Pretraga

Dok je većina za vikend odmarala, naši su školarci rasturali na međunarodnim natjecanjima

A- A+

Proteklih su dana hrvatski srednjoškolci sudjelovali na dva velika međunarodna natjecanja. Matematičari su otputovali u Bukurešt na Romanian Master of Mathematics and Science, a debatanti su sudjelovali na međunarodnom natjecanju Nordic Schools Debating Championship 2019. koje se održalo u Kopenhagenu.

Foto: Facebook/Matematička natjecanja/Hrvatsko debatno društvo

Ukupno pet medalja osvojili su hrvatski učenici na međunarodnom debatnom natjecanju Nordic Schools Debating Championship 2019., održanom u glavnom gradu Danske.

Kako su priopćili iz Hrvatskog debatnog društva, novu medalju oko vrata imaju Iva Šimundić (II. gimnazija Zagreb) koja je na natjecanju osvojila 4. individualno mjesto, Gabrijela Papec (Gimnazija Tituša Brezovačkog), Rina Baljak (XV. gimnazija Zagreb) te Kian Bigović Villi (XV. gimnazija), koji je na natjecanju osvojio i deveto individualno mjesto.

Istovremeno su naši matematičari na drugom kraju Europe, u Rumunjskoj, sudjelovali na prestižnom natjecanju Romanian Master of Mathematics and Science 2019. Riječ je o natjecanju na kojemu se sudjeluje isključivo uz pozivnicu, a naša je ekipa na njega pozvana po četvrti puta. Članovi hrvatske reprezentacije izabrani su temeljem rezultata na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2018. i individualnih rezultata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi 2018.

Medalje nisu osvojili, ali su zato naši srednjoškolci zaradili pet pohvala. Najbolje se plasirao Marin Varivoda (Gimnazija Frane Petrića Zadar), koji je bio 89. Andrija Tomorad (XV. gimnazija Zagreb) bio je 95., Noel Lakić (Gimnazija Frane Pertića Zadar) 104., Ilija Uzelac Bujišić (hrvatski državljanin koji se školuje u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu) zauzeo je 111. mjesto. Na 123. mjestu našao se Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija Split), a Krunoslav Ivanović (XV. gimnazija Zagreb) bio je 133.

Na natjecanju je u kategoriji matematike sudjelovalo 135 učenika, a timski je Hrvatska zauzela 22. mjesto.