Pretraga

Zabrinjavajuće: Mikroplastika pronađena u ljudskim plućima, što znači da ju udišemo iz zraka

A- A+

Istraživači su pronašli mikroplastiku u ljudskim plućima, što potvrđuje šokantnu činjenicu da ju udišemo iz zraka. Ranije se smatralo da je to nemoguće jer su dišni putevi uski, ali sada ispada da su se sitni komadići mikroplastike promjera od pola centimetra uspjeli zavući duboko u donji dio pluća.

Foto: Pexels

Mikroplastika, odnosno 39 komada mikroplastike pronađeno je u plućima 11 od 13 ljudi koji su pristali da se njihovi uzorci plućnog tkiva testiraju, prenosi Daily Mail. Istraživači sa Sveučilišta Hull i Hull York Medical School pronašli su sitne komadiće plastike promjera pola centimetra u najdubljem dijelu pluća, što je dosta fascinantno jer se vjerovalo da su dišni putevi preuski da bi mikroplastika mogla proći, a u ovom dijelu pluća dišni putevi su najuži.

Ovo je prvi put da je mikroplastika pronađena u ‘živim’ ljudima

Kako piše Daily Mail, ovo je prvi put da je mikroplastika pronađena u ‘živim’ ljudima, s obzirom da se do sada to radilo samo na obdukciji nakon smrti. Ovo otkriće došlo je vrlo brzo nakon vijesti da je mikroplastika pronađena u ljudskoj krvi. Istraživački tim tvrdi da nalazi pokazuju da će ovo otkriće pomoći u usmjeravanju budućih studija o utjecaju mikroplastike na zdravlje dišnih puteva.

– Ovi podaci pružaju važan napredak u području onečišćenja zraka, mikroplastike i zdravlja ljudi. Karakterizacija vrsta i razina mikroplastike koju smo otkrili sada može dati realne uvjete za laboratorijske eksperimente izloženosti s ciljem određivanja utjecaja na zdravlje, rekla je Laura Sadofsky, glavna autorica rada za Daily Mail.

Izdvojeni članak

Znanstvenici objavili šokantno otkriće: Mikroplastika nađena u krvi čovjeka

‘Očekivali bismo da će čestice ovih veličina biti filtrirane ili zarobljene prije nego što dođu ovako duboko u pluća’

Navode kako je dobrovoljnim ispitanicima rutinskim kirurškim zahvatom prikupljeno potrebno tkivo za ispitivanje te je otkriveno da su u sebi imali 12 vrsta mikroplastike koje se obično nalaze u ambalaži, bocama, odjeći, užetu i sličnim proizvodima.

– Nismo očekivali da ćemo pronaći najveći broj čestica u donjim dijelovima pluća ili čestica veličine koje smo pronašli. Ovo je iznenađujuće jer su dišni putovi manji u donjim dijelovima pluća i očekivali bismo da će čestice ovih veličina biti filtrirane ili zarobljene prije nego što dođu ovako duboko u pluća, izjavila je Sadofsky za Daily Mail.


Portal srednja.hr provodi projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju povodom kojeg će održati online konferenciju 22. travnja i nagraditi najbolje školske ekoprojekte. Više o tome pročitajte ovdje.