Pretraga

Uskoro novi krug podjele besplatnih karata za putovanje Europom, dobit će je 35.000 mladih

A- A+

Već nekoliko godina 18-godišnjaci diljem Europske unije imaju mogućnost besplatnog putovanja vlakom diljem Europe. Karte se dodjeljuju kroz pozive i prijave vrše online putem, a već je najavljeno da će se sljedeći krug prijava otvoriti 11. listopada.

putovanje_italija

Ilustracija: Unsplash

Ako kojim slučajem ne znate kamo otputovati za neke od nadolazećih praznika, a imate 18 godina – dobre vijesti za vas: uskoro kreće podjela besplatnih željezničkih propusnica za putovanje mladih Europom kroz program DiscoverEU.

Dijeli se 35.000 besplatnih propusnica

Kako je priopćeno iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, novi poziv za dodjelu propusnica bit će otvoren u utorak, 11. listopada u podne, a zatvorit će se u utorak 25. listopada.

– Po drugi put ove godine 35.000 mladih dobit će željezničku propusnicu za istraživanje Europe i njezine bogate kulture. Poziv je otvoren za podnositelje prijava iz zemalja sudionica programa Erasmus+, uključujući Island, Lihtenštajn, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku. Kako bi pokušali osvojiti putnu propusnicu, mladi se mogu prijaviti na Europskom portalu za mlade, gdje će morati odgovoriti na pet pitanja iz kviza i dodatno pitanje, priopćeno je iz Ureda EP u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Izvrsna vijest za učenike: Evo kako vlakom putovati po Hrvatskoj – bez da išta platite

Tko će se moći prijaviti?

Dodaju, podnositelji prijava koji su uspješno ispunili kviz i koji su rođeni u razdoblju od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2004. moći će putovati Europom najviše 30 dana tijekom razdoblja od 1. ožujka 2023. do 29. veljače 2024. Oni koji navrše 18 godina u prvoj polovini sljedeće godine moći će se prijaviti na novi poziv koji će biti otvoren u ožujku 2023.

– U okviru inicijative DiscoverEU 35.000 mladih će po drugi će put ove godine imati priliku obogatiti svoje iskustvo i putovati kontinentom, otkriti nove kulture i izgraditi nova prijateljstva. Promicanje kulturnih razmjena održivim putovanjima nikada nije bilo važnije no danas. Sretno svim kandidatima, poručila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

U ovom drugom krugu ove godine, zbog povećanog proračunu u okviru Europske godine mladih, u 2022. bit će dostupno ukupno 70.000 propusnica. Podsjetimo, u travnju ove godine isto se dijelilo njih 35.000.

– Primatelji će i dalje imati koristi od kartice za popust za javni prijevoz, kulturu, smještaj, hranu, sport i druge usluge u zemljama sudionicama. Moći će se pridružiti i susretima u sklopu inicijative DiscoverEU pokrenute 2022. koji se sastoje od uzbudljivog višednevnog kulturnog programa u svim zemljama inicijative Erasmus+, priopćeno je iz Ureda EP u Hrvatskoj.