Pretraga

Valentina je nastupila na Olimpijskim igrama: Hrvatska za nju nema uvjete, novu priliku mora tražiti vani

A- A+

Valentina Aščić  (23) je naša jedina klizačica koja je izborila nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2022. i višestruka je seniorska prvakinja Hrvatske i Zagreba. Brzim klizanjem bavi se već 15 godina i, iako je nedavno završila i studij radne terapije na Zdravstvenom Veleučilištu, ljubav prema klizanju je ipak prevagnula. No, kako uvjeti za brzo klizanje u Hrvatskoj nisu odgovarajući, Valentina mora potražiti bolje uvjete potražiti u drugoj državi.

Foto: Valentina Aščić | Privatna arhiva

Brzo klizanje na kratke staze je olimpijski sport, a Hrvatska je svoju predstavnicu imala upravo ove godine. Njeno ime je Valentina Aščić i ona je jedina naša klizačica koja je izborila nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2022.

– Nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu je bio moj prvi nastup, ali isto tako prvi ikada za Hrvatsku u ovome sportu. Dakle, povijesni događaj. Veliki trud i predanost treniranju za mene su prošle sezone rezultirali uspješnom kvalifikacijom na Svjetskim kupovima. Odnosno, uspjela sam završiti u top 32. klizačice u svijetu te tako osigurala mjesto na Olimpijskim igrama za Hrvatsku, rekla nam je Valentina.

U brzom klizanju klizači postižu brzinu i do 60 kilometara na sat

Valentina se natjecala na 500 metara gdje je završila na 23. mjestu i na 1.500 metara gdje je završila na 26. mjestu. Rodom je iz okolice Jajca u BiH, a u Zagrebu živi od svoje druge godine, a brzim klizanjem se počela baviti s osam godina.

– Za ovaj sport sam čula od bliskih prijatelja koji su se time bavili. Iskreno, nije bila ljubav na prvi pogled. Bila sam mala, a klizalište veliko i sve se činilo strašno. Ljubav za treniranjem se razvijala postepeno i rasla je iz dana u dan, iz natjecanja u natjecanje, navodi Valentina.

Zašto joj se tada, u očima osmogodišnje djevojčice, činilo strašnim? Brzo klizanje je sport koji je poznat po velikim brzinama koje postižu klizači koji mogu klizati i do 60 kilometara na sat.

– Klizanje se odvija na klizalištu normalnih dimenzija, poput onih za hokej. Stavljamo strunjače uz ogradu zbog velikih brzina, jako male čunjiće u zavoje kako bi označili putanju, imamo dugačke noževe i kližemo nisko. Sport je poznat i po uzbudljivim utrkama gdje je neizvjesnost o pobjedniku uvijek velika. Postoje tri individualne discipline, sprinterska 500m, srednja 1.000m te na kraju najduža 1.500m. Postoji i timska disciplina odnosno štafeta, objasnila nam je Valentina.

‘Shvaćala sam da svoje vrijeme želim više posvetiti klizanju i da nema potrebe da imam sve petice’

Ovim sportom, kaže Valentina, mogu se baviti djeca bilo koje dobi, odnosno ako za to postoji volja i naravno, broj klizaljki za njih. No, problem je što u Hrvatskoj za sada postoji samo jedan takav klub, ‘KBK Meteor’ u Zagrebu koji broji tridesetak članova.

– Klizanje je svake godine sve popularnije među mladima, ali još uvijek nismo zadovoljni koliko pa se trudimo promijeniti to na razne načine. Nadam se da ćemo u budućnosti imati još klubova i to u više gradova kako bi se što većem broju djece osigurala mogućnost treniranja. Tu je primjerice grad Sisak koji je unazad par godina dobio svoje klizalište i ima puno potencijala za razvoj ovoga sporta, ističe Valentina.

Ovaj sport od osobe zahtijeva visoku fizičku i mentalnu spremnost, izdržljivost, snagu, eksplozivnost i jakost jer se trenira svakodnevno i to po dva puta po sat ili dva. Kako je ona krenula klizati još u trećem razredu osnovne, naučila je kako dobro organizirati svoje vrijeme

– Znalo se da se zadaća piše odmah poslije škole kako bi mogla na trening. Kako sam odrastala shvaćala sam da svoje vrijeme želim više posvetiti klizanju te nema potrebe da budu sve petice, učila sam uvijek onoliko koliko treba. Tako sam upisala Sportsku gimnaziju koja mi je pomogla uskladiti obaveze. Nakon toga sam upisala Radnu terapiju na Zdravstvenom Veleučilištu. I to sam uspješno završila te stekla zvanje prvostupnice Radne terapije koje je jedno široko i zanimljivo područje, navodi Valentina.

‘Cilj mi je jednog dana osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu’

No, ljubav prema klizanju ipak je bila jača pa je Valentina odlučila svoj život sada u potpunosti posvetiti klizanju.

– Trenutno sam u fazi traženja ozbiljnog sponzorstva, potrebna mi je velika pomoć kako bi klizanje doveli na još veću razinu. Cilj mi je jednog dana osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu. Tek tada bi se u Hrvatskoj moglo osigurati kvalitetno mjesto za treniranje. Do tada, moram tražiti mjesta s dobrim uvjetima van Hrvatske. A za to mi je potreban novac, pa ovim putem pozivam prikladne firme i organizacije da budu dio moga puta prema ostvarenju tog cilja, poručila je Valentina.