Pretraga

Video: Saznajte što bi se dogodilo da na zemlji nestane kisika na par sekundi

A- A+

Jeste li se ikada zapitali što bi bilo da na par sekundi nestane kisik na zemlji? Ako jeste, evo vam odgovora. Život na Zemlji bi nestao, a nestali bi i oceani. Nešto bi bolja situacija bila da se razina ovog elementa udvostruči, ali tad bismo muku mučili s gigantskim insektima, a i umirali bismo mlađi.

Što bi se dogodilo kada bi na Zemlji nestalo kisika na samo pet sekundi?  Na prvi pogled odgovor bi bio, pa ništa strašno – svatko može zadržati dah toliko. Ipak nije baš tako. Kisik ne služi samo za disanje već ima čitav niz funkcija kojih nismo ni svjesni, a ključni su za naš opstanak na planetu.

Srušene zgrade i izgašeni motori

Izdvojeni članak

Zašto smo mamurni?

Sve zgrade od betona bi se srušile jer je uglikov dioksid drži strukturu ovog materijala na okupu i bez kisika njegovi sastojci ne bi mogli zadržati čvrstu strukturu. Zanimljiva je i činjenica da bi se svi metali, koji nisu obrađeni, stopili. Razlog zbog kojeg se metali ne spajaju je oksidacija, a u vakuumu bi se mogli stopiti bez da se prethodno rastale.

Isto tako bi svi motori s unutarnjim izgaranjem stali. Automobili bi bili nepokretni (osim na guranje), a avioni bi bespomoćno plovili u zraku neko vrijeme. 

Oceani bi isparili, a života bi nestalo

Izdvojeni članak

Razbijen misterij: Otkriveno zašto se prsti smežuraju u vodi!

Ipak zastoj u prometu nam ne bi bio najveći problem. Kao prvo stradao bi turizam jer bi oceani iscurili u svemir. Naime, bez kisika ‘solo’ vodik je plin i to najlakši poznati element te bi se popeo do gornjih granica atmosfere te bi polako iscurio u svemir. Osim toga dogodile bi se i znatne promjene u sastavu zemljine kore pa bi ona postala krhkija, a bez ozona koji je izotop kisika ne bi bilo zaštite od UV zračenja te bi bili jako dobro pečeni.

Osim toga svi bismo ostali gluhi. Razlog tome leži u činjenici da bi bez ovog ključnog elementa tlak pao za 20-ak posto što bi dovelo do prsnuća srednjeg uha i gluhoće.

Naravno, šlag je ostao za kraj. Naime, kisik je sastavni dio i naših tijela i tijela većine živih bića te bi se praktički sve stanice koje sada sadrže vodu u tim uvijetima rasprsnule. Vodik oslobođen kisika postao bi plin i raširio se u volumenu što stanične opne ne bi izdržale.

A da se udupla količina kisika?

Da se količina udvostruči posljedice bi bile mnogo prihvatljivije. Tako bi avioni od papira letjeli duže, osjećali bismo se aktivniji i sretniji, a vrlo brzo bi svi sportski rekordi bili srušeni. Naš imunološki sustav bi bio snažniji, ali bismo umirali mlađi. Iako bismo rijeđe bili bolesni s dvostruko višom razinom kisika stanična oksidacija bi bila jača i oslobađalo bi se više slobodnih radikala.

I životinjski bi svijet bio ponešto drugačiji. Planet bi nastanivalo više kralježnjaka, a kukci bi zbog ovisnosti o difuziji plina pri disanju bili neobičnih veličina. Možda sanjate o jahanju na golemim leptirima, ali vjerojatno bi pčele i komarci isto bili veći.