Pretraga

Doznajte u kojim županijama se u ponedjeljak zbog štrajka prekida redovna nastava

A- A+

Štrajk koji je u školama započeo 10. listopada i dalje ne jenjava. Ovaj petak 12. je radni dan u kojemu se on odvija, a danas su na rasporedu Zadarska i Šibensko-kninska županija. Na današnjoj konferenciji za medije ispred Muzeja iluzije najavljeno je u kojim se županijama štrajk nastavlja u ponedjeljak.

U ponedjeljak, 28. listopada štrajk prosvjetnih djelatnika nastavlja se u školama Primorsko- goranske, Međimurske i Sisačko-moslavačke županije.

Današnji odaziv na štrajk u srednjim školama je 87%, a u osnovnim 92%, kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i dalje ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11%. Istovremeno Vlada nudi povećanje osnovice od 6,12%, u tri vala po 2%, ali zaposlenicima svih javnih službi. Školski sindikati tvrde kako će time zaposlenici u osnovnom i srednjem obrazovanju plaćama i dalje zaostajati za ostalim zaposlenicima javnih službi koji imaju istu razinu stručne spreme i složenost poslova. Kažu i da nemaju pravo u ime svih sindikata javnih službi prihvatiti prijedlog Vlade o povećanju osnovice.

Na pregovorima o povećanju osnovice, koji se održavaju u ponedjeljak, školski sindikati zatražit će da se razgovara o koeficijentima. Kako su kazali, ako to bude odbijeno više se neće odazivati na pregovore o osnovici. Današnju konferenciju sidikata ispred Muzeja iluzije uživo pratite na Facebook stranici portala srednja.hr:

Sindikalist pozvao dvoje predsjedničkih kandidata da obznane svoj stav

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Nastavnici trebaju pisati državnu maturu za veću plaću!

U međuvremenu se i u samim nastavničkim krugovima digla velika bura oko poziva koji je Branimir Mihalinec, čelnik srednjoškolskog sindikata, uputio potencijalnom predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Pozvao ih je da do 31. listopada javno obznane stav o zaostatku plaća u sustavu odgoja i obrazovanja, dok je za Milanovića kazao da ne očekuje i ne traži javan stav, jer ga je ‘izrekao u svojem premijerskom mandatu’.

Predsjednica je zahtjeve štrajkaša podržala putem Twittera i pritom za smanjenje koeficijenata okrivila Milanovićevu bivšu Vladu. Iz Škorina stožera kazali su kako je on ‘dogovorio sastanak s predstavnicima sindikata na kojemu će ga oni detaljno upoznati sa stanjem u školstvu. Sastanak će se održati sljedeći tjedan, a nakon njega Miroslav Škoro i službeno će se očitovati o štrajku u školama i zahtjevima sindikata’.

… i razbjesnio dio nastavnika

Izdvojeni članak

Nastavnici napali sindikalista Mihalinca da je ispolitizirao štrajk, evo njegova objašnjenja

Dio nastavnika to smatra ‘politizacijom’ štrajka i zbog toga su prozvali Mihalinca koji nam je jutros kazao kako ‘sindikat ne služi niti jednoj politici, ali se politikom mora služiti kako bi došao do onoga za što se bori.’

– Prije izbora uvijek smo koristili pravo da tražimo stajališta kandidata o pitanjima koja su nam važna. Ne želimo se svrstavati niti s jednom strankom niti s jednim kandidatom, pojašnjava Mihalinec.

Na pitanje zašto nije tražio mišljenje svih kandidata, nego je spomenuo samo tri po anketama najjača, odgovorio nam je:

– A koga smo još trebali pitati za mišljenje? Avu Karabatić?

Na današnjoj konferenciji za medije Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja kazala je kako se neće ići na sastanak sa Škorom i kako ne želi da se sindikate povezuje s niti jednom političkom strankom te da ne dozvoljavaju da se štrajk ispolitizira.

Ako se vladajući i sindikalisti u narednim danima ne dogovore oko zahtjeva štrajkaša, tekući drugi ciklus cirkularnog štrajka trajat će do blagdana Svih Svetih. Štrajku su se jučer pridružili zaposlenici fakulteta, čiji Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje, predavače i umjetničko osoblje. Drugi štrajk na fakultetima bit će u srijedu 30. listopada.

 

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Nastavnici napali sindikalista Mihalinca da je ispolitizirao štrajk, evo njegova objašnjenja

Kreće štrajk na fakultetima: Pogledajte što sindikalisti poručuju studentima

Premijerov savjetnik Fuchs komentirao zahtjev štrajkaša i dao ‘packu’ ministrici Divjak

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

 Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema