Pretraga

Mladi za samozapošljavanje mogu dobiti do 130.000 kn: Evo kako se raspoređuje novac po djelatnostima

A- A+

Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalazi se i potpora za samozapošljavanje koja se dodjeljuje se nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitog posla. Početkom 2021. povećan je maksimalni iznos potpore koji se dodjeljuje i on iznosi 130.000 kuna. No, visina iznosa ovisi o djelatnosti u kojoj pokrećete posao, a ministar rada Josip Aladrović objasnio je kako se određuje taj iznos.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Ministar rada Josip Aladrović gostovao je u podcastu srednja.hr, a jedna od tema bile su mjere aktivne politike zapošljavanja koje se trenutno provode, prvenstveno potpora za samozapošljavanje. Od ove godine novost je da je povećan maksimalni iznos te potpore na 130.000 kuna, ali iznosi su skalirani tako da se dodjeljuju ovisno o djelatnosti u kojoj se pokreće posao.

Zašto visina potpore ovisi o djelatnosti?

– Imali smo do sada linearni pristup u samoj dodjeli sredstava, odnosno neovisno o sektoru, neovisno o sektoru ili o dijelu Republike Hrvatske svi su dobivali isto. U 2021. smo napravili pomak u dva segmenta. Jedan je bodovanje samog poslovnog plana, odnosno onoga tko je prihvatljiv kao budući poduzetnik. To radi Zavod za zapošljavanje. Uveli smo određene kriterije koji su vezani uz to, iz koje jedinice lokalne samouprave se netko pojavljuje, odnosno po visini razvijenosti, kako bismo više ohrabrivali one u nerazvijenijim krajevima, rekao nam je ministar Josip Aladrović.

Dodaje da se uvijek se može kroz poslovni plan, primjerice udio zelenog, udio digitalnog, omogućiti dodatan broj bodova da prijava prođe. Osim ovog bodovanja dodatno se vrednuju industrije za koje u Ministarstvu smatraju da su u ovom trenutku potrebnije hrvatskoj ekonomiji.

– Sada za 130.000 kuna su najprihvatljivije prerađivačke industrije prema kojoj želimo napraviti dodatan iskorak. U prošlosti smo vidjeli da se pojavljuju određene uslužne djelatnosti koje možda nisu toliko otporne u ekonomskim šokovima ili koje možda imaju određeni problem u tome da nastaje hiperprodukcija određenih djelatnosti. Iz tog razloga smo se odlučili po djelatnostima skalirati potpore od 55.000 do 130.000 kuna. To smo napravili prvi puta ove godine i vrlo aktivno ćemo evaluirati rezultate da vidimo što nam je to u ekonomiji donijelo, ističe Aladrović.

Izdvojeni članak
ministar josip aladrović

Ministar Aladrović otkrio zašto je upisao opću umjesto matematičke gimnazije i kako se sa 16 učlanio u HDZ

Više će se valorizirati poslovi u IT industriji

Rekao je kako će se razmatrati koji poslovi opstaju i koji imaju višu dodatnu vrijednost za cijelu ekonomiju i za koje postoji veći ili manji interes.

– Mi se ne možemo odmaknuti, ali to je jedna agenda koja će nas pratiti još dugi niz godina, transfera na zeleno i digitalno. Dakle, ako imamo IT sektor koji je sada valoriziran sa 75.000 kuna, ja sam siguran da ćemo ga u budućnosti, povećavati. Zašto? Zato što želimo te mlade ljude koji su orijentirani prema STEM zanimanjima, koji su orijentirani prema kreiranju nečega što je traženo na tržištu, želimo ih poticati, želimo to popularizirati. To je zapravo jedan od segmenata svih politika prema mladima. Od 55.000 do 130.000 su određeni rangovi sukladno našim financijskim perspektivama. Ove godine planiramo više od milijardu kuna uložiti u same programe zapošljavanja, kaže Aladrović.

Što je još imao za reći na ovu temu, pogledajte u kratkom videoisječku podcasta.

Ministar Aladrović u podcastu srednja.hr govorio je i o drugim temama koje se odnose na sektor rada s naglaskom na mlade, a čitav podcast možete podledati u videu u nastavku: