Pretraga

Ustavni sud ipak neće zaustaviti uvođenje Informatike kao obveznog predmeta u školama

A- A+

Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o donošenju kurikuluma za nastavni predmet informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj, koji je predložio Tomislav Gojmerac.  

foto: srednja.hr/ screenshot YouTube

Pišu tako RTL-ove Vijesti.hr, podsjećajući da je Tomislav Gojmerac u svome prijedlogu naveo kako je ministrica Divjak prekršila zakonske odredbe.

Izdvojeni članak

Propast krunskog projekta Plenkovića i Divjak: Obvezna informatika od ponedjeljka gola, bosa i praznih ruku

Prijavitelj smatra i da je ministrica prilikom donošenja odluke o obaveznoj informatici “prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac”.

– Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje. Ustavni sud odlučuje o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom, stoji u rješenju ovog suda, koje prenosi spomenuti izvor.

Dodali su i kako ovaj predmet ne spada u područje “drugih propisa”.

Naime, Tomislav Gojmerac, pozivajući se na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, u lipnju 2016. godine podnio je prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta.

Gojmerac je u prijavi naveo kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure – nije osigurala društveni dijalog, preskočila je mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja.

Inače Tomislav Gojmerac je po vokaciji je liječnik (pedijatar), a osim toga i dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji te suradnik udruge ‘U ime obitelji’ u projektu “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”.