Pretraga

[ekoLucija 101] Tražimo najbolji školski ekoprojekt: Evo kako se prijaviti

A- A+

ekoLucija 101 novi je projekt portala srednja.hr. Njime želimo potaknuti ekološku svijest za stvaranje održivog svijeta, na nov način: uzevši mentalno zdravlje čitatelja u obzir. Kako bismo ostali u domeni onoga što je važno našim čitateljima – učenicima, u sklopu projekta nagrađujemo dvije škole koje su u 2021. godini provela najbolji ekoprojekt. Donosimo se što trebate znati o nagradi i tome kako se prijaviti.

ekolucija 101

U sklopu projekta ekoLucija 101 nagrađujemo najbolji školski ekoprojekt! | Foto: srednja.hr

Klimatske promjene nisu dobra vijest. Dugotrajna izloženost lošim ekološkim predviđanjima i crnim prognozama za budućnost kod mnogih ljudi izaziva anksioznost. Kako bi se zaštitili, od ekoloških tema jednostavno odustanu i one ih prestanu zanimati. To je loš ishod, posebno kada je riječ o mladima, učenicima i studentima, koji će graditi budućnost svijeta.

Budući da od održivosti ne smijemo odustati, započeli smo projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Projektom u isto vrijeme želimo osvijestiti utjecaj crnih prognoza na mentalno zdravlje naših čitatelja, ali i naglasiti dobre primjere iz prakse. Održivi razvoj je razlog za optimizam, a upravo je to osjećaj koji želimo da bude osnovna asocijacija kada se razgovara o ekološkim temama.

Kako bismo pronašli primjere dobrih ekoloških praksi, željeli smo ostati u domeni onoga što je važno i poznato našim čitateljima – učenicima. Projektom, stoga, nagrađujemo dvije škole iz Hrvatske koje su u protekloj, 2021. godini provele najbolji ekoprojekt. Dodjeljujemo nagrade u dvije kategorije: za osnovnu te za srednju školu. Tražimo škole koje su uložile u održivost i vlastitim primjerom učenicima i djelatnicima pokazala da je ekološko djelovanje važno te da naizgled male inovacije mogu dovesti do važnih pozitivnih promjena.

ekolucija

Tražimo najbolji školski ekoprojekt – prijavite se! | Foto: srednja.hr

Tko se može prijaviti i kako?

Prijaviti se mogu svi projekti koji su poboljšali održivost i ekologiju škole. Od renovacije koja je poboljšala energetsku učinkovitost (obnova fasade, krova…), sadnje i/ili uređenja školskog vrta, akcije recikliranja plastike ili papira, manifestacija za proslavu Dana planeta Zemlje, do provedbe različitih edukacija ili aktivnosti.

Ukratko, prijaviti se mogu sve aktivnosti koje su se provodile u školama s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti ekologije kod učenika, djelatnika i u lokalnoj zajednici. Prijaviti se mogu osnovne i srednje škole s projektima provedenim u 2021. godini, ispunjavanjem obrasca kojeg možete pronaći ovdje. Prijave su otvorene do 18. travnja u 23:59h.

Pobjednike proglašavamo na konferenciji

Pobjednika će odabrati žiri, a proglašenje će se održati u sklopu jednodnevne video konferencije u organizaciji portala srednja.hr na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2022. godine. Konferencija će za naše gledatelje biti besplatna, a okupit će stručnjake raznih branši koji će govoriti o ekologiji iz svoje perspektive.

Kako biste sudjelovali na konferenciji, ostavite nam svoje podatke putem ovog obrasca i prije konferencije će vam na e-mail adresu stići podsjetnik s linkom za praćenje. Želite li popratiti sve novosti vezane uz konferenciju, pretplatite se na i na newsletter putem obrasca dostupnog ovdje.

Škola čiji projekt osvoji žiri dobit će prigodnu nagradu koju dodjeljuje portal srednja.hr te medijski prostor u kojem će moći promovirati svoje aktivnosti.

Nagradu za najbolji školski ekoprojekt dodjeljujemo u sklopu projekta ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Fraza ‘101’ se u američkom obrazovnom sustavu koristi kao sinonim za uvodni tečaj o nekoj temi. U našem slučaju, riječ je o ekologiji. Projektom želimo potaknuti ekološku svijest za stvaranje održivog svijeta, na nov način – uzevši mentalno zdravlje čitatelja u obzir. Dobrodošli u ekoLuciju: uvodni tečaj o ekorevoluciji.


ekolucija

Tko je ekoLucija?

ekoLucija za sebe kaže da je jedna sasvim uobičajena genZ-jevka. Do škole i faksa uvijek ide pješice ili se vozi biciklom, a san joj je jednog dana kupiti električni auto. Svakodnevno odvaja otpad i reciklira iako često zaboravlja točna pravila – odvaja li se ono tetrapak u plastiku ili ne? U trgovinu uvijek ponese platnenu vrećicu i sanja o danu kada će sve moći kupovati u rinfuzi. Odavno je svu kozmetiku zamijenila onom s natpisom ‘cruelty-free‘, jer inače svojoj kućnoj maci ne bi mogla pogledati u oči.

Ipak, u zadnje vrijeme kod sebe primjećuje velik problem. Postaje joj sve teže pratiti teme koje izvještavaju o klimatskim promjenama, održivosti i ekologiji. Naslovi su često katastrofični, predviđanja o budućnosti još gora. ekoLucija se ne može ne zapitati ima li smisla sav trud koji ulaže. Zna da je apatija loše rješenje, ali što joj drugo preostaje kako bi se zaštitila od anksioznosti izazvane crnim klimatskim prognozama?

Projekt ekoLucija posvećen je upravo mladim ljudima poput ekoLucije – onima koji mare za prirodu, ali i svoje mentalno zdravlje. Pokazat će im da rješenja postoje i da su korisna. Razjasnit će da ne moraju otupjeti na pozive za zaštitu prirode usprkos crnim prognozama, jer razloga za optimizam itekako imamo.


Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.

Tražimo najbolji školski ekoprojekt! Prijavite se putem obrasca ispod: