Pretraga

Dobrim sportskim rezultatima do studija u Americi

A- A+

Prijave za državnu maturu su počele, stoga je posljednji trenutak da maturanti diljem Hrvatske odluče što i gdje žele studirati. Dok se većina srednjoškolaca dvoumi koje od hrvatskih sveučilišta odabrati, neki njihovi kolege na jesen će otići ‘preko bare’ i započeti svoj samostalan život u inozemstvu. Jedna od njih bila je i Ana Galešić iz Zagreba koja već četvrtu godinu studira u Sjedinjenim Američkim Državama.

Anin dugogodišnji hobi je plivanje. Budući da je sportske uspjehe htjela uklopiti s onim akademskim, odlučila se na studij biokemije na Adelphi University na Long Islandu. Danas je studentica četvrte godine i kao sportašica ima vrlo popunjen raspored. Zbog treninga često ustaje u 5.45, potom odlazi na predavanja, odrađuje laboratorije ili istraživanja i ponovno trenira. No usprkos napornom ritmu kaže kako je jako zadovoljna. 

Ideju dobila u prvom srednje

Ideju o studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama Ana je dobila još u prvom razredu srednje škole, primijetivši kako puno njenih poznanika plivača odlazi na studij u SAD. 

-Kada sam pričala s plivačima koji su bili u Americi ili su u to vrijeme studirali, svidjela su mi se njihova iskustva i priče. Iako me privukla pomisao da mogu nastaviti s plivanjem, na kraju sam gledala i kvalitetu studija te što mi donosi američka diploma, kaže Ana. Budući da je zanima područje prirodnih znanosti važan kriterij za odabir bila je i kvaliteta fakultetskih laboratorija, koja je, smatra,  na američkom sveučilištima ipak nešto veća.

Izdvojeni članak

Studirati u Bugarskoj: Iskustvo koje ne bih ponovio dvaput, ali koje ne bih mijenjao ni za što na svijetu

Do američkog sveučilišta u nekoliko koraka

Kako bi bila primljena na neko od američkih sveučilišta Ana je morala proći određenu proceduru koja se sastojala od ispunjavanja prijavnica, kontaktiranja trenera i pisanja SAT i TOEFL testova. 

-Kod primanja na fakultet jako su važni rezultati SAT testa, ‘personal statement’ i ocjene iz srednje škole, a za sportaše su važni i sportski rezultati te kontakt s trenerom. Moje iskustvo je da ako zbog rezultata trener želi nekog sportaša, onda upis na određeni fakultet nije problem.

Budući da nije izvorna govornica engleskog Ana je tako najprije trebala položiti TOEFL test, za koji se pripremila u Institutu za razvoj i obrazovanje, dok je zadatke SAT testa vježbala iz knjige. Osim toga morala je ispuniti prijavnice, poslati prijepise ocjena, ali i trenerima svoje plivačke rezultate. No trud se isplatio jer su joj rezultati omogućili da dobije sportsku stipendiju.

Savjetnik pomaže u izboru predmeta

Iako njezin fakultet pohađa osam tisuća studenata Ana smatra kako su profesori otvoreni i pristupačni, dok je sustav obrazovanja nešto drugačiji nego kod nas. 

-Svaki semestar biramo predmete sa savjetnikom koji predaje u našem ‘području interesa’. Ja sam odabrala znanost, ali kao obavezne predmete odslušala sam i dva kolegija iz umjetnosti, dva iz područja društvenih znanosti, te španjolski i talijanski jezik. Uz to engleski i matematika su obavezni.

Izdvojeni članak

Studiranje u Beču: Tako blizu, a tako daleko

Pun raspored i pristupačni profesori

Ana je danas vrlo zadovoljna svojim odabirom, jer osim što redovito trenira, fakultet joj pruža priliku raditi u odlično opremljenom istraživačkom laboratoriju. Uz to radi kao asistentica u biokemijskom laboratoriju za što prima redovitu plaću. Međutim zbog punog rasporeda za Božić neće moći posjetiti svoje. – Za Božić imam treninge tako da ne mogu ići kući. Nedostaju mi, ali čujem se s njima često preko Skype-a, priča Ana.

Pun raspored i brz tempo Ana će morati izdržati do svibnja, jer je još svega nekoliko mjeseci dijeli od diplome. No mlada sportašica već ima spremne planove:  -Prijavila sam se za doktorat, tj. magisterij i doktorat zajedno. Zasad mi je cilj biti primljena na nastavak školovanja, a onda ću poslije vidjeti što dalje, zaključila je.