre ocjene. Internacionalna diploma mi je uštedjela mnogo vremena, jer nisam morala prevoditi ocjene na američki sistem, a također nisam morala raditi ni test iz Engleskog jezika (TOEFL), koji je obavezan internacionalnim studentima. Sve u svemu mogu reći da nije nimalo lako, ali kako kažu ‘The harder the way towards the success, the sweeter the reward’. U svakom slučaju željela bih ohrabriti mlade ljude i poručiti im da se ne boje. Sve je to lijepo i svako tko je uporan i tko zaista zna što želi može i uspjeti, poručila je na kraju ova iznimna maturantica.