Pretraga

Zahvaljujući znanosti, nakon 52 godine riješeno ubojstvo mlade učiteljice: Presudan je bio opušak

A- A+

Zahvaljujući znanosti i razvijenoj metodi DNK analize pomogli su riješiti slučaj star 52 godine. U rano jutro 20. srpnja 1971. ubijena je Rita Curran, tada 24-godišnja učiteljica iz Burlingtona u Vermontu. Njeno je ubojstvo bilo neriješeno desetljećima, a posljednjih nekoliko godina istraživači su se fokusirali na opušak koji je pronađen pored njenog tijela. DNK analizom i testovima utvrdili su da je pušač William DeRoos, tadašnji susjed ubijene učiteljice, koji je u vrijeme njenog ubojstva, prema riječima bivše supruge, otišao u šetnju.

učionica škola nastava

Foto: Unsplash

U rano jutro 20. srpnja 1971. policija iz Burlingtona u saveznoj državi Vermont dobila je stravičan poziv. Kada su došli na adresu u stanu su našli beživotno tijelo žene. Bila je to Rita Curran, tada 24-godišnja učiteljica iz obližnje škole. Policiju je pozvala njena cimerica nakon što je pronašla tijelo, a kako piše CBS News, tijelo je pronađeno u njihovoj zajedničkoj spavaćoj sobi.

Ubojstvo koje je desetljećima ostalo neriješeno

Nije im dugo trebalo da zaključe kako se radi o ubojstvu. Nesretnu učiteljicu, prema zaključcima istrage, zadavila je nepoznata osoba. Ubojstvo je potreslo grad Burlington, a počinitelj, kako piše CBS, nije pronađen još dugo vremena. Napomenimo kako su to bile godine prije nego što su istražitelji na raspolaganju imali DNK analizu. Njihovi su resursi bili ograničeni i taj je slučaj desetljećima ostao neriješen.

No, istražitelji ga nikada nisu u potpunosti pustili. Kako piše CBS News, James Trieb i njegov tim detektiva 2019. godine počeli su radili na slučaju kao da se upravo dogodio. U fokusu njihove forenzičke istrage bio je opušak cigarete koji je pronađen pored tijela nesretne učiteljice. Pet godina prije nego što su se spomenuti istražitelji ozbiljno uhvatili posla, opušak je zajedno s ostalim dokaznim materijalima poslan na DNK analizu.

DNK analiza je bila presudna za rješenje slučaja

Forenzičari su sastavili DNK profil osobe koja je pušila cigaretu, ali nisu uspjeli pronaći poklapanje s uzorcima dostupnima u bazi. Malo po malo, uspjeli su, testovima, identificirati pušača, a to je bio susjed iz njene zgrade, koji je živio nekoliko katova poviše. William DeRoos, tada 31-godišnjak, piše CBS, u toj je zgradi živio sa suprugom, a kobne večeri je otišao van u šetnju kako bi se, po njenim riječima, ‘ohladio’. Supružnici su se, naime, netom prije posvađali.

Izdvojeni članak

Horor u Francuskoj, učenik nasred razreda izbo profesoricu nožem: Umrla je

Upravo su svjedočenje bivše supruge koja je potvrdila da je DeRoos izbivao iz njihovog zajedničkog stana točno u periodu kada je ubijena mlada učiteljca Rita Curran, i pripadajuća DNK analiza odbačenog opuška, istražiteljima potvrdile sumnje da je DeRoos ubojica. Slučaj je zatvoren, no ubojica ipak neće odgovarati za svoj zločin jer je već preminuo i to davne 1986. godine u San Franciscu.

– Svi smo uvjereni da je William DeRoos odgovoran za teško ubojstvo Rite Curran, ali budući da je umro u hotelskoj sobi od predoziranja drogom, neće odgovarati za svoje postupke, ali će ovaj slučaj biti zatvoren, rekao je detektiv Trieb na konferenciji za novinare, prenosi CBS News.

Roditelji umrli, a nisu saznali tko je ubio njihovu kćer

Nakon ubojstva učiteljice, William DeRoos nekima je bio poznat kao guru. Preselio se na Tajland i postao redovnik, ali se kasnije vratio da bi se 1986. predozirao drogom u hotelskoj sobi u San Franciscu. Roditelji ubijene Rite Curran umrli su ne saznavši tko je ubio njihovu kćer, no njeni brat i sestra su još uvijek živi i prisustvovali su konferenciji burlingtonške policije.

– Ne razmišljam toliko o tipu koji je ovo učinio koliko o Riti, svojim roditeljima i onome kroz što su prošli. Molim se Riti i molim se svojim roditeljima, kazao je na toj konferenciji brat ubijene učiteljice, prenosi CBS.