Pretraga

Šljokice, folije i druga sjajila iz kozmetike odlaze u povijest: Europska komisija donijela mjeru zabrane

A- A+

Šljokice, koje su neizostavni dio kozmetičke industrije, uskoro odlaze u povijest. Naime, Europska komisija je donijela odluku kojom se ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje u proizvode. Osim šljokica, ovom zabranom bit će obuhvaćeni i drugi proizvodi, ali prve mjere primijenit će se na šljokicama i to za nešto manje od 20 dana.

Šljokice na kapcima

Šljokice | foto: Canva

Europska komisija u ponedjeljak, 25. rujna, je donijela odluku kojom se, u skladu sa zakonima Europske unije o kemikalijama, ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje u proizvode. Kako stoji u priopćenju Europske komisije, ova mjera spriječit će ispuštanje pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Ova mjera pokriva široku definiciju mikroplastike, odnosno sve čestice sintetičkih polimera koje su manje od pet milimetara, a organske su, netopljive i otporne na razgradnju.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće: Mikroplastika pronađena u ljudskim plućima, što znači da ju udišemo iz zraka

Neki od uobičajenih proizvoda koji sadrže ovakve čestice, odnosno, mikroplastiku su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi na primjer šljokice, folije za manikuru i slično, deterdženti, omekšivači tkanine, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice, počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu što je za nešto manje od 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon nešto duljeg razdoblja, kako bi oni koji su pogođeni ovim mjerama imali dovoljno vremena da pronađu alternative.