Pretraga

Fotogalerija: Marš solidarnosti okupio oko tisuću ljudi, skup bez većih incidenata

A- A+

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas se održao marš solidarnosti kojim je udruga Kontra pokušala potaknuti građane da izađu na sutrašnji referendum te zaokruže PROTIV. Okupljanje podvojene mase građana po pitanju mijenjanja Ustava započelo je oko 11 sati te je na samom početku izbila svađa suprotstavljenih strana pa je čak policija morala udaljiti pokojeg žešćeg aktivista. Maršu solidarnosti se odazvao veliki broj ljudi raznih dobnih skupina, a osim Hrvata, zapazili smo i pokojeg stranca. Povorka je započela na Cvjetnome te završila na Markovu trgu, a poruka je bila jasna i glasna: ‘Ostanak kod kuće = ZA’.

Udruga Kontra organizirala je današnji marš solidarnosti zbog kojega je prije nekoliko sati Cvjetni trg bio preplavljen transparentima ‘PROTIV’, pokojom svađom, uvredama, ali i policijskom intervencijom. Okupila se pozamašna masa koju su činili građani raznih dobnih skupina, a ovim maršom solidarnosti koji je započeo na Cvjetnom trgu, zatim iz Varšavske i Gundulićeve ulice, preko glavnog trga završio na Markovu trgu, pokušalo se nagnati sve građane da izađu na sutrašnji referendum i glasaju PROTIV.

Izdvojeni članak

KSFF javno osudio ‘U ime obitelji’: Brak je opasnost za društvo jer stvara građane drugog reda

Teške riječi i svađa prije okupljanja mase

Prije 11 sati na Cvjetnom trgu svoje štandove zauzeli su iz udruge ‘U ime obitelji’, HNS-ovci, kao i prikupljači potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici. No prije nego što su se počeli okupljati građani i udruge koje su PROTIV, uzvikom ‘Ajmo pederi’ zazvala ih je nekolicina staraca koji dijele suprotno mišljenje po pitanju braka i njene definicije u Ustavu.

Netom prije okupljanja mase, izbila je svađa između nekoliko građana u poodmakloj dobi koji su se oko ove teme našli na suprotnim stranama. Pala je pokoja teška riječ, a onima ‘ZA’ trn u oku je bio transparent sa slikom HDZ-ovca Karamarka ispod koje piše ‘RAZVEDEN’.

Izdvojeni članak

Poruka jedne majke uoči referenduma postala viralna

PROTIV: Sumnja u brojnost svojih istomišljenika

– Nadam se da ćemo bar potaknuti ljude koji su PROTIV, a misle da nema smisla izlaziti na referendum, da sutra ne ostanu u kućama, jer svako PROTIV je važno, rekao nam je student Luka koji je nedavno postao volonter organizacije Glasam protiv. No, ipak je istaknuo kako sumnja u to da će sutra biti brojniji njegovi istomišljenici.

Slično mišljenje dijeli i Bosanac koji je poručio kako su svi oni koji sutra ostanu kod kuće – ZA. Prisustvovao je današnjem maršu kako bi potaknuo što više građana da izađu na referendum.

Izdvojeni članak

Zagreb Pride reagirao na ‘U ime obitelji’: ‘Ovo je diskriminacija’

ZA: ‘Brak muškarca i žene je tradicija i pozitivna vrijednost ove zemlje’

S obzirom da je cilj današnjeg marša bio pozvati građane na izlazak na referendum te glasanje protiv toga da braka kao zajednice muškarca i žene uđe u Ustav, upitali smo koordinatora udruge ‘U ime obitelji’ zbog čega su zauzeli štand na Cvjetnom trgu.

– Pozivamo ljude da dostojanstveno sutra izađu na referendum, da se očituju o vrijednostima koje su im važne i da ovaj put od 6-7 mjeseci koji smo prošli ne bude uzalud. Brak je zajednica muškarca i žene to je ono što je tradicija ove zemlje i njena pozitivna vrijednost, izjavio je koordinator Krešimir Planinić.

Na upit zašto upravo sada definirati brak i tu istu definiciju stavljati u Ustav, na što će se potrošiti milijuni kuna, kad imamo prečih i problematičnijih stvari oko kojih trebamo voditi brigu, Planinić je izjavio kako jedno zalaganje za jednu vrijednost ne isključuje zalaganja za druga važna pitanja i vrijednosti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap