Pretraga

Škole koje koriste povučeni udžbenik povijesti moraju naručivati nove: ‘Ovo nije prihvatljiva praksa’

Usred školske godine i dvije godine nakon što ga je odobrilo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja povuklo je udžbenik povijesti  ‘Zašto je povijest važna? 4’. Dogodilo se to nakon što se portal udruge ‘U ime obitelji’ raspisao o po njima problematičnim dijelovima u tom udžbeniku. Škole u kojima je ovaj udžbenik korišten sada moraju naručivati nove, a sve će platiti Ministarstvo obrazovanja, dakle zapravo građani Hrvatske.

udžbenici

Ilustracija: Unsplash

Ministar znanosti i obrazovanja ovih je dana povukao udžbenik ‘Zašto je povijest važna? 4’ autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice. Dogodilo se to usred školske godine, a unatoč tome da je Ministarstvo još 2021. godine odobrilo taj udžbenik u izdanju Profila Klett.

Škole sada moraju naručivati nove udžbenike

Ministarstvo je već obavijestilo škole o povlačenju udžbenika. Kako nam kaže ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije, Jane Sclaunich, u njihovoj školi taj su udžbenik koristila dva razredna odjela maturanata u jezičnom smjeru, dok opći razredi imaju drugi udžbenik. Škole u kojima se koristi udžbenik ‘Zašto je povijest važna? 4’ sada moraju donijeti odluku o tome koji drugi udžbenik će koristiti, a temeljem izbora nastavnika povijesti. Nakon toga slijedi nabavka udžbenika.

– Škola će naručiti i platiti udžbenike, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja će školi refundirati sredstva, kaže nam Sclaunich.

Razočarana je činjenicom da je udžbenik koji je samo Ministarstvo odobrilo još 2021. ovako naprasno povučen iz uporabe.

– Udžbenik je tri godine u opticaju i nije poželjna niti prihvatljiva praksa da se udžbenici na ovaj način povlače iz uporabe. Naime, postoji procedura odobravanja kroz niz instanci i trebalo se ranije uočiti ukoliko udžbenik nije zadovoljio. Također svaki udžbenik prolazi recenziju, pa je doista čudno da je udžbenik s toliko ‘pogrešaka’ uspio proći sve te procedure bez da ih je itko do sada uočio. Svakako treba odgovorno odobravati udžbenike kako se ovakve situacije ne bi ponovile jer dovode u pitanje stručnost od autora do povjerenstava koji su ih odobravali, navodi Sclaunich.

I u Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile u Pazinu stigao je dopis MZO-a. Ravnateljica Suzana Poropat-Božac kaže nam da je njime škola upućena da provede novi odabir udžbenika i to bez ikakvog obrazloženja. U školi na čijem je čelu tri razredna odjela koriste udžbenik ‘Zašto je povijest važna? 4’ . Do sada se, ističe, nisu susretali s ovakvim situacijama.

– Da bi se neki udžbenik našao u Katalogu odobrenih udžbenika treba proći određene procedure i recenzije. Kako se, onda, ovaj udžbenika, uz tolike primjedbe, mogao naći u Katalogu? Promjena udžbenika usred školske godine učenicima maturantima je nešto što se nije smjelo dogoditi, odnosno, postoji mogućnost dodatnih ispravaka i uputa za rad nastavnicima, a koji su manji trošak, kaže nam Poropat-Božac i pita se koliko je uopće opravdano da se ovaj trošak financira javnim novcem.

Izdvojeni članak
udžbenik i udžbenici jedni na drugima

Profil se oglasio oko afere ‘U ime povijesti’: Kod odobravanja udžbenika 2021. nitko nije imao zamjerke

Ministarstvo javnosti nije detaljno objasnilo zašto povlači udžbenik

Podsjetimo kako Ministarstvo javnosti zapravo nije detaljno obrazložilo zašto je promijenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo. Rekli su da je do toga došlo zbog ‘primjedbi različitih dionika iz sustava odgoja i obrazovanja’. Lopticu su prebacili u dvorište Agencije za odgoj i obrazovanje koja tvrdi, među ostalim, da udžbenik odobren 2021. ne slijedi potpuno propisani kurikulum povijesti, sadrži netočne činjenice i upućuje učenike na pogrešne zaključke.

Izdavač Profil Klett za srednja.hr odgovorio je da je udžbenik povučen iz prodaje, no naglasili su da je prošao recenzije bez izmjena i dorada još 2021. godine te da ‘željno iščekuju stručno mišljenje’.

Do povlačenja udžbenika, podsjetimo, došlo je nakon pobune na portalu narod.hr, udruge ‘U ime obitelji’ Željke Markić. Ondje je još u studenom problematičnim ocijenjen način opisa nekih povijesnih događaja, a posebno im je zasmetao dio udžbenika u kojem se prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i Domovinski rat. Nakon pisanja spomenutog portala i prigovora nekih povjesničara, među kojima je i Ante Nazor, udžbenik je povučen iz Kataloga. Prigovor je, prema pisanju portala narod.hr, imala i Marijana Petir.