Pretraga

[VIDEO] Fantastičan spot štićenika doma u suradnji s TBF-ovcem

A- A+

Štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici zajedno su sa svojim odgojiteljem snimili pjesmu i spot kojom su opisali svoju svakodnevicu. Svojim su uratkom ukazali na činjenicu da su u društvu često diskriminirani samo radi toga što su iz zloglasnog doma. No, oni se ustvari ne razlikuju puno od svojih vršnjaka, što pokazuju svojom  pjesmom „I mi smo dica ka’ i svaka druga”. Do realizacije ove ideje došli su uz pomoć Saše Antića, Ivana Svaguše Svagija, Udruge „Mavena”, te uz potporu ravnatelja Ante Madunića. Odgojitelj Nikola Vugdelija, ravnatelj Madunić i korisnici Centra dali su svoje komentare za Slobodnu Dalmaciju.

foto: screenshot, YouTube

Centar za pružanje usluga u zajednici nalazi se u Splitu, a poznat je pod nazivom sivi dom. Korisnike ove ustanove u društvu prate predrasude, radi čega je jednome od njih bila odbijena prijava za srednju školu. Srećom, ta se situacija uspjela pozitivno riješiti.

Mladići su s odgojiteljem često slušali rap, pa je ideja za pjesmu došla prirodno

Vugdelija je otkrio da je njemu i djeci zajednička ljubav prema glazbi. Slušanjem i stvaranjem glazbe ispunili su i kvalitetno proveli vrijeme. Naposljetku su upravo glazbom odlučili pokazati javnosti kakvi su zapravo i zašto ne zaslužuju tretman kojeg dobivaju.

Izdvojeni članak

Omiljeni profesor na oproštajki pripremio nezapamćeni spektakl: ‘Ja sam plakala na ovo’

– Djeca vole muziku, najviše domaći rap, pa smo često zajedno u slobodno vrijeme slušali glazbu, a ponekad i sami bacali rime. Ova pjesma je upravo nastala u tom okruženju, kao rezultat kvalitetno provedenog slobodnog vremena i grupnog rada. Napisao sam je iz prvog lica, iz pozicije odgajatelja, i čim sam im je pokazao svidjela im se pa nam je pala na pamet ideja da je snimimo, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Znali su gdje mogu pronaći pomoć za realizaciju projekta

Da bi došli do kvalitetnog rezultata trebali su pomoć, pa su se odlučili javiti Saši Antiću. On je pristao na suradnju nakon što je čuo o čemu se radi.

– Krenule su ideje o snimanju spota i pjesme pa sam se odlučio javiti Saši Antiću. Došao sam do njegovog broja priko prike od njegovog prike, rekao je Vugdelija, dosjetljivo ubacujući tekst TBF-ove pjesme u svoju izjavu za isti medij.

Osim Antića, projektu su pridonijeli i drugi kvalitetni stručnjaci. Realizaciji je također pridonijela ravnteljeva podrška, radi čega je video stavljen i na službeni YouTube kanal Centra.

Izdvojeni članak

Naježit ćete se kad ovo čujete: Poznatu pjesmu maturanti preradili u himnu generacije

– Saša je poslušao našu priču i pristao to napraviti. U siječnju je bilo gotovo studijsko snimanje pjesme, a za spot je zaslužna ekipa iz Udruge „Mavena”. Osim toga, Ivan Svaguša Svagi je osmislio grafit te dao završni pečat, oslikavši zid na našoj ustanovi s prepoznatljivom porukom refrena pjesme, ispričao je Vugdelija novinarima Slobodne..

Projektom žele senzibilizirati društvo za probleme s kojima se djeca i mladi susreću

Projektom žele poboljšati kvalitetu života djece i mladih koji imaju poteškoće u ponašanju, te ih povezati sa širom zajednicom. Konkretno se radi o tome da im se kroz projekt daje prilika za izražavanje putem glazbe, čime sudionici stvaraju osjećaj za vlastitu vrijednost, te na zabavan način izgrađuju samopouzdanje. Također, njihovi vršnjaci se mogu upoznati s temom bez ulaženja u složenu teoriju i terminologiju. Jedan od korisnika Centra, 16-godišnji mladić  prokomentirao je cilj koji se pjesmom želi postići.

