Pretraga

Zagrebački gimnazijalci debatirali u najprestižnijoj danskoj gimnaziji

A- A+

Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije ostvarili su sjajan uspjeh na debatnoj konferenciji RysMUN u Kopenhagenu. Osvojili su dvije nagrade: jednu za najboljeg delegata unutar svog odbora i drugu za posebno istaknutog zastupnika.

Foto: Prva privatna gimnazija

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba upravo su se vratili iz Danske, u kojoj su boravili u sklopu programa učeničke razmjene s najprestižnijom danskom gimnazijom Rysensteen. Riječ je o projektu „Global Citizenship Programme“ koji uključuje boravak hrvatskih učenika kod domaćina u Kopenhagenu s projektnom nastavom te boravak danskih kolega kod hrvatskih domaćina.

– Prošlog rujna ugostili smo danske učenike u našoj školi, gdje su slušali projektnu nastavu na engleskom. Zajedno smo obišli mnoge zagrebačke muzeje, planinarili na Sljeme te kuhali tradicionalna hrvatska jela. Sada su nam Danci uzvratili toplim gostoprimstvom – otkrila je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

Učenici Prve privatne gimnazije u danskoj su gimnaziji Rysensteen sudjelovali na predavanjima iz danskog i engleskog jezika, tjelesne i zdravstvene kulture, matematike, povijesti i sociologije. Aktivno su sudjelovali na nastavi, doprinosili diskusijama i pokazali da se hrvatski obrazovni sustav ne mora sramiti pred skandinavskim. Podijeljeni u grupe, pripremili su projekt o raznim temama vezanima uz Dansku.

Na debatnoj konferenciji RysMUN

– Danski su nas domaćini posebno razveselili uređenom učionicom posvećenoj Hrvatskoj koju su pripremili u čast suradnje s Prvom privatnom gimnazijom. Bilo je dirljivo vidjeti koliko cijene našu suradnju i naše prijateljstvo. Osim sudjelovanja u programu učenike razmjene „Global Citizenship Programme“, naši su odabrani učenici već treći put sudjelovali na međunarodnoj debatnoj konferenciji RYS Model United Nations. Upravo je to jedan od razloga zašto je gimnazija Rysensteen, škola s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Danskoj, tražila suradnju s Prvom privatnom gimnazijom – jer imamo dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na međunarodnim debatnim konferencijama simuliranja rada Ujedinjenih Naroda. Već 14 smo godina sudjelovali na Harvard Model United Nations konferenciji u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard te dva puta na debatnoj konferenciji Yale Model United Nations, objasnila je ravnateljica Breitenfeld.

Delegati ove debatne konferencije uče se debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja, a uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a. Na svečanom otvorenju inspirativne i motivirajuće govore održali su direktor međunarodnog programa gimnazije Rysensteen Anders Schultz i bivši ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Martin Lindegaard.

Ukupno je debatiralo 12 zagrebačkih gimnazijalaca: Eva Komerički, Sara Majerić i Ana Mirdita zastupale su Venezuelu u sklopu Vijeća sigurnosti, Ivan Maksim Bračić, Lukas Maras i Ismar Ćorić debatirali su u sklopu Ekonomskog i socijalnog vijeća kao predstavnici Južne Afrike, Mark Kristijan Glumičić, Borna Solar i Šime Petrak predstavljali su Katar u sklopu Agencije UN-a za izbjeglice, Timur Krkalić i Nikola Ban predstavljali su Crveni križ u odboru Agencije UN-a za izbjeglice, dok su Juraj Hrenar i Toni Grašu debatirali kao delegati Njemačke u Odboru za ljudska prava.

Teme o kojima su PPG-ovci debatirali na RysMUN-u uključuju distribuciju i legalizaciju arktičkog teritorija, razumijevanje krize opijata, humanitarnu pomoć za izbjeglice Pojasa Gaze te prava žena i manjina na Bliskom istoku. Ovi su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentorima, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavali povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Uz učenike zagrebačke Prve privatne gimnazije, na konferenciji svoje su diplomatske vještine brusili i učenici iz Danske, Kanade, SAD-a, Egipta, Indije, Kine, Argentine, Španjolske, Francuske, Njemačke i Poljske.

– Jako smo ponosni na naše učenike koji su se aktivno javljali za riječ, pametno argumentirali svoje stavove i na kraju osvojili dvije nagrade! Nagradu za najboljeg delegata unutar Vijeća sigurnosti dobila je Eva Komerički, a Timur Krkalić posebno je istaknut kao kandidat Crvenog križa, nastavila je ravnateljica Breitenfeld.

Osim što su u gimnaziji Rysensteen sudjelovali u projektnoj nastavi i na debatnoj konferenciji, PPG-ovci su posjetili i muzej Louisianu te Helsingør s dvorcem Kronborg, poznatijim kao Hamletov dvorac. Tradicionalno, tamo njihovi učenici predstave Shakespearea, govore o njegovoj važnosti za svjetsku književnost i o njegovim djelima, s posebnim naglaskom na Hamleta. Jedna je učenica izvela poznati monolog iz Hamleta i zaslužila veliki pljesak okupljenih posjetitelja dvorca.

– Prošli smo cijeli Kopenhagen s lijepom okolicom, zavirili u nekoliko muzeja, bili na nogometnoj utakmici, a našim se učenicima posebno svidjela tura obilaska grada na biciklima, s nama je podijelila ravnateljica Breitenfeld.

– Ova je učenička razmjena bila prepuna pozitivnih iskustava, a posebno nas je razveselilo to što nam je ponuđena suradnja s nekoliko uglednih škola iz SAD-a i Egipta. Jako smo počašćeni što su rukovoditelji gimnazije Rysensteen u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se nastavku provođenja ovog uspješnog projekta. Danci nam opet dolaze u goste u rujnu. Prema povratnim informacijama, posebno nas veseli da su učenici oduševljeni tim iskustvom razmjene. Jedva čekaju vratiti gostoprimstvo danskim domaćinima, zaključili su iz Prve privatne gimnazije.

O Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti prva je privatna gimnazija u Republici Hrvatskoj, osnovana 1993. godine. Od početka radi na istim principima: stjecanje europskog obrazovanja, učenje triju svjetskih jezika, razvijanje osobnosti i poticanje raznovrsnih interesa, stjecanje obrazovanja u malim grupama u prijateljskom ozračju, individualan pristup, svladavanje vještine sigurnog nastupa kroz nastavu govorništva.

Međunarodni projekti koji su postali prepoznatljivi u ovoj gimnaziji uključuju Harvard Model UN (simulacija rada Ujedinjenih naroda u organizaciji harvardskih studenata u Bostonu), Yale Model UN u New Havenu i Bruxellesu, Rys Model UN i Global Citizenship Programme s prestižnom danskom gimnazijom Rysensteen, Erasmus projekti, suradnja sa španjolskom školom IES Eras de Renueva, Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day i mnoge druge.