Pretraga

Maturantica Petra piše najbolje eseje: Osvojila broncu na filozofskoj olimpijadi

A- A+

Dok se mnogi maturanti panično pripremaju za nadolazeće eseje na državnoj maturi, 18 – godišnjoj Petri Požgaj to zasigurno neće biti problem. Ova maturantica iz Prve gimnazije Varaždin osvojila je odlično treće mjesto na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Danskoj. Esej na zadanu temu pisala je četiri sata i to na engleskom jeziku, a uspjela je sažeti svoje misli u dvije tisuće riječi.

maturantica Petra

Maturantica varaždinske Prve gimnazije, Petra Požgaj, jedina je Hrvatica koja je osvojila medalju za pisanje eseja i to na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Nakon što je prošla kvalifikacije za olimpijadu u Danskoj, Petra je otputovala na natjecanje i odnijela broncu. Iako joj natjecanje nije bilo na umu, ne poriče sreću zbog ostvarenog rezultata.

Izdvojeni članak

Ovo vam neće reći na pripremama: Najbolji savjeti za esej iz Engleskog


Esej se pisao na stranom jeziku

Petra je na natjecanju pisala esej na engleskom jeziku, a mogla je birati između četiri teme. Izabrala je Aristotelovu definiciju tragedije, a na tu temu napisala je oko dvije tisuće riječi. Posebno se nije pripremala za ovaj esej, što znači da je uspjeh koji je ostvarila i više nego dobar.

Osvojila treće mjesto u konkurenciji s oko osamdeset natjecatelja 

– Ne bih čak ni rekla da se radi o ljubavi prema filozofiji, nego više o tome da me zanimaju te teme. Najdraže mi je pisati o estetici i umjetnosti kao temama u filozofiji, ispričala nam je maturantica Petra.
Ova srednjoškolka prvo je prošla natjecanje iz filozofije na školskoj, međužupanijskoj i državnoj razini, a nakon toga i kvalifikacije za međunarodnu olimpijadu iz filozofije.

Nakon toga je zajedno sa svojim mentorom profesorom filozofije Draženom Dragovićem prije nekoliko dana otputovala na međunarodnu olimpijadu u Dansku.
U Danskoj je u konkurenciji s osamdesetak natjecatelja koji dolaze iz 42 zemlje izborila treće mjesto. 

– Saznala sam za pobjedu kad smo već bili na aerodromu za povratak kući. Bila sam sretna, jer nisam očekivala tako dobre rezultate, priznala nam je ambicozna Petra.

Počela se pripremati za maturu tek jučer 

Pisanje eseja trajalo je četiri sata bez pauze, stoga se Petra ne boji nadolazećih eseja na ispitima državne mature.
– Jučer sam se službeno počela pripremati za maturu, točno tjedan dana prije ispita. Sada nema nikakve panike, ali ima vremena za paničarenje prije samog ispita, kazala nam je sugovornica i dodala kako bi najviše voljela studirati komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Natjecanje u Danskoj može joj samo pomoći u budućem obrazovanju, no ono što je Petri najdraže su razna internacionalna poznanstva s mladim ljudima koji razmišljaju kao ona. 

– Nitko nije došao na natjecanje samo s ciljem osvajanja pobjede i pisanja eseja. Mi smo svi tamo bili i zbog odličnog druženja, izleta, zezancije i lijepih iskustava, zaključila je ova ponosna maturantica.