Pretraga

VIDEO: Objavljeni datumi upisa u srednje, Europske sveučilišne igre stižu u Split – ovo su vijesti tjedna

A- A+

U javno savjetovanje protekli su tjedan pušteni datumi upisa u srednje škole. Objavljeno je da će Split biti domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028. godine zbog kojeg se u Splitu očekuje preko 5.000 studenata. Europska unija uvodi nova pravila kako bi suzbili nasilje nad ženama, a učenik iz Bosne i Hercegovine riješio je matematički problem star 58 godina.

newsflash

Newsflash | foto: Hrvatski akademski savez, Gimnazija ‘Јovan Dučić’ Trebinje

U novoj epizodi Newsflasha izvijestili smo da će Europska unija novim pravilima za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji zabraniti nezatraženo slanje seksualno eksplicitnog materijala, a postrožit će i kazne za silovanje te prisilni brak.

U javno savjetovanje prošli tjedan pušteni su datumi upisa u srednje škole i broj mjesta za osmaše. Krajem svibnja kreću prijave u online sustav upisa u srednje škole, a od 28. lipnja i prijava srednjoškolskih programa. Konačne ljestvice poretka trebale bi izaći 10. srpnja. U srednjim školama mjesta je za 48.000 učenika. Split će biti domaćin velikih Europskih sveučilišnih igara 2028. godine, doći će preko 5.000 studenata.

Izdvojeni članak
u pozadini učenici strukovnih zanimanja u kombinezonima i radnim zaštitnim slušalicama na glavi, u kadru ispred dio dokumenta s popisom škola

Čak 37 srednjih škola uvodi nove smjerove, a neki postojeći bit će ukinuti: Evo čitavog popisa izmjena

Učenik gimnazije iz Bosne i Hercegovine Vuk Јanković riješio je matematički problem star 58 godina. To nije pošlo za rukom mnogim profesorima i akademicima. Iako su se studenti zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u svoju primarnu zgradu koja se obnavlja zbog potresa trebali uskoro vratiti, ipak ništa od tog. Zbog neočekivanih okolnosti radovi se produžuju barem do kraja kalendarske godine, a studenti će na nastavu i dalje odlaziti na Žitnjak. Pisali smo i kako izgleda nastava u osnovnoj školi Monte Zaro u Puli u kojoj su mobiteli zabranjeni. Cijeli Newsflash pogledajte u videozapisu ispod, a pretplatom na srednja.hr možete redovito dobivati najvažniji pregled vijesti iz obrazovanja i znanosti.