Pretraga

Velikih 75! Svečana akademija Pomorskog fakulteta u Rijeci

A- A+

11. travnja, svečanom akademijom u zgradi Exportdrva na Delti obilježeno je 75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta, najstarijeg visokog učilišta u Rijeci.

Foto: PFRI

Fakultet svoj početak bilježi 4. travnja 1949. godine osnivanjem Više pomorske škole, kao rezultat evolucije brodarstva i sveprisutnog problema nedostatka kvalificiranih pomoraca i stručnog osoblja u pomorstvu.

Dekanica Pomorskog fakulteta, prof. dr. sc. Ana Perić Hadžić istaknula je ključne događaje u razvoju institucije, koja danas uživa ugled i prepoznatljivost na međunarodnoj razini.

Osim djelatnika i umirovljenika Pomorskog fakulteta, događaj je privukao predstavnike javnih i državnih pomorskih institucija, akademskih zajednica diljem Hrvatske te predstavnike uglednih pomorskih učilišta iz Bugarske, Italije i Crne Gore.

Na svečanosti su se prisutnima obratili gradonačelnik Marko Filipović u ime Grada Rijeke, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić u ime Primorsko-goranske županije, te prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić u ime rektorice Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije. Svečanosti je nazočio i riječki nadbiskup i metropolit msgr. Mate Uzinić te ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Počasni gost bio je prof. dr. sc. Takeshi Nakazawa, izvršni direktor Međunarodnog udruženja pomorskih sveučilišta (IAMU), koji se osvrnuo na uspješnu suradnju Fakulteta i Organizacije.

Glazbeni program je uveličala klapa sv. Juraj HRM-a izvedbom himne Republike Hrvatske i himne hrvatskih pomoraca ‘Plovit se mora’.

Pomorski fakultet će sa neizmjernom dozom hrabrosti i odgovornosti, iskustvom i energijom te znanjem kao jedinim i najsnažnijim pogonom, nastavljati podupirati zajedničku viziju: ‘Znanjem plovimo svijetom!’