Pretraga

Zagrebački gimnazijalci debatirali na Harvardu: ‘Pamtit ćemo pregovaranja i teške odluke’

A- A+

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti već su jedanaesti put sudjelovali u najvećoj svjetskoj simulaciji debate Harvard Model United Nations. Osim pregovaranja, koje uključuje i donošenje teških odluka, kažu, pamtit će i susret s istaknutim hrvatskim neuroznanstvenikom na Harvardu i Općoj bolnici Massachusetts, prof. dr. sc. Vladimirom Ivkovićem.

foto: Promo

– Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, no i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon uspješnog debatiranja približile su nam svijet diplomacije i aktualna zbivanja, kažu učenici PPG-a.

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti sudjelovala je u najvećoj svjetskoj simulaciji debate Harvard Model United Nations, koja se održala u organizaciji glasovitog Sveučilišta Harvard od 28. do 31. siječnja.

3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 3500 učenika i studenata iz 40-ak zemalja, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda.

Izdvojeni članak

10 gimnazija čiji su učenici dobili najbolju ocjenu na državnoj maturi iz Engleskog

– Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, stoga Prva privatna gimnazija s ponosom može reći kako je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati, kažu iz PPG-a.

Ističu da su se njihovi delegati marljivo tjednima pripremali s mentoricom, prof. Majom Breitenfeld,
prateći aktualne vijesti iz zemlje i svijeta i čitajući relevantne izvore informacija.

– Ove godine naši su učenici predstavljali Bugarsku unutar sedam odbora Opće skupštine, Ekonomskog i socijalnog vijeća, te Specijalne agencije. Čak deset učenika Prve privatne gimnazije uspješno je vodilo argumentiranu raspravu o sprječavanju zlouporabe opioida, pristupu zdravstvenoj njezi migranata, seksualnom zlostavljanju u ratnim vremenima, ranom obrazovanju u zemljama u razvoju, Versajskom ugovoru te posljedicama Prvog svjetskog rata ili nezakonitim nastambama i urbanom razvoju, prepričavaju nam iz Gimnazije kako je izgledalo sudjelovanje na natjecanju.

Posjetili i bolnicu… ali da nešto nauče

Prilikom sudjelovanja na konferenciju HMUN 2020. učenici su također izdvojili vrijeme i
posjetili neke od znamenitosti Bostona i okolice.

A imali su priliku razgovarati i  s istaknutim hrvatskim neuroznanstvenikom na Harvardu i Općoj bolnici Massachusetts, prof.dr. Vladimirom Ivkovićem.

– Ovaj ugledni doktor neuroznanosti dio je istraživačke biomedicinske skupine koju je odabrala NASA za integrirano istraživanje promjena u fiziologiji i ponašanju astronauta uslijed dugoročnog boravka u svemiru. S njime smo proveli inspirativno prijepodne, razgovarajući o znanosti, astronautima, svemirskim istraživanjima i fiziologiji čovjeka u takvim ekstremnim uvjetima, dodaju.

Sigurni su, zaključuju iz PPG-a, da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju.

POGLEDAJTE GALERIJU: