Pretraga

Uspjet ćete tek kada prihvatite neuspjeh

A- A+

Za sve one koje roditelji neprestano guraju i govore im kako pod svaku cijenu moraju uspjeti, imamo nešto drugačiju vijest: Djeca su bolja u testovima kada znaju da je neuspjeh normalan, jer i on je dio učenja.

Izvor: guardian.co.uk

Kako prenosi Daily Mail djeca će biti bolja ukoliko im se kaže kako su neuspjesi i ponovni pokušaji sastavni dio učenja. Reći kako neuspjeh ne dolazi u obzir djecu plaši i onemogućava im da se nose s novim gradivom. Stoga bi roditelji umjesto forsiranja djece trebali smanjiti njihov strah od neuspjeha i ojačati samopouzdanje.

Srednja škola -prilika da se iskažete

Uobičajni srednjoškolac stavljen je pred mnoge izazove: treba svladati novo gradivo, imati dobre ocjene, položiti državnu maturu. Da se pita roditelje zasigurno bi dodali da je uz to poželjno naučiti novi jezik, svirati neki instrument ili se baviti sportom. Pritom roditelji ne misle ništa loše –slobodne aktivnosti jačaju radne navike, a što više toga znate veće su vam šanse za uspijeh. No što ako ste loši u matematici, strani jezici vam ne idu od ruke, ili niste baš sportski tip, a vaši roditelji silno žele da u svemu uspijete?

Srećom preambiciozne majke i očevi još uvijek su u manjini jer kako jedna od čitateljica Daily Maila kaže: ,,Većina ambicioznih roditelja je dovoljno pametna da shvate kako djeca koja su paralizirana strahom neće ostvariti svoj potencijal. U isto vrijeme djeca bi trebala razumjeti koliko je važno dati sve od sebe i trebalo bi ih biti sram neuspjeha samo ako je rezultat nedostatka napora.

Mi vam savjetujemo da se sjetite kako vam je bilo dok ste učili voziti bicikl- neprestani usponi i padovi dok ga napokon niste svladali. Slično bi trebalo biti i u životu. Pronađite nešto što volite, budite uporni i trudite se. Nije važno biti najbolji u svemu već je važno dati najbolje od sebe i vjerujte rezultati će doći.