Pretraga

Video: ‘Planiram se freestyle nogometom baviti dok mi god tijelo bude dopuštalo’

A- A+


Izdvojeni članak

Dobrim sportskim rezultatima do studija u Americi

Miran Pirner 24-godišnjik je te najpoznatiji hrvatski freestyle nogometaš s nekolicinom inozemnih uspjeha. Ovaj Zagrepčanin inače je tehničar za računalstvo, ali se nekoliko godina profesionalno bavi ovom neobičnom aktivnošću. Predstavljao je 2010. godine Hrvatsku, na svjetskom freestyle kupu u Južnoafričkoj Republici, na kojem mu je za dlaku izmaknula osmina finala. U Hrvatskoj se ovim spojem sporta i atrakcije ozbiljnije bavi 20-ak ljudi.

Najpoznatiji hrvatski freestyle nogometaš Miran Pirner bavi se ovom kombinacijom sporta i atrakcije od 2005. godine. Prije toga dugo je godina igrao nogomet u nižim kategorijama. Najveći uspjeh ovog 24-godišnjeg Zagrepčanina je nastup na svjetskom freestyle kupu u Cape Townu u Južnoafričkoj republici, gdje je bio predstavnik Hrvatske, osvojivši državno natjecanje. Pitali smo Mirana o njegovim počecima, uspjesima i perspektivi u bavljenju ovom zanimljivom aktivnošću.

Nizozemac ‘kriv’ za Miranove početke

– Freestyle nogometom sam se počeo baviti krajem 2005. godine. S obzirom da sam u to vrijeme trenirao nogomet, pod utjecajem raznih reklama na TV-u, kao i videa koje sam viđao na Internetu, pomalo sam počeo izvoditi neke trikove i to je primjetio jedan školski prijatelj, koji mi je pokazao video jednog od pionira freestyle nogometa, Nizozemca Soufianea Touzania. U to vrijeme, taj video je bio na jednom sasvim drugom nivou i motivirao je mnoge da počnu s freestyle nogometom, uključujući i mene, govori nam Miran o svojim počecima.

Nastupao je dva puta i na Supertalentu Nove TV, prvi put s nešto manje uspjeha, dok je u drugom pokušaju stigao do polufinala. Bez obzira na rezultat, uspio je promovirati i svoj rad, ali i ovu aktivnost nedovoljno prisutnu u hrvatskim medijima.

Hrvatski predstavnik na svjetskom kupu

Najuspješnija godina u Miranovoj, još uvijek kratkoj karijeri prema njegovim vlastitim riječima bila je 2010. Osvojio je prvo mjesto na regionalnom prvenstvu održanom u Zagrebu, drugo mjesto na međunarodnom natjecanju u Velikoj Gorici, te nagradu za najbolji trik Europe. U veljači 2010. godine je postao i prvakom Hrvatske, što mu je omogućilo nastup na već spomenutom svjetskom kupu u Južnoafričkoj Republici. Tamo mu je u konkurenciji 59 natjecatelja iz 58 zemalja, za jedan glas izmakao plasman među najboljih 16.

Najpoznatije freestyle natjecanje u Hrvatskoj je Red Bull Street Style, koji je održan zadnji put 2010. godine, a novo se još čeka.

– Trenutno se u Hrvatskoj freestyle nogometom bavi 20-ak osoba. Nažalost, dok je u većini drugih zemalja ta brojka svake godine sve veća, kod nas zadnjih dvije, tri godine stagnira. Problem nije u tome da nema novih lica, već oni koji time bave par godina odustaju zbog manjka motivacije. Takvo stanje je i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije, ne samo kod nas, razočaran je Miran Pirner događanjima posljednjih godina na freestyle sceni u Hrvatskoj.

Prošla i pretprošla godina bile su jako siromašne za freestylere. U 2011. nije održano niti jedno natjecanje, dok su prošle godine održana dva manja, ali je otkazano službeno prvenstvo Hrvatske. No, postoji nada da će se ipak održati u lipnju ove godine. Unatoč stagnaciji freestylea posljednjih godina Miran nema namjeru odustati.

– Meni je freestyle još uvijek glavni izvor financija, i imam se namjeru natjecateljski time baviti sve dok mi to moje tijelo bude dopuštalo. Poslije toga svakako namjeravam ostati u tome, ali u nekim drugim ulogama, kao što su suđenje, organiziranje natjecanja i tome slično, podijelio je Miran s nama planove za budućnost.