Pretraga

Zagrebački MIOC ‘potukao’ konkurenciju na državnom iz Informatike

A- A+

Državno natjecanje iz Informatike održano je prošloga tjedna u Primoštenu. Srednjoškolci su se natjecali u tri kategorije – Algoritmi, Osnove informatike i Razvoj softvera. Ukupno gledano, najbolji uspjeh zabilježili su učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, ponijevši u Zagreb dvije trećine medalja u svim kategorijama u kojima su se mogli natjecati.

Foto: XV. gimnazija Zagreb

Državno natjecanje iz Informatike bilo je podijeljeno u tri kategorije. U kategoriji Algoritmi, učenici su bili podijeljeni u podskupine po razredima (1.- 4. razreda srednjih škola), a u kategoriji Osnove informatike, učenici su bili podijeljeni u tri podskupine, ovisno o vrsti škole koju pohađaju: gimnazije, prirodoslovno-matematičke gimnazije i strukovne škole. U posljednjoj kategoriji, Razvoj softvera, učenici su se natjecali u timu.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Svi izvođači prve večeri ovogodišnjeg LiDraNa

Najbolji u kategoriji Algoritmi 

Na državnom natjecanju prvih razreda u kategoriji Algoritmi pobjedu je odnio Martin Josip Kocijan iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. Međutim, ovu kategoriju ‘pokorili’ su učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a: Pavel Kliska, Mislav Brnetić, Marko Čengić, Leon Stjepan Uroić, Maja Drmač i Ivan Milinović, koji su osvojili (redom) drugo, treće, četvrto, peto, deveto i deseto mjesto. 

Dominantni su bili učenici zagrebačkog MIOC-a i u drugom razredu u istoj kategoriji. Prvo i drugo mjesto osvojili su učenici Lovro Kalinovčić i Dominik Fistrić, kojima je uz profesora Nikolu Dmitrovića, mentor bio i prošlogodišnji rekorder u broju osvojenih Oskara znanja, Domagoj Bradač. Treće mjesto u kategoriji Algoritmi, među drugim razredima srednjih škola odnio je učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba. 

U kategoriji Algoritmi za treće razrede srednjih škola, prvih osam mjesta također su odnijeli učenici zagrebačke XV. gimnazije, redom: Josip Klepec, Leonard Inkret, Vilim Lendvaj, Paula Vidas, Luka Jovanović, Lovro Nuić, Petar Nizić-Nikolac i Juraj Marušić. 

Među maturantima, u kategoriji Algoritmi najbolji je bio Adrian Beker, također iz zagrebačke XV. gimnazije, a veliku uspjeh zabilježili su s drugim, trećim i četvrtim mjestom Ivan Avirović, Josip Kelava i Marin Kišić iz Prve gimnazije Varaždin.

Izdvojeni članak

Casio ih spasio: Dvije Miočanke otpjevale pjesmu posvećenu kalkulatoru

Osnove informatike i Razvoj softvera 

U kategoriji osnove informatike, posebno su se natjecali učenici gimnazija, prirodoslovno-matematičkih gimnazija i strukovnih škola. Ivan Juren iz SŠ Ivanec i Tin Župančić iz SŠ ban Josip Jelačić podijelili su prvo mjesto u skupini gimnazija. Drugo mjesto osvojio je Karlo Frankola iz SŠ Mate Blažine Labin, a slijedi ga Juraj Crneković iz, također, SŠ ban Josip Jelačić. 

Od prirodoslovaca, najbolji je bio Borna Šimić, učenik trećeg razreda Gimnazije ‘Matija Mesić’ Slavonski Brod. Redom slijede Krešimir Beštak na drugom mjestu, te Ivan Skorupan i Ivan Stjepanović koji dijele treće mjesto. Sva trojica učenici su zagrebačke XV. gimnazije. 

Među strukovnjacima u kategoriji Osnove informatike, trojica učenika – Dorian Granoša, Josip Vucić i Valentino Vukelić – podijelila su prvo mjesto. Dorian je učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, a Josip i Valentino idu u zadarsku Strukovnu školu Vice Vlatkovića. 

U kategoriji Razvoj softvera pobijedila je ekipa OfficeHub četvrtog razreda III. gimnazije Split, dok je drugo mjesto osvojio Nano Tanks iz XV. gimnazije Zagreb. U ovoj kategoriji prednjači III. gimnazija Split, koja u osam najboljih ima čak dvije svoje ekipe. 

Kad smo pobrojali sve rezultate, valja izdvojiti i najbolju školu. Čak 31 učenik XV. gimnazije Zagreb sudjelovao je na ovom državnom natjecanju iz Informatike. Zagrebački Miočani osvojili su tri prva, pet drugih mjesta i četiri treća mjesta, te tako iz Primoštena u Zagreb ponijeli dvije trećine svih medalja u kategorijama u kojima su mogli nastupiti.

A da zadaci na koje su srednjoškolci naišli nisu nimalo lagani, možete vidjeti na primjeru kategorije Osnove informatike. Pokušajte ih riješiti sami, rješenja se nalaze u dokumentu ispod zadataka.

Zadaci_ Osnove informatike_drzavno natjecanje 2017 by srednja.hr on Scribd

Rjesenja by srednja.hr on Scribd