Pretraga

Zabrinjavajuće: Studentima diplome i odlični prosjeci smetaju u pronalasku posla

A- A+

Koliko god mladi u Hrvastkoj imali problema pri zapošljavanju, ništa bolja situacija nije niti u susjednoj Srbiji. Nekada troje najboljih studenata u svojoj generaciji danas kriju odličan prosjek svojih ocjena jer ih nitko ne želi zaposliti uz izgovor da su prekvalificirani. Provjerili smo jesu li se mladi u Hrvatskoj susretali s ovim problemom.

Foto: srednja.hr

Radna mjesta popunjavaju nekvalificirani zaposlenici preko veze, dok mnogi mladi s diplomama u rukama i odličnim prosjecima žive na teret roditelja jer su odbijeni zbog prekvalificiranosti. Potonje je istinit scenarij u susjednoj Srbiji, ali i kod nas. Kako piše Blic.rs, nekadašnjih troje najboljih studenata u generaciji s odličnim prosjekom, isti kriju jer zbog diplome i odličnih ocjena ne mogu do radnog mjesta.

Izdvojeni članak

Hrvata s diplomama rade kao kuhari ili kozmetičari: ‘Ne isplati se studirati, bolje platiti prekvalifikaciju’

Troje najboljih studenata svoje generacije bez posla zbog prekvalificiranosti

– Nema mjesta gdje nisam konkurirala, poslje dvadesetog sam prestala brojati. Svuda traže radno iskustvo, izjavila je za spomenuti izvor Vanja Đapan, koja je diplomu za inženjera tehnologije dobila nakon završenog master studija s prosjekom 9,5 (ocjene u Srbiji su od 1 do 10). Međutim, na posao čeka već dvije godine i govori da ne zna kada će i kako traženo iskustvo steći.

U sličnoj situaciji se našao i Mladen Janković, diplomirani inženjer elektrotehnike, specijalnost za elektronsko poslovanje koji je ‘izgubio’ radno mjesto u banci od kemijskog tehničara.

– Prijavljivao sam se i za mjesta komercijalista, ali bi mi onda rekli da će primiti nekoga sa srednjom školom. Taj će ostati, a ja s fakultetom i takvim prosjekom ću, kao, otići čim mi se ukaže prilika, otkriva za Blic.rs Đorđe Antić, diplomirani ekonomist koji je specijalizirao marketing, a govori engleski i španjolski.

Izdvojeni članak

Prvostupnici u Hrvatskoj nisu kvalificirani za poslove u struci

Mladim Hrvatima diploma smeta pri pronalasku posla

Ako ste pomislili da se potonje događa samo kod istočnih susjeda, grdno ste se prevarili. I u našoj zemlji je kvalifikacijska struktura nezaposlenih znatno bolja od one koju imaju zaposleni.

– Završila sam Pravni fakultet u Zagrebu, i imala sam sasvim solidan prosjek, no nikoga nije ni bilo briga za moje ocjene. Prošla sam desetke prijava i odbijanja zbog prekvalificiranosti, a sada radim u dućanu jer imam 27 godina i ne želim više biti na grbači roditeljima, rekla nam je magistrica prava Ana koja već godinu dana radi kao prodavačica.

Ivana je peta godina na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i tvrdi da se boji iste sudbine. – Nisam se još našla u takvoj situaciji, ali predviđam da ću već nakon diplomiranja biti u takvim problemima. Znam nekoliko bivših kolega koji su nakon završetka faksa zaključili da im diploma zapravo smeta pri pronalasku posla. U struci nema šanse da nađu posao, a za ostale su prekvalificirani, otkrila nam je studentica na diplomskoj razini Ekonomije.