Pretraga

[UŽIVO] Nastavnici trebaju pisati državnu maturu za veću plaću!

A- A+

Jedanaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, kojime zaposlenici traže povećanje plaće kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Štrajku su se danas pridružili i fakulteti, a rezultat je to propalog mirenja Vlade i Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju, koji zahtjeva povišicu za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike, također kroz korekciju koeficijenata složenosti poslova. Događaje iz sata u sat pratite uživo na portalu srednja.hr.

ilustracija: srednja.hr

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama započeo je 10. listopada i traje već 11. radni dan. Ovoga četvrtka na rasporedu su prema cirkularnom modelu tri županije – Osječko-baranjska, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska. 

Drugi ciklus štrajka trebao bi, prema najavama sindikata, trajati do 31. listopada (uključujući i taj datum), ako se Vlada ne pristane na zahtjev sindikata. A on je već dobro poznat – traže da se zaposlenima u školama poveća koeficijent složenosti posla, u prosjeku za 6,11%. Istovremeno, Vlada nudi povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima javnih službi za 6,12% i to u tri vala po 2%. Prosvjetarski sindikati višekratno su ponovili kako to ne zadovoljava njihov zahtjev.

15:50h Video komentar glavnog urednika portala srednja.hr

Politika jednakih želudaca je socijalizam na kub, kaže sindikalist. To vrijedi po njemu samo kada se svima unutar javne službe povećava plaća, ali ne vrijedi kada se svim nastavnicima jednako povećava plaća?
 
Na koju potenciju da množimo kada vrhunski nastavnik dobije jednaku plaću kao onaj koji se šlepa? Zašto bi i dalje prihvaćali da se u javnom sektoru plaća daje svima jednako po radnom mjestu, umjesto da se veže uz ishode pojedinca?
 
Ako instruktor u autoškoli mora svakih nekoliko godina u HAK na provjeru znanja, zašto bi profesoru koji je diplomirao matematiku s prosjekom 2,5 na PMF-u prije 15 godina i dalje ta diploma jednako vrijedila?
 
Profesorima veće plaće, možemo ići i na 10,12 k neto, neka neradnici ostanu na ovih 6,11 posto rasta koeficijenata, to problem s respektiranjem struke neće riješiti.
 
Vrijeme je da krenemo razgovarati o formuli s kojom će se određivati ishodi.

14:30h Ministrica Divjak priča o ‘prekrasnoj atmosferi’ za vrijeme štrajka na svojem Facebooku

– Prekrasna atmosfera ispunila je vrlo zanimljiv obilazak OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu i drago mi je vidjeti kako se oprema kupljena u sklopu reforme koristi na inovativne načine u razredima. Usprkos štrajku, reforma diše punim plućima, zbog predanih i motiviranih učitelja i zato sam i danas javno apelirala na sve aktere da izađu iz ukopanih rovova i stranačkih pozicija kako bi sjeli za stol i došli do kompromisa, napisala je Divjak ili njezin PR tim na Facebooku.

https://www.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/posts/1396375230513095

13:30h Preporod izbacio prve brojke o današnjem štrajku

– Danas, 25. listopada 2019. godine, u Zadarskoj županiji i Šibensko-kninskoj županiji,  štrajk je proveden u 6 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u Zadarskoj županiji štrajkalo je 68,08% zaposlenika i 91,11% u Šibensko-kninskoj županiji. Od ukupno 92 člana Preporoda, u 6 osnovne i srednje škole na području ove 2 županije, u štrajku je sudjelovalo 73 člana, priopćeno je iz Preporoda.

13:00h Škorin stožer odgovorio kako ne žele unositi razdor među nastavnike

Pitali smo Škorin stožer što misle o zahtjevima sindikalista Mihalinca da se Škoro očituje o zahtjevima sindikata. Rekli su nam da podržavaju pravo svakog na štrajka i kako ne žele unositi razdor među nastavnike.

– Miroslav Škoro ne želi politizirati štrajk prosvjetnih djelatnika i zato jučer, unatoč brojnim medijskim upitima, nije komentirao poziv čelnika jednog od sindikata da se javno očituje o štrajku u školama i zahtjevima sindikata. Spreman je saslušati predstavnike svih sindikata koji ga žele informirati o stanju u školstvu i nema namjeru ni na koji način unositi razdor među ljude koji se štrajkajući bore za svoja prava. Škoro podržava pravo svakog radnika na štrajk i nada se da će ovaj koji upravo traje iznjedriti promjene u interesu prosvjetara, učenika i hrvatskog društva u cjelini, rekli su nam iz Škorinog stožera.

