Pretraga

Potez državnog ureda na meti kritika: Prvo odbili pa ‘iz vedra neba’ prihvatili ideje Mladeži HDZ oko bitnog zakona

A- A+

Mreža mladih Hrvatske smatra da je Središnji državni ured za demografiju i mlade netransparentno postupio u postupku dopune Zakona o savjetima mladih. Objasnili su da je Središnji državni ured izašao u susret Mladeži HDZ-a te naknadno prihvatio komentare koje su ranije argumentirano odbili. Taj komentar važan je jer ipak prihvaća osnivanje Savjeta mladih RH. Uz to, navode, promijenjeno je i ranije objavljeno izvješće na e-Savjetovanju bez da su ikog obavijestili. O navedenom smo dobili odgovor Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Željka Josić

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade | foto: demografijaimladi.gov.hr

Na sjednici Vlade 7. lipnja usvojen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih koji mladima u Hrvatskoj omogućuje političku participaciju te otvara prostor za aktivno sudjelovanje u društvu unutar svojih lokalnih i regionalnih zajednica. Iz Mreže mladih Hrvatske (MMH) u svom priopćenju rekli su da nacrt dolazi nakon dugotrajnog procesa koji je većinom pratio sva pravila donošenja i usuglašavanja dokumenta sa zainteresiranom javnošću, sve dok se netko nije usudio odbiti prijedlog Mladeži HDZ-a.

‘Tko je i u kojem trenutku priznao amandmane nije poznato’

– Na javnom savjetovanju za promjenu Zakona o savjetima mladih Mladež državotvorne stranke predložila je više komentara, kao što su to napravile i brojne udruge te pojedinci. Središnji državni ured za demografiju i mlade 28. veljače objavio je Izvješće o provedenom javnom savjetovanju u kojem je jasno vidljivo da komentari Mladeži pod brojevima: 10, 11, 20 i 35 nisu prihvaćeni, dok su prijedlozi pod brojevima 22 i 49 djelomično prihvaćeni, naveli su u svom priopćenju iz MMH.

Nakon toga prijedlog Nacrta upućen je tijelima javne uprave i, objasnili su iz MMH, komentari Mladeži HDZ-a postaju prihvaćeni iako oni nisu tijelo javne uprave te se prijedlozima koje su istaknuli ne uređuje rad nijednog drugog tijela javne uprave. O tim promjenama, rekli su iz MMH-a, nisu obaviješteni članovi radne skupine, a javnost je promjene mogla primijetiti tek nakon usvajanja dokumenata na Vladi i njihovih slanja u saborsku proceduru.

– Odjednom su svi ranije spomenuti komentari prihvaćeni, usprkos tome što ih je Središnji državni ured prvotno argumentirano odbio. Također, na javnom savjetovanju više nije dostupno Izvješće objavljeno 28. veljače, već izmijenjena verzija Izvješća u kojoj se navodi da su komentari Mladeži HDZ-a prihvaćeni. Tko je i u kojem trenutku odlučio priznati amandmane i zašto originalna argumentacija više ne stoji, nije nam poznato, napisali su u priopćenju iz MMH-a.

Ono što MMH pretpostavlja je da je Mladež HDZ odlučila, protivno proceduri, iskoristiti svoju političku moć i nametnuti osnivanje Savjeta mladih RH kao tijela koje bi ‘usklađivalo rad svih savjeta mladih’. Taj komentar prvotno je odbijen.

Izdvojeni članak
mladi

Vlada usvojila nacionalni program za mlade: Iz javnog savjetovanja prihvaćeno samo pet prijedloga

‘Takve prakse već su viđeni scenariji u Mađarskoj i Bjelorusiji’

– U tom odbijenom komentaru stoji da bi to tijelo bilo ‘krovno tijelo svih savjeta mladih u Republici Hrvatskoj’, a njegovi članovi i članice ‘imenovani od strane konstituiranih županijskih savjeta mladih’ te da bi isto ‘surađivalo s tijelom državne uprave nadležnim za mlade u pripremi mjera’. Drugim riječima, s obzirom na to da u većini hrvatskih županija HDZ ima većinu, HDZ-ovi vijećnici i vijećnice bi u suštini birali mlade osobe koje će onda sjediti i u nacionalnom tijelu, naveli su iz MMH.

Takva ideja problematična je, dodali su iz MMH, ne samo iz procesne perspektive nego je i nepotrebna jer već postoje neformalne koordinacije savjeta mladih na lokalnim i regionalnim razinama kao i Savjet za mlade Vlade RH. Tako na primjer, dopisali su iz MMH, Udruga gradova u RH kao i upravo Savjet za mlade Vlade RH organiziraju susrete savjeta mladih gdje se razmjenjuju ideje i dobre prakse.

– Uostalom, da je takva ideja nepotrebna i promašena ne tvrdimo samo u Mreži. Naime, Središnji državni ured je 28. veljače slično pisao o prijedlozima Mladeži HDZ-a kada su ih prvotno odbili: ‘U praksi već postoji udruženje savjeta mladih na regionalnoj razini čije djelovanje podržava organizacija (udruga) koja okuplja jedinice regionalne samouprave radi promicanja i zagovaranja zajedničkih interesa. Navedeni model prepoznat je kao primjer dobre prakse koji se može slijediti’, objasnili su iz MMH.

Iz MMH-a smatraju poraznim za demokratski proces ovakvu situaciju i problematičnim da se bitne izmjene usvajaju bez mogućnosti utjecaja javnosti ili samih članova radne skupine. Smatraju i problematičnim da se kao nacionalne predstavnike mladih nameću osobe izabrane od političara i političarki umjesto od samih mladih ili udruga mladih i za mlade.

– Takve prakse nasilnog i van proceduralnog preuzimanja mjesta za mlade već su viđeni scenariji u državama poput Mađarske ili Bjelorusije. Od Središnjeg državnog ureda tražimo odgovor koje ih je to tijelo javno uprave uspjelo uvjeriti u nužnost prihvaćanja komentara te zašto o tako bitnim promjenama nisu obavijestili ni javnost ni radnu skupinu. Također, pozivamo sve zastupnice i zastupnike u Saboru da tijekom rasprave postave ova pitanja te da se trenutni prijedlog povuče iz procedure izglasavanja, rekli su u svom priopćenju iz MMH-a.

Izdvojeni članak

Država ima novi nacionalni program za mlade: ‘Većina toga je copy paste, skandalozno i nedopustivo’

Središnji državni ured kaže da su sve opcije promjene bile moguće

Središnji državni ured za demografiju i mlade pitali smo zašto su prihvatili odgovore Mladeži HDZ- nakon što je već objavljeno Izvješće o provedenom javnom savjetovanju u kojem su oni odbijeni. Pitali smo ih i zašto je promijenjeno Izvješće, tko je odlučio priznati amandmane i je li o promjenama obaviještena radna skupina ili javnost.

– Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću od 30. prosinca do 31. siječnja pokrenuto je u ranoj fazi izrade Nacrta, odnosno kada su sve opcije za njegovu doradu i promjenu bile moguće. Po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga izrađeno je i objavljeno izvješće o savjetovanju s javnošću koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja. Objavljivanjem izvješća o provedenom javnom savjetovanju zainteresirana javnost dobila je povratnu informaciju o učincima provedenog savjetovanja, rekli su nam iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Dodali su da je na Nacrt zaprimljeno 78 prijedloga i primjedbi od čega manje od 50 posto zaprimljenih prijedloga i primjedbi nije prihvaćeno. Smatraju da je iz toga jasno da je cijenjen doprinos predstavnika zainteresirane javnosti.

– Sve u cilju unapređenja kvalitete Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih. Konačan tekst nacrta Zakona usvojen je na sjednici Vlade održanoj 7. lipnja koji je upućen u Hrvatski sabor u redovnu proceduru, zaključili su iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.