– Mislim da smo poslali poruku. Ljudi bi to trebali shvatiti ozbiljno. Želimo pokazati da nisu sva djeca ista i želimo barem jednu priliku da dokažemo kako nismo kao neka prošla generacija koja je možda radila probleme, rekao je.

Društvo ih često unaprijed osuđuje, što je potpuno neopravdano

Izdvojeni članak

[FOTO] Davno je Mišo Kovač u pjesmi iskazao važnu ekološku misao: Učenici su je se danas sjetili

Korisnici Centra su djeca koja trebaju pomoć iz raznih razloga. Može se, na primjer, raditi o problemima unutar obitelji, nekim njihovim osobnim karakteristikama ili drugim čimbenicima koji ih stavljaju u rizične situacije. Radi rizičnih faktora nisu u stanju sami prevladati teškoće s kojima se susreću, te im u tome pomaže Centar.

– Zajednički im je cilj da u novim, za njih potpuno drukčijim okolnostima života, pokušaju uz vođenje, nadzor, usmjeravanje i kontrolu preusmjeriti svoje ponašanje. No, okolina za to često nema sluha, piše Slobodna Dalmacija.

Iako društvo često ne reagira pozitivno, Vugdelija je istaknuo kako je takav pristup neopravdan. Naime, oni su poput sve ostale djece, te redovito i kvalitetno izvršavaju svoje obaveze.

– Društvo, okolina osuđuje, stvara neka nametnuta pravila i slike koje godinama stigmatiziraju djecu u ovakvim ustanovama. Djeca u Centru su kao i svaka druga, ujutro se ustaju u sedam, idu u školu, obavljaju svoja dnevna zaduženja, ribaju wc, ponosni su kad je čisto i uredno, iako svaki dan idemo od početka. Temeljnu stvar koju razvijamo s djecom je povjerenje, od toga sve počinje i na njemu se zasniva sav naš rad s njima. Pitam se često koliko djeca izvan Doma tako pričaju s roditeljima?! Bio bih sretan da pričaju, rekao je Vugdelija.

Progovorili su o situacijama u kojima su se susreli sa diskriminatornim ponašanjem

Izdvojeni članak

[VIDEO] Da se naježiš: Poslušajte kako tisuću studenata u isti glas pjeva ‘Cesaricu’

– Ako se u školi nešto loše dogodi, odmah dolaze prvo do nas, rekao je jedan 15-godišnjak.

– Kad kažeš da si iz Doma, gledaju te kao delinkventa. Mislim, svi mi stvaramo predrasude jedni o drugima, ali su pojačane prema nama, dodao je drugi mladić, te istaknuo kako oni svojim ponašanjem dokazuju da su predrasude neopravdane.

Osim njih, i ravnatelj je odlučio podijeliti jedno iskustvo. Radi se o mladiću kojem je umalo uskraćena prilika za obrazovanje u školi u koju je želio ići. Naime, u toj su školi odbili njegovu prijavu, te opravdali svoj postupak time što, kako prenosi ravnatelj Madunić, „imaju loša iskustva s njihovim učenicima”.

– Oni su ga tim postupkom punim predrasuda upravo stigmatizirali, kao i sve ostale naše korisnike. Odmah smo intervenirali i, srećom, ravnatelj je bio razuman. Na kraju je, ono što nas posebno veseli i na što smo ponosni, kao za inat taj dečko zajedno s još jednim učenikom imao najbolji uspjeh u razredu na koncu školske godine, istaknuo je Ante Madunić.

Odgojitelj Vugdelija se nada kako će pjesma barem malo utjecati na stvaranje pozitivne slike o ovim mladim ljudima. Mi mu se u tome pridružujemo. Ipak, i oni su samo dica ka’ i svaka druga.