11:20h Doznajte gdje se štrajka u ponedjeljak

Doznajte u kojim županijama se u ponedjeljak zbog štrajka prekida redovna nastava

11:00h Press konferencija sindikata

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/502922720556445/

10:30h Nastavnici napali Mihalinca da je ispolitizao štrajk

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je u petak tri prema anketama najjača predsjednička kandidata da kažu što misle o štrajku. Uslijedile su žestoke kritike njegovih kolega koji smatraju da je Mihalinec time ispolitizirao štrajk. On pak napominje da bez politike nema promjena.

– A koga smo još trebali pitati za mišljenje? Avu Karabatić?, zaključio je Mihalinec u razgovoru koju smo vodili s njime, a koji cijeli možete pročitati ovdje.

četvrtak 24.10.

18:00h Međimurska županija štrajka u ponedjeljak, 28. listopada

Iako se sindikati trude da do njihove press konferencije nikada ne izađu imena županija koje štrajkaju sljedeći radni dan, ponekad se dogodi da same škole uranjeno na svojim web stranicama objave tu informaciju. Tako se dogodilo da je osnovna škola Šenkovec iz Čakovca objavila da Međimurska županija štrajka u ponedjeljak.

Za ostale županije pratite portal srednja.hr u petak u 11h kada sindikati imaju novu press konferenciju ispred muzeja iluzija.

oš šenkovec

Obavijest o štrajku – OŠ Šenkovec

16:20h Posjetili smo Institut Ruđer Bošković na dan štrajka

Na ulazu u Institut Ruđer Bošković jutros su nas na ogradi dočekali mali plakati. Na jednom je pisalo Ja sam u štrajku, a na drugom ŠTRAJK protiv odmazde i nepravde.

Nešto manje od sto ljudi okupilo se vani na skupu zaposlenika gdje je glavnu riječ vodio povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Tvrtko Smital. On je govorio o važnosti ovoga štrajka za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike, ali je jednako tako, rekao je, vrlo važan i štrajk znanstvenika iz solidarnosti. Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

15:55h Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić najavila je za ponedjeljak sastanak s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi

– U ponedjeljak opet sjedamo s našim socijalnim partnerima za stol, konkretno u Ministarstvu rada na sastanku s predstavnicima javnih i državnih sindikatata, rekla je Burić u četvrtak u Hrvatskom saboru, odgovarajući SDP-ovu Gordanu Marasu, prenosi N1 televizija.

Nije izravno odgovorila na upit hoće li nastavnicima štrajk biti plaćen.

– Naša je želja aktivni socijalni dijalog, rekla je Burić, podsjetivši da je aktualna Vlada u tri godine povećala plaće za 240 tisuća javnih i državnih službenika za 11,5 posto, s namjerom daljnjeg povećanja za 6,12 posto.

– U razdoblju kad ste vi bili ministar nije bila povećanja plaća ni za učitelje, ni za liječnike, ni za policajce, ukinuli ste i božićnice i regrese, što je Vlada Andreja Plenkovića vratila, poručila je Burić SDP-ovu zastupniku i bivšem ministru obrta i poduzetništva, prenosi N1 televizija.

15:38h Sindikati najavljuju pressicu u petak u 11h ispred muzeja iluzija

– Premijer izjavljuje da nas poziva na objavu socijalnog dijaloga i na razgovor oko zaostajanja koeficijenata. Kako mi za taj poziv ne znamo niti koje mu je vrijeme i mjesto, mi ćemo premijera u petak čekati u 11 sati ispred Muzeja iluzija. I političari i umjetnici su se tijekom povijesti koristili iluzijama. Tako su se slikari koristili znanjem o perceptivnim iluzijama prikazujući neki detalj objektivno drugačije kako bi kod gledatelja izazvao željeni perceptivni doživljaj, priopćili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

15:30h Pogledajte rezultate ankete ‘Smatrate li da svi nastavnici zaslužuju iste plaće?’

Iznenađujuće veliki broj naših čitatelja smatra da bi svi trebali biti jednaki po tom pitanju, njih 54 posto, dok ih ipak 40 posto smatra da samo kvalitetniji nastavnici zaslužuju veće plaće.

13:45h Škoro se sastaje sa sindikatima

– Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro primio je na znanje poziv sindikata prosvjetnih djelatnika da se očituje o njihovim zahtjevima te je odmah dogovorio sastanak s predstavnicima sindikata na kojemu će ga oni detaljno upoznati sa stanjem u školstvu. Sastanak će se održati sljedeći tjedan, a nakon njega Miroslav Škoro i službeno će se očitovati o štrajku u školama i zahtjevima sindikata, doznaje N1 iz Škorinog stožera.

