Pretraga

Velika akcija Sveučilišta, studenti pozvani da daruju krv: Evo tko se sve može odazvati

A- A+

Studenti drugog najvećeg, Sveučilišta u Splitu, imaju priliku učiniti dobro djelo. Sveučilište ih je pozvalo da se u utorak odazovu akciji dobrovoljnog darivanja krvi.

Foto: Unsplash

Hrvatski Crveni križ u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Udrugom IV gardijske brigade organizira dobrovoljno darivanje krvi. Akcija će se održati u utorak, od 9 do 14 sati, u prostorijama Udruge veterana IV gardijske brigade u ulici Ruđera Boškovića 25.

– Pozvani su apsolutno svi jer kada su u pitanju ovakve inicijative, humanost na djelu je jedini preduvjet, poručili su sa Sveučilišta u objavi na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak
ruka pri darivanju krvi

Učenici iz BiH napravili aplikaciju za darivatelje krvi: ‘Ako spasimo samo jedan život, uspjeli smo’

Tko sve može darovati krv pojašnjeno je na stranicama Zavoda za transfuzijsku medicinu. Bitno je da je osoba starija od 18 godina, što je kriterij kojeg studentska populacija zadovoljava. Tjelesna težina treba biti iznad 55 kilograma, odnosno proporcionalna visini, dok tjelesna temperatura mora iznositi do 37°C. Kada je riječ o krvnom tlaku, sistolični se treba kretati od 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, a puls bi trebao biti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Razina hemoglobina kod muškaraca treba biti 135 g/L, a kod žena 125 g/L.

S Zavoda objašnjavaju i da u Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do tri puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca. Ako nikada do sada niste darovali krv, ovdje možete pročitati kako izgleda taj postupak.