Pretraga

Uz ove savjete pobijedit ćete u svakoj raspravi

A- A+

Svi se kad – tad nađemo u situaciji kada raspravljamo o određenim temama, pri donošenju odluka ili slično. Neki čak pronalaze zadovoljstvo u debatama, u koje ulažu veliku energiju i neku dozu strasti, zbog čega je s njima teže izaći na kraj. Kako biste vi bili onaj koji uvijek pobjeđuje u raspravama, donosimo nekoliko savjeta kojima ćete se postaviti u čvršću poziciju kod budućih debata.

Argumentirano raspravljanje je vještina s kojom se ne rađate, za nju možete biti talentirani, ali najbitnije je da se ona može naučiti. Sa službenim debatama ćete se možda rijetko sresti, no neformalno debatiranje događa se svakodnevno. Koliko ste puta raspravljali s nekim oko bilo čega? Vjerojatno mnogo puta, a ako se u tim situacijama osjećate pomalo bespomoćnima, i nikako ne možete navesti vodu na svoj mlin, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izađete kao pobjednik u svakoj raspravi.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci koji misle svojom glavom: priča se o svemu, nema tabu tema

Pridobijte suparnika na svoju stranu

Kako biste pridobili suparnika na svoju stranu, izjavite neke stvari za koje znate da se on s njima slaže, jer ćete se time staviti u snažniji položaj. Na primjer, rečenica poput ‘Siguran sam da se slažete da je nafta precijenjena’. Čim se osoba s kojom raspravljate složi s vama, dobili ste psihološku bitku. Niste više suparnik u njegovim očima.

Ne napadajte

Otvoreno reći suparniku u raspravi da je u krivu nikako nije dobra ideja. Trebate mu pokazati da je u krivu tako što ćete dati dobre argumente. Govorenjem osobi da je u krivu samo ćete je iživcirati, a nećete pobijediti u raspravi, jer ste pružili tek subjektivno mišljenje.

Izdvojeni članak

Rasprave u kojima ne možete pobijediti

Ne igrajte prljavo

Nikada se nemojte nisko spuštati tako da napadate osobu s kojom debatirate. Vi morate napasti njegov argument, a ne njega kao osobu. Čim počnete kritizirati svog suparnika, postaje očito da ste ostali bez načina da branite svoje gledište. Uvrede su siguran put za gubitak debate.

Držite se teme

Kada osoba počinje gubiti u raspravi, često se događa da pokuša zamijeniti temu razgovora s nekom drugom, nadajući se da nećete zamijetiti njihovu slabost i da ćete se zaplesti u novu debatu. Kada se to dogodi, nemojte pasti na štos. Vratite se odmah na originalnu temu, i nemojte trošiti vrijeme na druge.

Izdvojeni članak

Odgovor gimnazijalca gimnazijalcu: Krenula rasprava srednjoškolaca o zdravstvenom odgoju

Postavljajte pitanja

Ovo je ‘Sokratova metoda’, a sastoji se u tome da kada suparnik kaže svoju činjenicu, vi postavite pitanja koja bi trebala pokazati mane njegove teze. Tražite primjere, te dokaz razumnosti. Ta će pitanja vašeg suparnika dovesti do prave istine.

Budite tihi

Nakon što date svoj snažni argument, dopustite svom protivniku da govori, pogotovo ako mu fali činjenica u usporedbi s vama. Mnoge rasprave dobivene su tako što prave rasprave nije biti bilo. Ovo je također odlična metoda da dobijete ono što želite – izrecite svoj zahtjev, i kada on bude odbijen, jednostavno zašutite. To obično dovodi osobu u neugodnu situaciju, zbog čega bi mogli popustiti, samo kako bi izbjegli neugodnu situaciju.

Izdvojeni članak

Facebook je čest uzrok svađa

Budite apsolutno upoznati s činjenicama

Ne tvrdite da je nešto istinito ukoliko niste apsolutno sigurni da govorite točne informacije. Budite spremni da iste i dokažete, jer je vrlo iritantno kada se raspravljate s osobom koja daje argumente temeljene na pretpostavkama.

Prepoznajte poraz

Ako imate sve činjenice koje podupiru vašu težu, trebali biste pobijediti u raspravi, pod uvjetom da je vaš suparnik bio iskren. Ipak, uvijek će biti situacija u kojima će vas suparnik stjerati u kut, a kada se to dogodi, budite fer i priznajte poraz. Nema ništa gore od osobe koja se raspravlja samo kako bi se raspravljala, i jednostavno neće popustiti, koliko god očito bilo da je u krivu.