Pretraga

Dekan FER – a štandu ‘U ime obitelji’ dopustio da uđu na faks, dok svojim studentima ne daje dozvolu

A- A+

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, peticija inicijative ‘U ime obitelji’ nastavlja skupljati potpise za referendum da se u Ustav RH unese stavka da je brak zajednica muškarca i žene. Neki dekani su štandovima ‘U ime obitelji’ dopustili boravak u faksu, dok su se neki tome usprotivili. Dekan FER –a je dopustio štandovima ove inicijative da budu na fakultetu, a svojim studentima isto je zabranio jer – ne želi političku djelatnost na faksu. Iz rektorata zagrebačkog Sveučilišta javljaju kako će različite odluke dekana raspraviti na odboru i upoznati javnost svojim rezultatom.

Štandovi na FFZG – u: Studentski štand i štand inicijative ‘U ime obitelji’

Nakon postavljanja štandova na FER – u i FFZG – u, studenti su i danas nastavili sa svojim aktivnostima. Na Filozofskom fakultetu, osim prikupljanja potpisa za prosvjedno pismo koje će uručiti dekanu obilježavaju i Međunarodni dan borbe protiv homofobije.

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva imaju postavljen štand unatoč tome što im dekan Nedjeljko Perić i dalje nije odgovorio na zamolbe.

Iz Sveučilišta u Zagrebu nisu sigurni na koji način su pravno trebali postupati dekani kad su ih iz inicijative ‘U ime obitelji’ zamolili da postave štandove unutar prostora fakulteta. Zbog toga će održati raspravu i izvijestiti javnost o službenoj pravnoj interpretaciji.

Izdvojeni članak

Studenti se suprotstavili inicijativi ‘U ime obitelji’ i postavili svoje štandove


Mladi podijeljenih mišljenja kad se dotaknu legalizacije istospolnih brakova

Provjerili smo s našim čitateljima jesu li za legalizaciju istospolnih brakova, a rezultati su bili podjednaki. Polovica čitatelja nema problema s legalizacijom istospolnih brakova, dok bi druga polovica to zabranila. – Javlja nam se velik broj učenika koji podržava našu inicijativu. Njihovo nam je mišljenje važno no oni ne mogu potpisati zahtjev za referendum jer nisu punoljetni, poručili su iz inicijative ‘U ime obitelji’.

Dekan Perić studentske štandove smatra političkim djelovanjem

Dekan FER –a , Nedjeljko Perić, je odobrio korištenje štanda inicijativi ‘U ime obitelji’ no svojim studentima koji i dalje imaju takozvani gerilski štand, nije se još javio. Provjerili smo s dekanom zašto je to tako.

– U prostorima FER-a ne dozvoljavam, kao dekan, nikakve manifestacije političkog djelovanja, u što spadaju i ‘gerilski štandovi’, kazo nam je Nedjeljko Perić, dekan spomenutog fakulteta.
Dodaje kako su različiti svjetonazori sastavni dio demokratskog izjašnjavanja, te da to njegovi studenti razumiju. Sami studenti ponose se jer su u ova tri dana skupili gotovo 400 potpisa, a ne odustaju od zamolbi prema dekanu Periću da im odobri postavljanje štanda. Podsjećamo, studenti FER – a skupljaju potpise za peticiju za uklanjanje političkih djelatnosti s područja fakulteta.

Na Filozofskom fakultetu je situacija nešto drugačija, jer tamo studenti prikupljaju svoje simoblične potpise tik uz štand inicijative ‘U ime obitelji’.
– Danas imamo preko 1400 potpisa, a osim toga danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, pa smo i mi to obilježili prigodnim natpisima, kazala nam je jedna od studentica s Filozofskog fakulteta.

Još se zna se koja je pravna osnova štandova unutar prostorija fakulteta

Iz inicijative ‘U ime obitelji’ su zahvalni na svakoj podršci, a komentirajući štandove studenata na FER – u i FFZG – u, samo su kratko kazali da im je drago kako studenti žele izraziti svoje mišljenje, no da se radi o građanskoj, a ne političkoj stranci.

Nabrojali su nam devet fakulteta koji su dopustili postavljanje štandova poput Ekonomije, Medicine, Veterine i Šumarskog fakulteta. No na devet sastavnica dekani nisu dali inicijativi da uđe u prostor faksa, među kojima su PMF, Arhitektura, Političke znanosti, Pravo, Građevina i drugi.

Izdvojeni članak

Profesor Poljaković je zbog homofobnih izjava suspendiran s faksa

Dekani su sami odlučivali o ovom prilično specifičnom zahtjevu, obzirom da članak 6. Statuta Sveučilišta u Zagrebu propisuje obvezu članova Sveučilišta da unutar Sveučilišta moraju djelovati politički neutralno, i to bez isticanja osobnih političkih stavova.

Pokušali smo provjeriti s rektoratom Sveučilišta u Zagrebu, kako bi pravno trebali reagirati dekani u slučaju kad ih incijativa poput ‘U ime obitelji’ zamoli da postave štand u prostor fakulteta, no bez rasprave nisu znali odgovoriti.

– Različite odluke čelnika sastavnica bit će raspravljene na Odboru za statutarna pitanja, nakon čega ćemo upoznati javnost sa službenom sveučilišnom pravnom interpretacijom ove teme, kazali su nam iz rektorata.

Zašto mladi volontiraju za inicijativu 'U ime obitelji'

Na stranici inicijative ‘U ime obitelji’ mladih ljudi koji volontiraju za inicijativu objasnili su svoje razloge uključivanja u ovakvu akciju. – Jedino spašavanjem braka i obitelji spašavamo hrvatsko društvo od propasti, napisala je 18 – godišnja Zagrepčanka Rebeka. Nešto slično napisao je njezin vršnjak, Luka iz Osijeka, koji tvrdi da volontira jer ‘mi katolici ne trebamo šutiti na razne provokacije i medijski linč razno – raznih udruga’.

Ako se nastavi ovim tempom, uskoro ćemo imati referendum

Prvog dana prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se u Ustav RH unijela odredba da je brak zajednica žene i muškarca potpisalo je 130 tisuća ljudi, a prema dosad prikupljenim podacima, 215 tisuća građana želi da se referendum raspiše.

Te velike brojke, kad se u obzir uzme četverodnevno prikupljanje potpisa – ne iznenađuju, obzirom da inicijativa ‘U ime obitelji’ ima više od dvije tisuće štandovskih lokacija u cijeloj Hrvatskoj.

Sami potpisi prikupljat će se do 29. svibnja, a podsjećamo kako je potrebno 375 tisuća potpisa da se referendum raspiše. Ukoliko se skupljanje potpisa nastavi ovom dinamikom, građani bi uskoro mogli izlaziti na takozvani referendum o braku.

Dekan FER – a štandu ‘U ime obitelji’ dopustio da uđu na faks, dok svojim studentima ne daje dozvolu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap