Pretraga

Dokaz da se trud i rad isplate: 20-godišnjaku iz Karlovca na račun stiže dva milijuna kuna

A- A+

‘Uradi sam’ mobilni telefon posljednji je izum 20-godišnjeg inovatora iz Karlovca, Alberta Gajšaka. Kako bi pokrenuo njegovu proizvodnju, Gajšak je otvorio Kickstarter kampanju kojom će prikupiti sredstva za tu svrhu. Prvotni cilj bio je 15.000 dolara, ali iznos koji je na kraju sakupljen dvadeset je puta veći.

Albert Gajšak; screenshot: YouTube

Ljubitelji tehnologije očito su bili i više nego oduševljeni posljednjim izumom Karlovačkog inovatora Alberta Gajšaka.

Izdvojeni članak

Priča o dečku iz Karlovca koji zbog igraće konzole nije želio na faks i sada pomalo osvaja svijet

Kampanjom za pokretanje proizvodnje svog ‘uradi sam’ mobitela uspio je prikupiti 324.453 dolara (malo više od dva milijuna kuna), a prvotni cilj bio je svega 15.000 dolara. Pokrenuta sredinom listopada, Kickstarter kampanja završila je jučer, a poduprle su ju ukupno 2.154 osobe.

Albert nam je ovaj novi projekt, MAKERphone, najavio još prošlog listopada kada smo o njemu pisali veliku priču. Riječ je o proizvodu sličnom njegovoj ‘uradi sam’ igraćoj konzoli, MAKERbuinu, koja je već osvojila svjetsko tržište. MAKERphone zabavan je i edukativan set koji se sastoji od elektroničkih komponenti, a čijim sastavljanjem dobivate potpuno funkcionalni mobitel s igricama poput popularne ‘Zmije’.

Uz set vam je potreban samo osnovni alat i strast za tehnologijom. Osim što u konačnici dobivate mobitel, prilikom sastavljanja ćete naučiti koja je funkcija otpornika, kako izgleda lemljenje, kako se programira, kako uopće funkcionira smartphone i druge zanimljive stvari koje vam nitko nije pokazao na satu Tehničke kulture.