Predsjednica i potencijalna kandidatkinja na izborma nije se od 10. listopada i početka štrajka oglasila po ovom pitanju. Službeni upit za komentar Uredu predsjednice uputili smo u utorak, ali odgovor do ovoga trenutka nismo dobili.

13:10h Na Građevinskom fakultetu nastava se odvijala normalno

– Ja sam danas imala nastavu pa sam išla na fakultet. Nisu nam dolazile niakkve obavijesti da ne radi referada ili slično. Samo se iz jednog kolegija nije održala nastava koliko ja znam, rekla nam je jedna studentica Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

13:00h Iz Sindikata Preporod poslali podatke o štrajku u školama u kojima djeluju njihove podružnice

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji i Osječko-Baranjskoj županiji, štrajk je danas proveden u 35 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod.

– Prema podacima pristiglim iz škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji štrajkalo je 70,65% zaposlenika, 82,95% u Ličko-senjskoj županiji i 89,46% u Osječko-Baranjskoj županiji. Od ukupno 640 članova Preporoda, u 35 osnovne i srednje škole na području ove 3 županije u štrajku je sudjelovalo 529 članova, stoji u priopćenju Sindikata Preporod.

12:43h Na Šumarskom fakultetu štrajka domar, studenti trenutno na terenskoj nastavi

– Do posljednjeg trenutka nismo znali štrajkaju li profesori ili ne. Ni sami nisu znali što će, pa smo mi trenutno na terenskoj nastavi iz koje se ne smije izostajati i u pravilu se ona ne otkazuje. Samo je domar po faksu polijepio plakate i rekao da on štrajka, rekao nam je jedan student zagrebačkog Šumarskog fakulteta.

12:30h Započela je press konferencija Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Iz Sindikata su vrlo zadovoljni štrajkom i kažu da je odaziv i iznad očekivanja prema podacima koji su prikupljeni do sada.

– Mi zbrajamo samo one fakultete koji nisu u štrajku, a njih je jako malo, onih koji su baš slabo odgovorili na štrajk ili nisu nikako. Jedan povjerenik u Osijeku je sam odlučio da neće podijeliti materijale da ljudi ni ne znaju da je štrajk, taj više neće biti povjerenik, rekao je Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata i dodao da su to izuzetno rijetke situacije.

12:16h Nema potrebe za nadoknadom nastave

Ponovno upozoravam sve nadobudne ravnatelje koji žele biti ispred svih i koji već sutra najavljuju nadoknade, a ni jednu poruku iz Ministarstva o tome nisu dobili, neka to ne rade. Nadoknadu koju je neki ravnatelj zakazao za ovu subotu morat će platiti kao prekovremeni rad i nanijet će štetu proračunu, da mu MZO neće odobriti isplatu pa neka računa da će možda morati platiti iz svoga džepa, neka se ne igraju s takvim stvarima, rekao je Mihalinec.

Na pitanje tko je najavio nadoknadu, odgovorio je kako nije veliki broj ravnatelja koji to čine.

12:12h Učitelji i danas štrajkaju u visokim postocima

Predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u osnovnim školama u štrajku 97,48 posto članova, u Osječko-baranjskoj županiji 96,77 posto, a za ostale županije još uvijek nemaju podatke.

12:10h Sindikati pozvali predsjednicu i Škoru da javno iskažu svoj stav

Iz sindikata pozivaju predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da do 31.10. javno objave stav o zaostatku plaća u sustavu odgoja i obrazovanja. Od Milanovića ne očekuju i ne traže javan stav. On je svoj stav rekao u svojem premijerskom mandatu, smatraju iz sindikata. Zato traže od preostala dva “ozbiljna kandidata”, kako je rekao Mihalinec, da se javno izjasne.

12:05h Objavljeno u kojim se županijama sutra štrajka

Sindikati su objavili u kojim županijama će se sutra, 25.10., održati štrajk. Tu informaciju možete pronaći ovdje.

12:00h Započela je press konferencija sindikata

– 89,32 posto članova sindikata u srednjim školama je danas u štrajku, rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama  i dodao da je to prema podacima koji su prikupljeni do sada.

11:50h Na Filozofskom u Zagrebu nema nastave

-Nastave nema cijeli dan jer su prostorije zaključane, a ključevi su na zaključanoj porti, rekla nam je studentica Filozofskog Ana.

11:05h Veliki broj zaposlenika štrajka i na Sveučilištu u Splitu

https://www.facebook.com/NSZVO/posts/2732290376782419

10:55h Na FER-u profesori drže nastavu

Student FER-a s kojim smo pričali rekao nam je kako mu je jutros održano predavanje, a na samom predavanju je profesor spomenuo kako je štrajk pojedinačni izbor profesora.

