Pretraga

Vatreni nakon pobjede dobili neobičnu čestitku: ‘Svaka čast HNS-u, čije uspjehe cijela država slavi’

A- A+

Nogomet povezuje, ali očito i dijeli ljude. Hrvatski astronomski savez čestitao je Vatrenima i HNS-u čije uspjehe, kažu, slavi cijela država. Napomenuli su pritom da su naši astronomi po broju uočenih, za planet opasnih asteroida, bili svojedobno ispred gigantskih institucija kao što je NASA, no o tome se gotovo pa i ne priča.

Vatreni su dobili dosta neobičnu čestitku od Hrvatskog astronomskog saveza

Foto: Zvjezdarnica Višnjan | Youtube screenshot

Hrvatska je nogometna reprezentacija još jednom pokazala da odlično funkcionira pod pritiskom. U posljednjim trenucima produžetaka uspjeli su izjednačiti, a zatim u jedanaestercima pobijediti Brazil. Društvene mreže, kuće, ulice sinoć je pratila nezaobilazna euforija. Kod nekih je to sve izazvalo podijeljena mišljenja i emocije.

Svi o nogometu, nitko o tome da smo bolji od NASA-e

Vatreni su nakon pobjede nad brazilskom reprezentacijom posebnu čestitku dobili i od Hrvatskog astronomskog saveza. Astronomi su se, naime, osvrnuli na činjenicu kako slavimo nogometne uspjehe, ali ne i astronomske te znanstvene. čak i kada se naši stručnjaci nađu ispred institucija kao što je NASA.

– Svaka čast i čestitke HNS-u koji je dobro financiran od države i čije uspjehe cijela država slavi, ali draga nacijo, budite svjesni i činjenice da je jedna mala zvjezdarnica u Višnjanu koju država praktički uopće ne financira bila u jednom trenutku pretekla i NASA-u i ESA-u i bila prva na svijetu po praćenju asteroida potencijalno opasnih za Zemlju i to nitko ne slavi. Don’t look up, napisali su na svojim društvenim mrežama.

Njihova je objava, dakako, izazvala podjelu među komentatorima.

Izdvojeni članak
brazil zastava

Jeste li znali da brazilska zastava ima veze s Hrvatskom? Evo koja je poveznica

Neki pružili podršku, drugi kažu da je čestitka neprimjerena

Neki su shvatili poantu njihove objave kao pozivanje na dvostruke standarde pa su im na tome, na neki način, aplaudirali.

– Čestitke kolege! Samo lagano. Dok god ima više građana koje to ne zanima, do tada ‘oni’ ne mogu ništa. Doći će sve na svoje, ali na nama je da to poguramo, napisala je jedna komentatorica.

Žalosno, ali istinito, istaknula je druga, a neki su svoju podršku izrazili emotikonima srca i raketa. No, ima i onih koji smatraju da u trenutku velike pobjede nad Brazilom ovakva čestitka nije bila primjerena.

– Uz dužno poštovanje nije vam trebala ovakva objava, ili čestitaj i u čestitkama budi iskren ili preskoči. Ovako ispada dosta neiskreno, pomalo zavidno… i HNS a pogotovo GNK Dinamo i dosta naših igrača doniraju puno novaca, sudjeluju u humanitarnim akcijama pomažu i sudjeluju u mnogim projektima, napisao je jedan.

Na kraju, dodao je, za takvu je situaciju kriva država, a kako se kaže, ‘kakav narod, takva vlast’.

– Znači počinjemo od nas samih, napisao je u komentaru.