Pretraga

Učenici koji su spasili ljude iz požara nagrađeni za hrabrost: ‘Ponovo bismo sve isto napravili’

A- A+

Trojica hrabrih srednjoškolaca, Ante, Amel i Adin, primljeni su u Grad Rijeku kao heroji nakon što su prvi reagirali na požar na Korzu, spašavajući 81-godišnju ženu. Trojica prijatelja instinktivno su uletjeli u zgradu, gasili požar i evakuirali ljude, pokazavši iznimnu hrabrost. Na prijemu u Salonu Grada Rijeke, uručeni su im prigodni pokloni, uključujući godišnju besplatnu pokaznu kartu za Autotrolej.

foto: rijeka.hr

Trojica hrabrih mladića, Ante Vukušić, Amel Topić i Adin Solak, učenici trećeg razreda Prometne škole Rijeka, primljeni su u Salonu Grada Rijeke kao pravi junaci nakon što su prvi reagirali na požar u zgradi na riječkom Korzu i spasili 81-godišnju ženu. Zamjenik gradonačelnika, Goran Palčevski, te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Iva Erceg, čestitali su im na hrabrom činu.

‘Ponosan sam i na sebe i na njih’

Trojica prijatelja su, bez opreme, uletjeli u zgradu gdje su zatekli požar na Korzu. Bez čekanja na vatrogasce, počeli su ga gasiti i evakuirati ljude, uključujući i 81-godišnju ženu iz stana na katu iznad. Zamjenik gradonačelnika Palčevski istaknuo je njihovu hrabrost i brzu reakciju kao pravi primjer herojstva u kritičnim situacijama. Amel Topić, član DVD-a Sušak, ponosno je opisao svoj doprinos u gašenju požara dok su Ante i Adin evakuirali ljude, posebno gospođu koja se nalazila iznad mjesta požara. Topić je naglasio da su reagirali instinktivno, ne razmišljajući o vlastitoj sigurnosti.

– Kad smo vidjeli što se dogodilo, odmah sam uletio u zgradu, a moji prijatelji su me pratili. Ponosan sam i na sebe i na njih jer u ovoj situaciji se pokazalo da stvarno jesmo pravi prijatelji, rekao je Topić.

Izdvojeni članak
trojica srednjoškolaca stoje ispred zgrade u kojoj je bio požar

Herojski potez srednjoškolaca: Utrčali u zgradu koja gori i spasili ženu i radnike od požara

‘Dim je bio gust i crn i ništa se nije vidjelo’

Objasnio je i što se događalo unutar zgrade. Počeo je vatrogasnim aparatom gasiti požar u tom stanu u kojem su se nalazili strani državljani, a kada je vidio da iskre frcaju oko nas, Ante i Adin su počeli evakuirati ljude i kada smo krenuli prema izlazu jedan od njih je počeo na engleskom vikati da se gore nalazi žena.

– Bez razmišljanja smo krenuli gore po gospođu. Dim je bio gust i crn i ništa se nije vidjelo, kašljali smo, putem smo još i pali zbog loše vidljivosti, ali na sreću, uspjeli smo gospođu izvući na ulicu uz pomoć tog stranog državljana, rekao je Topić.

Izdvojeni članak

Fabian i Sebastian (15) spasili su muškarca od sigurne smrti: ‘Osjećali smo se jako uplašeno’

‘Vjerujem da bismo sva trojica ponovo sve isto napravili’

Unatoč njihovoj skromnosti, Ante Vukušić izrazio je iznenađenje velikom pažnjom u medijima, ali je istaknuo radost zbog širenja pozitivnih vijesti. Trojica prijatelja planiraju posjetiti spašenu gospođu.

– Kada smo uletjeli u tu zgradu, stvarno nisam mislio da će ta priča tako jako odjeknuti u medijima i u javnosti, ali sada mi je drago da jest, da se u moru negative i loših priča, proširi i neka pozitivna stvar. Drago nam je da je gospođa dobro i vjerujem da bismo sva trojica ponovo sve isto napravili da se nađemo u takvoj situaciji, rekao je Vukušić.

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za hrabre mladiće, uz prisustvo ravnateljice škole Mire Žepine i njihovih razrednika, Igora Veselog i Denisa Vranekovića. Zamjenik Palčevski uručio im je prigodne poklone, uključujući godišnju besplatnu pokaznu kartu za Autotrolej. U galeriji pogledajte ostale fotografije sa svečanog prijema.