10:50h ‘Ogroman odaziv na štrajk na Sveučilištu u Rijeci’

– Poslali smo jasnu poruku javnosti, rekla nam je Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci. Na Riječkom sveučilištu, kaže, štrajkaju gotovo svi zaposlenici.

– Odaziv nije stopostotni, ali je golem. Ljudi su u štrajku i službe sveučilišta danas ne rade, kazala je glasnogovornica.

10:45h Na Filozofskom u Zagrebu profesori ne mogu otključati učionice

Studentica Ana ispričala nam je situaciju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Nama na Filozofskom su rekli da će svi profesori pojedinačno birati štrajka li se ili ne, i većina je rekla da će se nastava normalno održati zato jer smo izgubili sate na produženom vikendu i danu faksa, no onda su ljudi došli na faks, i sve su predavaone zaključane, nastava se ne održava jer ljudi nemaju ključ. Ne znam hoće li se situacija popraviti do 14 kad je meni faks, ali zasad je takva situacija, rekla nam je studentica Ana.

10:40h Premijer misli da štrajk stvara lošu atmosferu

– Mislim da nije dobar (štrajk, op.a.), stvara jednu lošu atmosferu među roditeljima, stvara jednu nepotrebnu atmosferu kontinuiranog pritiska na različite županije. Razgovori su se vodili, mi smo otvoreni za razgovore i dalje, razgovori će biti vođeni, kolik shvaćam odgođeni su za ponedjeljak. Apeliram na čelnike sidikata u osnovnom i srednjem obrazovanju da sjednu za stol i da realno pogledaju što smo mi sve napravili, oni su naš partner i netko čiji rad cijenimo i poštujemo, mislim na učitelje i profesore i važni su za provedbu reforme. Paket koji smo iznijeli je cjelovit i sveobuhvatan i mislim da rješava bit onoga problema koji se postavio, a sve ovo drugo je nešto što se mora rješiti konsenzusom jer se ne tiče samo jednoga sektora nego svih, rekao je uoči sjednice Vlade premijer Plenković.

10:30h Na PMF-u u Zagrebu veliki broj predavanja otkazan

Na PMF-u, mogu vam reći za kemijski odsjek i dekanat PMF-a, možemo reći da je štrajk uspio. Nastave uglavnom nema, mozda se koje predavanje i održava, ali velik broj ih je otkazan. E sad, situacija na cijelom PMF-u je šarolika. Što se nenastavnog osoblja tiče, ono je u štrajku, rekao nam je Antonio Šimunović, predstavnik sindikata.

Na pitanje rade li referade, odgovara da na Kemiji ne radi, a vjerojatno ni na drugim odsjecima.

štrajk na PMF-u

Štrajk na PMF-u među studentima zasad prolazi neprimjećeno Ruđer Bošković ; foto: Silvija Vuković | srednja.hr

10:30h Poruka na Institutu Ruđer Bošković

Štrajk na Institutu Ruđer Bošković

Štrajk na Institutu Ruđer Bošković ; foto: Silvija Vuković | srednja.hr

10:00h Na Institutu Ruđer Bošković solidarni s kolegama

Ruđer Bošković štrajk

Štrajk na Institutu Ruđer Bošković ; foto: Silvija Vuković|srednja.hr

Na Institutu Ruđer Bošković održan je skup zaposlenika na koji su došli štrajkaši. Među njima su se našli i neki asistenti te drugo znanstveno osoblje koje nam je reklo da je solidarno s kolegama nenastavnog osoblja te su zato tu. Jednako su solidarni i sa štrajkašima u osnovnim i srednjim školama. Insitut će ipak danas djelomično raditi jer neke stvari ne mogu stati s poslom.

9:45h Plenković: Naša ponuda je na stolu, gube se dani i sati

U sinoćnjem dnevniku HRT-a gostovao je premijer Andrej Plenković, koji se dotaknuo i aktualnih događanja u obrazovanju. Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li povećanje osnovice za 6% njegova konačna ponuda Plenković je kazao kako Vlada poštuje učitelje, ali da vodi politiku fiskalne konsolidacije i da ponuda o paketu 2+2+2 kroz temeljni kolektivni ugovor.

