Pretraga

Udruga ‘U ime obitelji’ proziva medije i pravobraniteljicu, ne sviđa im se kako se piše i govori o Vjeronauku

A- A+

U ime obitelji predstavila Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. Medije, ali i pravobraniteljicu za djecu, prozvali su za napade na Vjeronauk.

Željka Markić iz ‘U ime obitelji’ | foto: screenshot/YouTube; Ivan Aleksić/Unsplash; srednja.hr

– Svjedoci smo slučajeva da institucije nadležne za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda promoviraju nepoštovanje prava vjernika na slobodno javno očitovanje svoje vjere, kao što to čini Pravobraniteljica za djecu, javno napadajući vjerske sadržaje i vjeronauk u školama koji, prema dostupnim podacima iz medija, pohađa oko 90% učenika u osnovnim te 80% učenika u srednjim školama u Hrvatskoj, upozoravaju iz Udruge ‘U ime obitelji’.

U ime obitelji predstavila Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. Prošle su godine zapazili četiri izrazita, kako kažu, napada na vjerske sadržaje i vjeronauk u školi, koji su u izvješću dobili posebno mjesto.

– 13.9.2020. pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ustvrdila je da su vjerski sadržaji u školskim priredbama neprihvatljivi, zapazili su ‘U ime obitelji’.

Izdvojeni članak

Ministarstvo upozorilo škole: Na vjerski dio Dana kruha mogu samo učenici s privolom roditelja

Prozvali su i portal Telegram.

– 19.9.2020. u rubrici “Politika i kriminal” portala Telegram.hr objavljen je članak u kojem autor Jasmin Klarić tvrdi da vjeronauku nije mjesto u školi te obavezan predmet (marksizam) uveden u totalitarnom, jednopartijskom režimu koji su, uz ostalu zlouporabu obrazovnog sustava za nametanje ideologije, morali pohađati svi učenici te poslije i studenti na svim fakultetima (tzv. Teorija i praksa samoupravnog socijalizma), uspoređuje s izbornim predmetom (vjeronaukom) u demokratskom društvu.

‘Ateistički aktivist s neutemeljenim stavovima’

Za oko im je zapeo i filozof Pavel Gregorić.

– 21.9.2020. u emisiji Pressing N1 televizije o temi vjeronauka u školama govorio je filozof i ateistički aktivist Pavel Gregorić, iznoseći neutemeljene stavove i netočne navode o nastavi vjeronauka i vjeroučiteljima u hrvatskim školama, stoji u izvješću.

Ponovno je prozvana i pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

– U listopadu 2020. pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević se na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport izjasnila protiv vjerskih obreda u školama, kako se ne bi kršila prava manjina – primjerice molitve blagoslova kruha za Dane kruha te povodom blagdana sv. Nikole i Božića, piše u izvješću.

‘Pogrešno tumače Vjeronauk’

Kasnije u Izvješću dotiču se udruge Protagora, za koju kažu da je većina njihove aktivnosti tijekom 2020. godine bila “usmjerena na zagovaranje ukidanja Vatikanskih ugovora i protivljenje katoličkom vjeronauku u školi – pri čemu im, čini se, najveći problem predstavljaju financijska sredstva koje Katolička Crkva, po istom ključu kao i sve druge vjerske zajednice u Hrvatskoj, dobiva iz novca poreznih obveznika”.

– 13.9.2020. – udruga je objavila reakciju na vjeronauk u školama u kojoj poziva na ukidanje Vatikanskih ugovora i vjeronauka u školama nazivajući vjeronauk “indoktrinacijom” i pogrešno tumačeći da vjeronauk u školama koji 90% roditelja kao izborni predmet dobrovoljno odabiru za svoje dijete narušava načelo “odvojenosti vjerskih zajednica od države”, kažu iz ‘U ime obitelji’.

Cijelo izvješće proučite na poveznici.

 

Udruga ‘U ime obitelji’ proziva medije i pravobraniteljicu, ne sviđa im se kako se piše i govori o Vjeronauku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap