Pretraga

Zagrebačkim osmašima za upis na jesenskom roku ostao vrlo slab izbor

A- A+

MZOS je u utorak objavio popis slobodnih mjesta za srednjoškolce koji se na jesen žele upisati u školu. Prema dokumentu objavljenom na upisi.hr većina mjesta ostalo je u privatnim obrazovnim ustanovama, dok je u javnim školama vrlo malo mjesta te se uglavnom radi o strukovnim programima.

Izdvojeni članak

Najviše osmaša bi u medicinske tehničare i turističke komercijaliste

Velika većina slobodnih mjesta u Zagrebu otpada na privatne te plesne i glazbene škole

Najviše slobodnih mjesta u jesenskome upisnome roku ostalo je u Gradu Zagrebu, koji i inače ima najširu ponudu. Prema dokumentu objavljenom na upisi.hr u najvećoj hrvatskoj županiji ostalo je njih 773. Međutim, u taj broj ulaze centri za odgoj i obrazovanje, glazbene i plesne te privatne škole pa će se u ‘standardne srednje’ moći upisati svega 34 osmaša.

Od toga, čak 20 mjesta je ostalo u Gimnaziji Marul, koja za jezični program u kolovozu nudi 18, a za opći samo dva mjesta. Osmaši će se u drugom roku moći prijaviti i u Upravnoj školi gdje je ostalo još devet ‘praznih stolica’, a po jedan budući prvaš moći će u Elektrostrojarsku obrtničku školu i Srednju školu Jelkovec.

Izdvojeni članak

Srednjoškolski programi za koje neće biti interesa će se ukinuti

U gradovima Splitsko-dalmatinske županije znatno je više slobodnih mjesta

U Splitsko-dalmatinskoj županiji na jesen se u srednju može upisati još 505 osmaša, a u ‘standardnim srednjim školama’, u koje nismo ubrajali centre za odgoj i obrazovanje te privatne ili glazbene i plesne škole, ukupno je još 281 mjesto.

Većina izbora svodi se na strukovne programe, a učenici druge najveće hrvatske županije vrlo slab interes pokazali su za smjer prodavača. U svakom slučaju, đaci koji se još nisu upisali u srednju puno će veći odabir imati u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U dokumentu objavljenom na službenoj stranici MZSOS-a upisi.hr provjerite kakvo je stanje i u ostalim županijama. Konačni broj slobodnih mjesta znat će se tek nakon završetka ljetnog upisa.