– Mi smo danas po drugi put u mjesec i pol ovdje imali prigodu vidjeti sindikate iz osnovnog i srednjoškolskog obrazovnog sustava. Želim ovdje još jednom reći da poštujemo i naše profesore i učitelje, oni su važni za djecu, važni su za obrazovanje, važni su za budućnost Hrvatske (…). Naša ponuda prema sindikatima je na stolu, ona je dobra, ona je korektna. I dalje mislim da nema niti jednoga stvarnoga razloga za štrajk i žao mi je da postoji štrajk. On izaziva poteškoću kod roditelja i kod djece u konačnici, gube se dani, gube se sati. Smisao posla je da se radi, a ne da se ne radi. Mi smo u našem mandatu poduzeli i obrazovnu reformu, koja je važna. To da su koeficijenti nepravedni i nelogični u mnogim segmentima to je točno. ‘Štos’ je u tome da već sada, osim sindikata u srednjim i osnovnim školama već su došli i sindikati u visokom obrazovanju, već su postavili zahtjeve i sindikati medicinskih sestara. U sustavu obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva. Zato smo otišli korak nazad u sustavu PDV-a, on ostaje na 25%. Na temelju tih proračunskih prihoda imamo prostora za povećanje koje nudimo, kazao je Plenković koji je ponovio da je u njegovom mandatu plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru samo povećanjem osnovice porasla 18%.

9:30h HSLS želi otpustiti 10 posto nastavnika i povećati plaće za isto toliko

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, gostujući u Studiju uživo N1 televizije istaknuo je kako djelatnika u sustavu obrazovanja jednostavno ima previše.

– Jasno je da ima bar 10 posto viška djelatnika u državnoj upravi, a jasno je da ima i 10 posto viška djelatnika u obrazovanju u velikim gradovima, istaknuo je Kosor. Smatra da bi se, kad bi se otpustio višak nastavnika, našao novac za one koji to nisu.

– Jasno je da nastavnici imaju podcijenjene koeficijente. Inicijative kao što je HNS-ova samo odmažu da se riješi problem profesora i nastavnika, kazao je Kosor.

9:10h Cigla i Dodo – animirana serija s epizodom posvećenom štrajku

9:05h Današnja konferencija Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama održava se u podne. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja je odmah poslije, u 12:30h. Obje press konferencije pratite uživo s nama.

9:00h Uskoro sastanak s tri ministra?

Iako su iz Vlade do sada stizale samo poruke kako u proračunu nema sredstava i za povišenje koeficijenata, a o datumu eventualnog sastanka sa sindikalistima nije bilo riječi, u srijedu je predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak otkrio kako bi do njega uskoro moglo doći.

– Ono što smo danas usuglasili je da će ministrica obrazovanja, ministar financija i ministar rada u sljedećih nekoliko dana pozvati sindikate na razgovor i tražiti zajedničko rješenje za ovu situaciju. Ne možemo dozvoliti da štrajk dezavuira sve dobro napravljeno u reformi. To treba što prije zaustaviti, treba obnoviti dijalog. Naravno, pored osnovice koja ide gore, sigurno su na stolu i koeficijenti, kazao je jučer Vrdoljak za N1.

Najavu je putem Facebooka prokomentirala i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

– Deseti je dan štrajka, situacija je ozbiljna i od nje se ne smije bježati. Zaostatci u nastavi stavljaju naše učenike, roditelje i učitelje u težak položaj, ali smatram da tamo gdje ima dobre volje uvijek ima i načina da se dođe do kvalitetnog rješenja. Zato je moj osobni prioritet da se dijalog oživi što prije, a današnje najave o sastanku Vlade s predstavnicima Sindikata su definitivno korak naprijed na putu prema kvalitetnom rješenju. Pitanje koeficijenata složenosti poslova dio je reformskog paketa koji je u provedbi, kao i Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koja naglašava nužnost boljeg statusa učitelja u društvu, poručila je Divjak.

Današnjem štrajku pridružuju se i fakulteti

Štrajku se danas pridružuju i zaposlenici na fakultetima. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) od Vlade traži povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima. Zahtijevaju promjenu koeficijenata složenosti poslova za nenastavno osoblje za 6,11% te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Štrajk će, najavljeno je to jučer, biti jednodnevni, a sljedeći bi se trebao održati u srijedu, ako prije ne dođe do dogovora s Vladom.

– Studenti se sa svakim nastavnikom dogovore hoće li doći, hoće li biti predavanja ili ne, rekla je jučer na konferenciji za medije izvanredna profesorica na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu i predsjednica Zagrebačkog regionalnog vijeća sindikata, Vesnica Garešić.

Novu konferenciju Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja održat će ovoga četvrtka u 12:30.

 

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Kreće štrajk na fakultetima: Pogledajte što sindikalisti poručuju studentima 
Premijerov savjetnik Fuchs komentirao zahtjev štrajkaša i dao ‘packu’ ministrici Divjak

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema