Pretraga

Zahvaljujući izumu 17-godišnjeg Davida gledanje televizije može postati još zanimljivije

A- A+

Srednjoškolci najčešće u tom životnom razdoblju ne razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa, no postoje iznimke poput 17-godišnjeg Davida Zovka. Mladić pohađa treći razred Gimanzije u Đakovu te sa starijim bratom vodi malu tvrtku koja se bavi elektroničkim dijelovima. Braća su izumila Simavision – dodatak za monitore i televizore koji osvijetljava pozadinu zida u istim bojama kako se mijenja sadržaj na ekranu. Sinoć su svoj projekt pokrenuli na Kickstarteru te se nadaju kako će prikupiti 42 tisuće dolara.

Učenik trećeg razreda Gimnazije u Đakovu, 17-godišnji David Zovko, uz školske obaveze ima još jednu, a to je vođenje tvrtke za elektroničke dijelove. Tvrtka je osnovana prije nešto više od šest mjeseci, a u njenom vođenju mu pomaže brat Tihomir, apsolvent na Građevinskom fakultetu u Osijeku. No ovaj srednjoškolac je poseben i po svom novom izumu koji bi mogao unijeti revoluciju u svijet tehnologije.

Izdvojeni članak

Hrvati napravili edukativnu aplikaciju koju već koristi 2 milijuna ljudi


Kickstarter

Kickstarter je web stranica, to jest platforma, za pokretanje većih projekata koje pojedinac bez financijske pomoći drugih ne može realizirati. Projekt se ručno napiše te objavi, a korisnici daju svoj doprinos sitnim donacijama, od čega se pokreće proizvodnja.

Srednjošklolac svoj izum predstavio na Kickstarteru

David, kao i svi mladi, voli gledati televiziju stoga je došao na ideju napraviti dodatak za monitore. Riječ je o napravi koja se zalijepi na pozadinu monitora te zahvaljujući LED diodama osvjetljava pozadinu zida u istim bojama koje se prikazuju na ekranu.

Izum je nazvao Simavision, a na njemu je radi oko pola godine. Pri tome su mu pomogli brat Tihomir te Sean, prijatelj iz Izraela. Budući da je tvrtka u kojoj rade mala i nemaju dosta financijskih sredstava za masovnu proizvodnju svog izuma, odlučili su projekt prijaviti na Kickstarter, u čemu im je bio ključan Sean. Kako je on trenutno građanin SAD-a, objavio je Simavision na spomenutu web stranicu.

‘Roditelji bi bili sretni da to ne radim’

Velika prednosti Simavisiona je i činjenica da troši jako malo struje, a može se postaviti i na druga mjesta osim televizora. Također, radi i bežično, to jest putem Bluetootha te se može koristiti u razne svrhe, osim sinkroniziranja sa sadržajem na monitorima.

David se nada da će preko Kickstartera moći zaraditi bar 42 tisuće dolara i smatra da je Kickstarter neiscrpan izvor ideja i novih izuma. – Roditelji me podržavaju u svemu, no bili bi sretni da to ne radim jer misle da sam preopterećen, izjavio je 17-godišnjak.

Ovdje možete pogledati Davidov izum te koliko je sredstava za sada prikupio.